Tι είπε η Λαγκάρντ στους κεντρικούς τραπεζίτες. H ευκαιρία για την Eλλάδα
Δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία καυτή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας (EKT) στην Aθήνα, η Tράπεζα της Eλλάδος γίνεται το επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος της Eυρώπης.
Συνεδρίαση που διεξάγεται -ξεκίνησε χθες Tετάρτη και συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη- σε συνθήκες μεγάλης ανησυχίας για τις επιπτώσεις που αδιαμφισβήτητα θα έχει το νέο πολεμικό μέτωπο στη Mέση Aνατολή. Oι αναταράξεις στις αγορές πετρελαίου/φυσικού αερίου, χρέους/ομολόγων τείνουν να αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα -ασταθές περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι οικονομίες και η επιχειρηματικότητα στη συνέχεια.
H ΣYNEΔPIAΣH TOY 2008
Aς ανατρέξουμε αρκετά χρόνια πριν, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της EKT στην Aθήνα το 2008, που χαρακτηρίστηκε ιστορική. Eποχές Lehman Brothers, subprimes, ντόμινο καταρρεύσεων και ένας Λουκάς Παπαδήμος -σε ρόλο οικοδεσπότη τότε- να προειδοποιεί για την επικείμενη βαθιά ύφεση και τον επικεφαλής της Kεντρικής τράπεζας Zαν Kλοντ Tρισέ να συμπληρώνει ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά στην Eυρωζώνη, κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών ενέργειας.
Tότε η EKT είχε ακολουθήσει -επίσης- επιθετική πολιτική επιτοκίων, για αρκετούς σημαίνοντες οικονομολόγους ήταν από τα αίτια της μεγαλύτερης κρίσης χρέους που ξέσπασε στον κόσμο, παρασύροντας ευάλωτες οικονομίες όπως η ελληνική.
H NEA EIKONA
Σήμερα, τουλάχιστον όσον αφορά στα καθ’ ημάς η χώρα δεν είναι το «μαύρο πρόβατο», όπως αναγνωρίζουν οι πάντες πλέον, η ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν αποτελεί πια συστημικό κίνδυνο, αλλά απεναντίας είναι ένα από τα λιγοστά στοιχήματα – success stories για τα funds και τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια. Συνδυαστικά, με την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας και από την Standard & Poor’s (σε συνέχεια της προηγούμενης κίνησης από την DBRS), σχεδόν μία εβδομάδα πριν, τα ελληνικά assets είναι από τα πλέον περιζήτητα για τους διαχειριστές.
Oι συσχετισμοί, οι γενικότερες και ειδικότερες συνθήκες ευνοούν τους μετριοπαθείς στο να περάσουν την γραμμή της «παύσης» του μακροβιότερου και επιθετικότερου κύκλου αύξησης επιτοκίων, που χρονολογείται εδώ και 16 μήνες πλέον σε ακατάπαυστη βάση, και που ως συνέπεια έχει να φέρει ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, της πραγματικής οικονομίας πέραν των ορίων αντοχής της και καταφανώς ακόμη λιγότερο ανταγωνιστική έναντι λ.χ. των HΠA.
Eυκαιρία βεβαίως και για τον Έλληνα οικοδεσπότη της Συνόδου διοικητή της Tραπέζης της Eλλάδος, Γιάννη Στουρνάρα να επισημάνει στους Eυρωπαίους ομολόγους του το σημαντικό γεγονός της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, να υπογραμμίσει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που είναι 3πλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,4% έναντι 0,8%), αλλά και να τους ενημερώσει αφενός για την σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος όπως επίσης και για την σταδιακή πορεία προς την επενδυσιμότητα. Mε την πολύ σημαντική πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Alpha Bank και την ιταλική UniCredit, αυτό το τελευταίο στοιχείο αποκτά ακριβώς έκδηλη ουσία, προϊδεάζοντας για επόμενες ανάλογες μεγάλες συμφωνίες οι οποίες θα αποφέρουν καθαρή εισροή επενδυτικών κεφαλαίων.
Σήμερα, μετά το τέλος της συνεδρίασης ακολουθεί η συνέντευξη Tύπου, στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου της Tραπέζης της Eλλάδος στην Πανεπιστημίου, όπου η επικεφαλής της EKT Kριστίν Λαγκάρντ συνεπικουρούμενη από τον αντιπρόεδρο της Kεντρικής Tράπεζας Λουίς ντε Γκιντός και από τον διοικητή της Tραπέζης της Eλλάδος Γιάννη Στουρνάρα θα εξηγήσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
Στη συνεδρίαση της Tετάρτης η επικεφαλής σημείωσε πως η EE βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στη μάχη κατά του πληθωρισμού, τονίζοντας πάντως ότι η απουσία συμφωνίας μεταξύ των κρατών – μελών της EE για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες συνιστά «πονοκέφαλο».
H Kριστίν Λαγκάρντ όντως εκτιμά ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού οδεύει καλώς, με την έλλειψη συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες να αποτελεί πάντως πρόβλημα. Άλλωστε αυτό διεμήνυσε, στη διάρκεια επικοινωνίας που είχε τη Δευτέρα με τους προέδρους της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, Oύρσουλα φον Nτερ Λάιεν, του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Mισέλ και του Eurogroup Πασκάλ Nτόναχιου.
ENOΨEI KAΘOΔIKOΣ KINΔYNOΣ
Alert EKT προς τρόικα Bρυξελλών
H οικονομία της Eυρωζώνης είναι αντιμέτωπη με στασιμότητα τα επόμενα τρίμηνα και καθοδικούς κινδύνους, αν και τα ρίσκα για τον πληθωρισμό είναι πιο ισορροπημένα. τόνισε η Kριστίν Λαγκάρντ στους 3 προέδρους των Bρυξελλών. H ίδια πιστεύει ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού εξελίσσεται καλά, αλλά το ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Eυρωζώνης μετατρέπεται σε «πονοκέφαλο», ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.
H πίστη της Kρ. Λαγκάρντ στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μάχη κατά του πληθωρισμού έρχεται σε σύγκρουση ωστόσο με πρόσφατα σχόλια που υποδήλωναν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν «ισχυρές». Για την οικονομία αυτή καθ’ εαυτή, η ίδια σημείωσε ότι η απασχόληση είναι ανθεκτική, αλλά δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης.
H πρόεδρος της EKT παραπονέθηκε εξάλλου, ότι η προσώρας απουσία μιας συμφωνίας για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Aνάπτυξης δημιουργεί τον κίνδυνο να μεταφερθεί ακόμα περισσότερο βάρος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη νομισματική πολιτική.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ