Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέστρεψε σε μεταναστευτική κρίση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων μία ημέρα πριν από το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.
«Έχοντας κατά νου ότι οι άνθρωποι που φτάνουν στη Λαμπεντούζα και την Ιταλία το πιο πιθανό είναι να μη μείνουν στην Ιταλία, είναι προφανές ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση και πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή απάντηση», σημείωσε ο κ. Βέμπερ, προσθέτοντας πως «το ΕΛΚ είναι το κόμμα της ισορροπίας, της εξεύρεσης μίας λογικής ισορροπίας».
«Είμαι υπερήφανος διότι ως Ευρωπαίοι φιλοξενούμε τόσους πολλούς πρόσφυγες όσους ποτέ στην ιστορία μας. Τρία εκατομμύρια Ουκρανοί σε ευρωπαϊκό έδαφος, κανείς λοιπόν δεν μπορεί να πει ότι χτίζουμε τείχη και δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να μπει. Το αντίθετο συμβαίνει. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι διακινητές και να σταματήσουν την επιχείρησή τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ικανός να βοηθήσει όλους τους Ευρωπαίους
Ο κ. Βέμπερ, ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης αλλά και την περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Κυριάκος είναι ικανός να βοηθήσει όλους τους Ευρωπαίους υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και πάλι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ελληνικό πρόβλημα». Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά στα εξωτερικά σύνορα. Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν ή άλλους να χρησιμοποιήσουν τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο. Εκεί η Ευρώπη πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ισχυρή και αυστηρή. Εάν έχει να κάνει με περισσότερη χρηματοδότηση, αλληλεγγύη, εάν οι ανάγκες είναι εκεί, τότε πρέπει να το κάνουμε».
Τέλος, ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι όταν τον ρωτούν οι πολίτες εάν μπορεί να λυθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα τους λέει: «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Ως πολιτικός κανείς δεν θα λύσει το πρόβλημα, έχοντας κατά νου ότι στην Αφρική υπάρχει μία εντελώς διαφορετική οικονομική κατάσταση από ό,τι στην Ευρώπη. Όταν έχουμε μία τόσο διαφορετική κατάσταση, δεν μπορούμε να το λύσουμε αλλά μπορούμε να φέρουμε πίσω τον έλεγχο. Αυτό μπορούμε να κάνουμε. Η Ευρώπη μπορεί να το κάνει».