Τρεις κατηγορίες, καθιερώνονται με το θεσμό της Κοινωνικής Οικονομίας, προκειμένου να καλυφθούν κατά το δυνατόν όλες εκείνες οι κατηγορίες των ανέργων και των υποαπασχολούμενων στην Ελλάδα, ανέφερε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου παρουσιάζοντας από την Κω, στα πλαίσια των εργασιών του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, τα προγράμματα και τις πολιτικές του Υπουργείου για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Από τα προγράμματα αυτά, όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, έχουν διατηρηθεί 279.000 θέσεις, έχουν προκύψει άλλες 59.000 νέες θέσεις εργασίας και στα πλαίσια της διεύρυνσης της εποχικής απασχόλησης στον Τουρισμό διατηρήθηκαν 54.000.
Η πρώτη κατηγορία, που έχει τον τίτλο “Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Κοινωνικής Φροντίδας”, αφορά ηλικιωμένους, γυναίκες, βρέφη, παιδιά, άτομα με αναπηρίες, χρόνια ασθενείς. Στόχος είναι η δημιουργία εναλλακτικών προτάσεων, ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες που μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζονται με δυσκολία.
Στη δεύτερη κατηγορία των επιχειρήσεων, με την ονομασία “Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης”, το βάρος πέφτει σε εκείνες τις κατηγορίες των πολιτών που βρίσκονται αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Τέτοιες κατηγορίες μπορεί να είναι ενδεικτικά οι νέοι, οι άνω των 50 ετών που απολύονται ή βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, καθώς και οι μακροχρόνια άνεργοι. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένου τύπου επιχειρηματικότητα δίνεται η δυνατότητα και σε όσους βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας για πολιτισμικά, κοινωνικά, ψυχικά ή σωματικά αίτια να επαναδραστηριοποιηθούν.
Στην τρίτη κατηγορία των κοινωνικών επιχειρήσεων εντάσσονται οι “Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Συλλογικού Σκοπού”. Εδώ, κεντρική στόχευση είναι να προάγουν δράσεις όπως είναι ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία, η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ωφελούμενοι από αυτή την κατηγορία κοινωνικών επιχειρήσεων αναμένεται να είναι περισσότερο οι άνεργοι νέοι επιστήμονες.
Στη συνέχεια, ο κ. Κεγκέρογλου έκανε αναλυτική αναφορά στις βασικές αρχές του Νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, που αναμένεται να έρθει εντός του Μαρτίου στη Βουλή για ψήφιση. Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησε με τη σπουδαιότητα που αποδίδεται σε αυτόν το νέο θεσμό, ο οποίος και μπορεί να αποτελέσει έναν ενδιάμεσο τρίτο πυλώνα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου και η χρηματοδότησή τους η οποία θα γίνει μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, με τη συμμετοχή των τραπεζών.