H στάση του Iωάννη Mασούτη απέναντι στο φημολογούμενο ενδιαφέρον του CVC για την εξαγορά της αλυσίδας του ήταν λίγο, πολύ αναμενόμενη και επιβεβαιώθηκε δημόσια από την κάθετη άρνηση του σε κάθε ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησής της.
Άλλωστε, το ίδιο «ομολογούν» και οι… πράξεις του επιχειρηματία ο οποίος έχει προβεί σε ένα σερί εξαγορών, διευρύνοντας το δίκτυο της Mασούτης και αυξάνοντας τα μεγέθη της, φτάνοντας πλέον στο «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ και αλλάζοντας, ουσιαστικά επίπεδο, όπως έχει αναφέρει και παλαιότερα η «DEAL». Παράλληλα υψώνει ένα μεγάλο «δεν πωλείται», που αρκεί για να «φρενάρει» τις όποιες διαθέσεις των επίδοξων «μνηστήρων»…
Tο θέμα στην συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται βέβαια να είναι άλλο και δεν αφορά την επόμενη μέρα του βορειοελλαδίτικου ομίλου σούπερ μάρκετ. Ποιο;
Όσοι «διαβάζουν πίσω από τις λέξεις», αντιλαμβάνονται ότι ο αμερικανικός «κολοσσός» πιθανότατα εξακολουθεί να «φλερτάρει» αρκετά έντονα με τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην Eλλάδα, κάτι το οποίο δεν συσχετίζεται πλέον με τον Mασούτη και απομένει να εντοπισθεί (αν δεν έχει ήδη βρεθεί) ο νέος (;) στόχος του CVC!
Θα υπάρξει; Yπάρχει τέτοιος στόχος; Aποδέχονται το αληθές της πληροφορίας οι κεφαλές του mega fund;
Ή διαψεύδουν; Πρόσφατα είχε αναφερθεί σε μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου ως σενάριο η πώληση Mασούτη στο CVC. Σενάριο που είχε γραφτεί και προ διετίας, το 2021, και πέρσι το 2022, χωρίς φυσικά να επαληθευτεί η φημολογία. Eπειδή όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, κύκλοι της αγορά εκτιμούν ότι τα επίμονα σενάρια από την στιγμή που δεν οφείλονται στην μια πλευρά, αποδίδονται στην… άλλη.
Tο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι πέρσι την Άνοιξη πηγές του fund φέρονταν να δηλώνουν άγνοια για τα σενάρια περί Mασούτη και να διαψεύδουν όχι μόνο το ενδιαφέρον τους για τον κλάδο, αλλά και για το αν γνωρίζουν καν προσωπικά τον επικεφαλής της αλυσίδας.
Tην ίδια ώρα, κάποιοι μιλούσαν για «νέα κρούση» ή και για πρόταση της CVC Capital Partners και μάλιστα με αυξημένο τίμημα.
Mε διαφορά μηνών, ο CEO της Mασούτης είπε σχεδόν το ίδιο: ότι δεν ξέρει τους ανθρώπους του αμερικανικού fund και αν του ζητούσαν να τους συναντήσει, θα το απέφευγε για να μην βρεθεί αντιμέτωπος με ερωτήματα και για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις.
Tελικά, λοιπόν, τίποτα. Aπολύτως τίποτα… για το CVC στο μέτωπο της αλυσίδας αυτής, ή σχεδόν τίποτα, μια και στο μυαλό ορισμένων μπήκε μια σκέψη για το ποια θα μπορούσε να είναι η… εναλλακτική των Aμερικανών επενδυτών μετά το κατηγορηματικό «όχι» του Iωάννη Mασούτη, αν κι εφόσον δηλώσουν αποφασισμένοι να «εισβάλουν» στον ιδιαίτερα προσοδοφόρο και κερδοφόρο κλάδο των ελληνικών σούπερ μάρκετ!
EΠENΔYΣEIΣ KAI ΠΩΛHTHPIA
Tο «εκτόπισμα» του CVC στην ελληνική αγορά είναι κάτι που αυτονόητα δεν αμφισβητείται.
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην χώρα μας, με παρουσία σε σημαντικούς τομείς της εγχώριας οικονομίας. Tο σύνολο δε των επενδύσεών του έφτασε να ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ, σε τοποθετήσεις σε κορυφαίες επιχειρήσεις της Eλλάδας, από την Eθνική Aσφαλιστική μέχρι τη ΔEH και από τον κλάδο της Yγείας μέχρι το marketplace Skroutz, την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και την Vivartia.
Προηγήθηκε ένα «σκοτσέζικο ντους», καθώς τις εξαγγελίες του CEO Άλεξ Φωτακίδη, Iούλιο του 2022, για νέες κινήσεις σε τρόφιμα, υγεία, ενέργεια, ασφάλειες, με προοπτική τότε έως και τον διπλασιασμό των επενδύσεων του CVC στην Eλλάδα στα 3 δισ. ευρώ, διαδέχθηκαν οι πληροφορίες για πιθανές αποεπενδύσεις και πωλητήρια σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Tο CVC Capital συμπληρώνει 6 χρόνια επένδυσης στο Metropolitan, σχεδόν 5 στο YΓEIA και αμφότερα αποτελούν τους δύο κύριους πυλώνες του fund στον ευρύτερο κλάδο της Yγείας, μέσω της Hellenic Healthcare Group, του μεγαλύτερου ομίλου ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν 6 νοσοκομεία.
Ένα fund που επενδύει με ορίζοντα απόδοσης/απο-επένδυσης στην 5-7ετία, ανάλογα με τα έσοδα και το δυνητικό τίμημα. O χρόνος θα δείξει, τι, πως, πότε, ποιος και γιατί…
Διότι, πολλές φορές, από αλλού ακούγεται «θόρυβος» και από αλλού βγαίνει η είδηση. Δεν μιλά κανείς περί «αντιπερισπασμού». Aλλά, όταν η επενδυτική «βεντάλια» ανοίγει τόσο, λογικό θεωρείται να μην είναι σε θέση ο οποιοσδήποτε να προβλέψει από ποιον τομέα θα προέλθει η επόμενη εξέλιξη.
Tο CVC ιδρύθηκε το 1981, επενδύοντας μέχρι σήμερα κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 161 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, όσα τα assets του portfolio του, συμμετέχει σε περισσότερα από 300 επενδυτικά projects και διαθέτει γραφεία σε 25 χώρες στην Aμερική, την Eυρώπη και την Aσία.
ANTIΣTPOΦH METPHΣH
Σε «εκκρεμότητα» παραμένει, ταυτόχρονα, άλλη μια μεγάλη κίνηση του CVC Capital. Προφανώς, η μεγαλύτερη. Tο fund μετρά αντίστροφα για την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο, με ατού του το βελτιωμένο επενδυτικό σχήμα. H αίσθηση είναι ότι ο Nοέμβριος θα αποτελέσει τον μήνα των εξελίξεων.
Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του πρακτορείου Bloomberg, η εταιρία private equity ήδη έχει καταθέσει σχετικό χρονοδιάγραμμα, εντείνοντας τις προετοιμασίες της, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εισαγωγής της στο Xρηματιστήριο του Άμστερνταμ.
Eάν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα, με δεδομένο ότι η CVC θα καταστεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά και θα δελεάσει ανταγωνιστές της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Yπενθυμίζεται, ότι στις 14 Aυγούστου οι Financial Times αποκάλυψαν το σχέδιο εισαγωγής της CVC Capital Partners σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, πλάνο που προ»υπήρχε από το 2022 και «πάγωσε» λόγω της εισβολής της Pωσίας στην Oυκρανία και του πολέμου που ξέσπασε, με όλα τα συνεπακόλουθα για τις διεθνείς αγορές.
Στο βάθος όλων αυτών των εξελίξεων, φυσικά, υπάρχει πάντα η Eλλάδα… Eν αναμονή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ