Οι περιφερειακές εξελίξεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός με την Εσθονή ομόλογό του, Κάγια Κάλλας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
“Με την πρωθυπουργό της Εσθονίας συζητήσαμε τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, με βάση την προσήλωση και των δύο χωρών μας στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Στην απόρριψη κάθε μορφής αναθεωρητισμού. Για αυτό και θέση στην ατζέντα μας είχαν τόσο ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και φυσικά η διεθνής πληγή του Κυπριακού και της τουρκικής κατοχής. Όσον αφορά στη ρωσική εισβολή οι δύο χώρες μένουμε σταθερά δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία στο πλαίσιο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Από την πλευρά μου τόνισα, εκτός από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που παρέχουμε στην Ουκρανία και το σημαντικό ρόλο ελληνικών λιμανιών, της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, ως εναλλακτικών διαδρομών για την μεταφορά αγαθών από και προς την Ουκρανία… Ενημέρωσα την Εσθονή ομόλογό μου για τις εξελίξεις στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για τον πολιτικό διάλογο, για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για τη θετική ατζέντα στην οποία προσβλέπω. Αλλά και για την ευθύνη που έχει η Τουρκία, η οποία τυπικά ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρώπη δεσμεύεται από τις αρχές της καλής γειτονίας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Με το βλέμμα στα δραματικά γεγονότα στο Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: Είναι φυσικό ως σύμμαχοι να έχουμε κοινή στάση απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και στα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή… Με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύσσωμο τον δυτικό κόσμο οι κυβερνήσεις μας καταδικάζουν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ και μαζί φυσικά τις φρικτές σκηνές που είδαμε, τις δολοφονίες και τις απαγωγές πολιτών ενώ, ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους, επιδιώκοντας στην αποκατάσταση της ειρήνης όσο το δυνατόν συντομότερα…Είναι γεγονότα που όχι μόνο υπονομεύουν μία δίκαιη λύση στην ταραγμένη αυτή η περιοχή, παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά, δυστυχώς, και το γνωρίζουμε καλά εμείς στη δικιά μας γειτονιά πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη, με πολλές και παράλληλες συνέπειες από τη διατάραξη της διεθνούς ασφάλειας και της οικονομίας μέχρι δυστυχώς την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού…Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δε μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό…Ο 21ος αιώνας δε χωρά ούτε άλλες εστίες βίας, ούτε προσχήματα θρησκευτικών ή εθνοτικών διαφορών.