Την επιτακτική ανάγκη, να επιτευχθεί γοργά το πέρασμα από τη γεωργία συντήρησης στην …αναγεννητική γεωργία, αυτή που δεν εστιάζει μόνο στη διατήρηση των πόρων του εδάφους, αλλά «φροντίζει» σημαντικά για την αποκατάσταση και τη βελτίωσή τους, ιδίως μέσω της έντασης της κλιματικής κρίσης, υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες σε χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, στο πλαίσιο του εγχειρήματος TrophyΤροφή, που υλοποιεί, μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
«Το μέλλον της γεωργίας αφορά τις αποδόσεις, αλλά όχι μόνο», υπογράμμισε ο Country Commercial Lead Bayer Ελλάς, Μανώλης Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι στα επόμενα χρόνια, οι παραγωγοί, θα μετρούν την επιτυχία των εκμεταλλεύσεών τους τόσο από το terabytes δεδομένων που συλλέγονται από τα χωράφια τους ή τους τόνους διοξειδίου του άνθρακα που δεσμεύονται, όσο και από τον όγκο της παραγωγής τους.
Πάντως, ενώ δεν υπάρχει κοινός ορισμός της αναγεννητικής γεωργίας, για την Bayer, αυτή αφορά σε ένα μοντέλο παραγωγής που βασίζεται στα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η βελτίωση της υγείας του εδάφους αποτελεί βασικό μέρος και συχνά θεμελιώδη για την αναγεννητική γεωργία, οδηγώντας σε αυξημένη ανθεκτικότητα», επισήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι άλλες βασικές πτυχές μπορεί να είναι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής μέσω μειώσεων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και αυξημένων απορροφήσεων άνθρακα, η διατήρηση, διατήρηση ή αποκατάσταση της βιοποικιλότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η διατήρηση των υδάτινων πόρων μέσω της βελτιωμένης συγκράτησης νερού και της μείωσης της απορροής των υδάτων, καθώς και η βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των γεωργών και των κοινοτήτων.
Διευρύνοντας την στρατηγική αειφορίας με εστίαση στην αναγέννηση, επιτυγχάνεται και η βιωσιμότητα, αφού ουσιαστικά «προσαρμογή και αναγέννηση σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας και των εισοδημάτων, με παράλληλη ανανέωση της φύσης», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, «χωρίς την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες η αναγεννητική γεωργία θα αποτελεί ένα ευχολόγιο» και στο πλαίσιο αυτό τόνισε, ότι «καινοτομία και νέες τεχνολογίες θα μας επιτρέψουν να αναπτυχθούμε περισσότερο, χρησιμοποιώντας λιγότερα με πιο βιώσιμο τρόπο και ως εκ τούτου, να περιορίσουμε την ανάγκη μετατροπής περισσότερων φυσικών οικοτόπων σε γεωργικές εκτάσεις».
Αναφερόμενος στα πολλαπλά οφέλη της αναγεννητικής γεωργίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι αυτά έγκεινται σε αύξηση απόδοσης και βελτιωμένη παραγωγικότητα, κοινωνική και οικονομική ευημερία των γεωργών και των κοινοτήτων, βελτίωση της υγείας του εδάφους, περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, διατήρηση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και διατήρηση των υδάτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Νότη Αργυρίου, με τον ίδιο να σημειώνει ότι η υιοθέτηση της αναγεννητικής γεωργίας από τους παραγωγούς δεν σημαίνει μείωση των αποδόσεων ανά στρέμμα και άρα μικρότερο εισόδημα, αλλά αφορά σε μια νέα προσέγγιση στον τρόπο καλλιέργειας που οδηγεί σε επιδιόρθωση του οικοσυστήματος και αύξηση της βιοποικιλότητας.
Η αναγεννητική γεωργία αφορά σε μια ολιστική προσέγγιση που δίνει έμφαση στη χρήση των δεδομένων, σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει, ότι για να έχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, απαραίτητο συστατικό είναι η εκπαίδευση των παραγωγών.
Με την ένταση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής «βλέπουμε ότι η διατήρηση δεν επαρκεί και επειδή ακριβώς η αναγεννητική γεωργία εστιάζει στην υιοθέτηση πρακτικών που οδηγούν στην αναγέννηση των εδαφών και της φύσης συνολικά, καθίσταται σαφές σε όλους ότι η υιοθέτησή της είναι μονόδρομος», τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Στέφανος Κουνδουράς.
«Η αναγεννητική γεωργία ήρθε να προσθέσει αυτό που σταματήσαμε από την αειφόρο ανάπτυξη», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος ΚΕΑΓΡΟ, Ουρανία Μενκίσογλου-Σπυρούδη, ομότιμη καθηγήτρια τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι «έχουμε ανάγκη από υγιή εδάφη, ώστε να έχουμε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα».
Για το πρωτοποριακό Level-up|G4A της Bayer Ελλάς, που στοχεύει να καλύψει όλο το εύρος των αναγκών μιας νεοσύστατης επιχείρησης, παρέχοντας στις συμμετέχοντες ομάδες πρόσβαση σε σειρά υπηρεσιών, μίλησε η επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς, Σόνια Μουσαβερέ, υπεύθυνη του προαναφερόμενου προγράμματος για την Ελλάδα.
Όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υποβολές των αιτήσεων για τη συμμετοχή στον τρίτο κύκλο του προγράμματος ξεκινούν στις 4/10 και θα διαρκέσουν έως κα τις 6/12, ενώ σημείωσε ότι στο επτάμηνης διάρκειας Level-up|G4A της Bayer Ελλάς θα συμμετέχουν επτά και όχι δέκα ενδιαφερόμενοι.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικές ομάδες, ακόμη και συνεργαζόμενοι ερευνητές και επιχειρηματίες που δεν έχουν φτιάξει ακόμη τη δική τους εταιρεία, αρκεί, όπως είπε η κ. Μουσαβερέ «να έχουν να προσφέρουν μια καινοτόμο πρόταση». Στον τομέα της αγροδιατροφή αναζητούνται μέσω του προγράμματος λύσεις και τεχνικές για την αναγεννητική γεωργία και προτάσεις και προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης των παραγωγών σε όλα αυτά τα νέα εργαλεία, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο θεματικές που αφορούν τον τομέα της υγείας.
Μεταξύ άλλων, η ίδια είπε ότι η πρόταση που θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη εξέλιξη σε όλη την επτάμηνη διάρκεια του προγράμματος, θα λάβει χρηματικό βραβείο ύψους 10.000 ευρώ, ενώ τόνισε ότι «η Bayer Ελλάς είναι έτοιμη σε οποιαδήποτε συνεργασία ή και ενσωμάτωση της προκριθείσας ομάδας στο δυναμικό της εταιρείας».
Μεταξύ των υπηρεσιών που θα «απολαύσουν» δωρεάν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα της προαναφερόμενης εταιρείας είναι μεταξύ άλλων το mentoring από εξειδικευμένα, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, με εμπειρία στον χώρο της υγείας και της γεωργίας και συμβουλευτική, ώστε η νεοφυής επιχείρηση ή η ομάδα να αποκτήσει επιπλέον εφόδια, αν και εφόσον συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα της Bayer (όπως το G4A), ώστε να αποτελέσει υποψήφιο συνεργάτη της εταιρείας τοπικά ή σε περιφερειακό επίπεδο.
Τα Τrophy Meet -upς που διοργανώνονται στο πλαίσιο του εγχειρήματος TrophyΤροφή, με το τρίτο για το 2023 να αφορά στη σημερινή εκδήλωση, στοχεύουν στην ανάπτυξη διαλόγου για την αγροδιατροφική καινοτομία και τεχνολογία και ευρύτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου στην Ελλάδα.