Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δικαιώνει τρεις συνταξιούχους δικαστές και διατάσσει οι συντάξεις τους να επανέλθουν στα επίπεδα προ του 2012, έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν με ισχυρή πλειοψηφία ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της Πολιτείας να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Μισθοδικείου.
«Η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, επιβάλλει να προβεί (…) σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη».
«Δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά»
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η απόφαση αφορά μόνο τους συγκεκριμένους δικαστές που προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης και δημοσιονομικής ανησυχίας.
«Πρώτα απ΄ όλα στο ερώτημα εάν μπορούμε να πάμε να εφαρμόσουμε την απόφαση αυτήν αναδρομικά σε όλους τους δικαστές και για αυτούς που δεν έχουν προσφύγει; Θα εφαρμοστεί αυτό σε όλους; Θέλω να είμαι ειλικρινής, όχι, δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Οφείλεται μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν ο ίδιος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέβονται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.
«Ένα σχόλιο έχω να κάνω. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών κατηγοριών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Αποτελεί, πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας των οποίων οι προσφυγές στα δικαστήρια για τις περικοπές των μνημονίων, την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και το πετσόκομμα των συντάξεων, σωρηδόν απορρίπτονται», λέει σε ανακοίνωσή της ΑΔΕΔΥ.
Ενδεχομένως πάντως μετά τις αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους δικαστές και καλούν τη πολιτεία να επαναφέρει τις συντάξεις τους στα επίπεδα προ του 2012, να υπάρχουν και αντίστοιχες προσφυγές συνταξιούχων βουλευτών που έχουν θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα μέχρι το 2013.