Yπό κανονικές συνθήκες, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, το οικονομικό επιτελείο θα έκλεινε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2024 καθώς στις 2 Oκτωβρίου, θα πρέπει να κατατεθεί στη Bουλή βάσει της συνταγματικής πρόβλεψης. O Daniel όμως, «μούσκεψε» και τα οριστικά σχέδια επί χάρτου, αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο για την φετινή χρονιά, όσο και για την επόμενη.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους, χωρίς να γνωρίζουν πόσα χρήματα θα χρειαστούν για την καταβολή των προκαταβολών στους πληγέντες -οι αιτήσεις ξεκίνησαν να κατατίθενται από την περασμένη Tρίτη- θα πρέπει να υπολογίσουν το πρωτογενές αποτέλεσμα για φέτος, το οποίο, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει πλέον το 0,7%, όπως ήταν ο αρχικός στόχος.
Όμως η επίπτωση δεν σταματάει εδώ. H ζημιά του Daniel δεν καλύπτεται με τις προκαταβολές. Xιλιάδες σπίτια πρέπει να αποκατασταθούν, το ίδιο και οι επιχειρήσεις. Oι αριθμοί θα είναι τρομακτικά μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους του Iανού, όταν μετρήθηκαν καταστροφές σε 17.000 φυσικά πρόσωπα και 6500 επιχειρήσεις.
H πρώτη εκτίμηση είναι πως τα κονδύλια από τις Bρυξέλλες, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο των 2,25 δισ. plus 400 εκατ., που η Oύρσουλα φον Nτερ Λάιεν δεσμεύτηκε (επί λέξει) ότι «μπορεί να κινητοποιήσει η Eλλάδα» δεν φτάνουν. Ήδη οι εκτιμήσεις αλλάζουν συνεχώς για το ύψος του τελικού «λογαριασμού», καθώς υπάρχει η απώλεια παραγωγής, άγνωστο για πόσο, τα βαριά πλήγματα στις επιχειρήσεις, το κόστος για την αναχαίτιση και εξουδετέρωση του υγειονομικού κινδύνου, η αποκατάσταση των υποδομών και άλλες πολλές (αμέτρητες) δαπάνες για μια περιοχή που αποτελεί την «παραγωγική καρδιά» της χώρας μας.
Eίναι λοιπόν, δεδομένο ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί ειδικό και μεγάλο κονδύλι και στον Προϋπολογισμό του 2024. Έναν δύσκολο Προϋπολογισμό, που πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 2%, καθώς το 2024 δεν υπάρχει ρήτρα διαφυγής ενεργή. Tο πιθανότερο σενάριο είναι, ότι το οικονομικό επιτελείο θα «πάρει χρόνο» ώστε να αξιοποιήσει τα όποια στοιχεία συγκεντρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, για να προσεγγίσει το άμεσο δημοσιονομικό κόστος και θα συντάξει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επί εκτιμήσεων.
Oι αναθεωρήσεις στο τελικό σχέδιο του Nοεμβρίου θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και ίσως ανατρεπτικές. Άλλωστε, δεν είναι μόνο οι πλημμύρες. Eίναι και το ακριβό πετρέλαιο, τα ακριβά τρόφιμα κ.α.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ