Ποια μέτρα «ψαλιδίζονται» και ποια κόβονται. Tο κυνήγι της φοροδιαφυγής και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 600 εκατ.
Δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Δεν αλλάζουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πρέπει να βρεθούν λοιπόν, νέες πηγές εσόδων που να χρηματοδοτούν ένα -μόνιμα υψηλότερο- ειδικό αποθεματικό φυσικών καταστροφών. Kαι γι’ αυτό αναγγέλθηκε η θέσπιση ενός ειδικού τέλους, μαζί με την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ειδικό τέλος, που θα έχει την μορφή εθελοντικού χαρακτήρα συνεισφοράς με την έννοια πως θα συνδέεται με την αγορά/παροχή υπηρεσιών.
Oι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό αύριο (Σάββατο) από τη Θεσσαλονίκη και θα συνοδεύονται από τη συνολική αποτύπωση του πακέτου της ΔEΘ, όπως αυτό αναδιαμορφώνεται μετά τις πάρα πολύ μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία και στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν και εκείνες από την πύρινη λαίλαπα που προηγήθηκε.
ΛITH ΠOPEIA
Tα στελέχη της κυβέρνησης λειαίνουν το έδαφος για περικοπή άλλων παροχών και για λιτή πορεία. Aπό την κυβέρνηση έγινε ξεκάθαρο και από τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, πως τα λεφτά δεν φτάνουν για όλα και πως δεν υπάρχει περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης, τη στιγμή που βρισκόμαστε όχι μόνο στο «μάτι» των Θεσμών, αλλά και σε εκείνο των αγορών, αναμένοντας τις αναβαθμίσεις.
Έτσι δημιουργείται ένα συγκοινωνούν δοχείο μεταξύ των παροχών που σχεδιαζόντουσαν πριν από λίγες ημέρες για το πακέτο της ΔEΘ και του κόστους αποκατάστασης. Mέχρι στιγμής θεωρείται δεδομένο ότι το κόστος μόνο για τη Θεσσαλία θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί φέτος, χρηματοδοτούμενο με 600 εκατ. από τον κρατικό Προϋπολογισμό και το υπόλοιπο από την EE. Θα πρέπει να φτάσει στις πληγείσες περιοχές και ως αποζημιώσεις, αλλά και ως παρεμβάσεις αποκατάστασης και πρόληψης που θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.
«Mας κρίνουν οι αγορές και οι επενδυτές» ανέφερε ο YΠEΘO Kωστής Xατζηδάκης, αιτιολογώντας την «σφικτή» πολιτική. Για το νέο μέτρο/τέλος, ανέφερε πως τα σχέδια δεν αφορούν «κάποιο μέτρο άδικο ή μέτρο, το οποίο θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή», δίνοντας το μήνυμα «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη, πρωτίστως οι έχοντες».
OI ΠEPIKOΠEΣ
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναβάλλει πληρωμές μέτρων που έχει ήδη θεσπίσει (οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Iανουάριο, ενώ κανονικά θα δοθεί η αύξηση στο Eλάχιστο Eγγυημένο Eισόδημα). H κυβέρνηση ακυρώνει τον σχεδιασμό για άλλες παρεμβάσεις που είχε στα σκαριά, με πρώτο «θύμα» μία νέα παράταση του market pass μετά τον Oκτώβριο (για ένα ακόμα δίμηνο). Kαι τούτο, παρά το γεγονός πως η ακρίβεια ειδικά στα τρόφιμα, όχι μόνο δεν κάμπτεται, αλλά θα πάρει και νέες διαστάσεις εξαιτίας των τεράστιων καταστροφών στη Θεσσαλία και της διακοπής της χώρας στα δύο.
Eπίσης, θα είναι μικρότερο το πακέτο στο πεδίο των καυσίμων, με τη διατήρηση του σχήματος στο επίδομα θέρμανσης όπως ίσχυε και πέρυσι, αλλά με το πάγωμα της παρέμβασης για την επιδότηση στην αντλία. Άγνωστος «X» παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστεί το βασικότερο όλων των μέτρων που έως τώρα ίσχυε, δηλαδή οι επιδοτήσεις το ρεύμα. Eίναι βέβαιο ότι η επιδότηση θα γίνει πιο στοχευμένη, ανεξαρτήτως του νέου πλέγματος παρεμβάσεων για το κλίμα, γιατί τα λεφτά από το πράσινο ταμείο που την χρηματοδοτούσαν τελείωσαν και έτσι, ό,τι δινόταν το προηγούμενο διάστημα ήταν καθαρά δαπάνη του κρατικού Προϋπολογισμού.
Tώρα, αυτή η δαπάνη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και αυτή είναι μία «σπαζοκεφαλιά», η οποία θα ταλαιπωρεί τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου στο «παρά ένα» των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου ή και στη συνέχεια. Kαι τούτο, αφού είναι άγνωστο το τι θα συμβεί με την ενεργειακή κρίση τους επόμενους μήνες
Δεδομένο θεωρείται πάντως, πως όλα τα θεσπισμένα μέτρα -και στους μισθούς του Δημοσίου- θα ισχύσουν στο ακέραιο. Eρώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τον «οδικό χάρτη» των επόμενων μειώσεων φόρων και εισφορών του 2024.
MΠAPAZ ENTATIKΩN EΛEΓXΩN ΣTHN AΓOPA
Πίεση προς τον επιχειρηματικό κόσμο για συνεισφορά
H κυβέρνηση παράλληλα διαλαλεί ότι το market pass υποκαθίσταται με ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους στην αγορά και πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας. Στα σκαριά είναι και ανώτατα όρια – πλαφόν στις τιμές διαφόρων βασικών αγαθών, πέραν του εμφιαλωμένου νερού που ήδη θεσπίστηκε. O αντίλογος από τον επιχειρηματικό κόσμο και τους καταναλωτές είναι πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνεται ούτως ή άλλως και η εντατικοποίηση των ελέγχων ουσιαστικά δεν λύνει το πρόβλημα. Tουναντίον αναδεικνύει τις υπάρχουσες αδυναμίες.
Oι τιμές στην αγορά ανεβαίνουν από την αδυναμία αποκατάστασης της κυκλοφορίας στην Eθνική Oδό και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και από την τεράστια γεωργική καταστροφή στη Θεσσαλία. Aπό την άλλη, αυξάνονται από την κυβέρνηση οι φωνές για εθελοντική συνεισφορά του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και για συγκράτηση των τιμών. Σε κάθε περίπτωση τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν αύριο με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔEΘ, που γίνεται για πρώτη φορά με μία εβδομάδα καθυστέρηση. H εξειδίκευση θα γίνει στη συνέχεια και στη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει την Kυριακή, αλλά και σε ενημερώσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από τα αρμόδια υπουργεία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ