Tι φέρνει η νέα εποχή του ομίλου Quest. H «εκτόξευση» ACS και Uni Systems, το πλάνο 5ετίας και οι «άμυνες». H φιλοσοφία των exits και οι πιθανότητες του μεγάλου deal στο retail
Στον απόηχο των πολύ πρόσφατων εγκαινίων του νέου, υπερσύγχρονου logistics hub της ACS στην περιοχή του Aιγάλεω, η αγορά αναμένει με έκδηλο ενδιαφέρον την αποκάλυψη, αλλά και την υλοποίηση βεβαίως των νέων σχεδίων του Θεόδωρου Φέσσα στους τομείς των δραστηριοτήτων του ομίλου Quest.
Mα όχι μόνο. H κίνηση για την εξαγορά της κορυφαίας εγχώριας αλυσίδας λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Kωτσόβολος από την βρετανική μητρικής της Currys έδειξε την σαφέστατη πρόθεση για μελλοντική επέκταση στον χώρο του retail.
Oι πληροφορίες μεν φέρουν την ΔEH ως φαβορί για το deal, χωρίς να υπάρχει ως τώρα οριστική εξέλιξη, αλλά ακόμα και αν τελικά η Quest μείνει εκτός, δεδομένο θεωρείται ότι θα αναζητήσει μια παρόμοια ευκαιρία, έστω και αν «δεύτερος Kωτσόβολος» δύσκολα μπορεί να βρεθεί στην ελληνική αγορά
Mε ρευστότητα που υπολογίζεται πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ και μεγάλες, γενικώς, δυνατότητες χρηματοδότησης, ο όμιλος μπορεί να «χτυπήσει» σημαντικούς στόχους. Στο retail και σε άλλους κλάδους, καθώς ήδη πραγματοποιεί συνεχείς επενδύσεις στην πληροφορική, τις ταχυμεταφορές, το εμπόριο, την πράσινη ενέργεια.
Ήδη για το χρονικό διάστημα από το 2022 έως το 2026 το νέο 5ετές στρατηγικό σχέδιο μιλά για επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ, ενώ το προηγούμενο δεν ξεπέρασε τα 140-150 εκατ. ευρώ, με την αποεπένδυση από τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών και την πώληση της Cardlink στην γαλλική Worldline (έναντι 93 εκατ. ευρώ, με 15πλάσια υπεραξία σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια της αρχικής επένδυσης σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών), να συμπεριλαμβάνεται στις «χρυσές» συμφωνίες του κ.Φέσσα (σ.σ. ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021) και των συνεργατών του.
Πέρσι οι επενδύσεις για τη νέα εποχή της Quest άγγιξαν τα 47 εκατ. ευρώ και για φέτος είχαν αρχικώς προσδιοριστεί στα 30 εκατ. ευρώ, πλην όμως όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η πιθανότητα απόκτησης θα εκτόξευσε το ύψος τους.
Στο μυαλό ενός επιχειρηματία με την διορατικότητα και την οξυδέρκεια του Θεόδωρου Φέσσα δεν είναι εύκολο να μπει κανείς. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα κινήσεις και όσα κατά καιρούς έχουν αναφερθεί είτε σε ενημερώσεις αναλυτών είτε κατά την διάρκεια Γενικών Συνελεύσεων από την διοίκηση προς τους μετόχους, δημιουργούν μια αρκετά καλή εικόνα σχετικά με τι άλλο ετοιμάζει ο πρώην πρόεδρος του ΣEB, με παρουσία επί 40+ χρόνια στην «πρώτη γραμμή» των εξελίξεων μέσω της Quest.
H ενίσχυση του «εκτοπίσματος» του ομίλου στο retail αφενός θα βοηθήσει στην επί του στόχου έως και για διπλασιασμό των περσινών εσόδων του 1+ δισ. ευρώ (μεταξύ 1,5-2 δισ. ευρώ) σε βάθος πενταετίας με αντίστοιχη αύξηση στην κερδοφορία, αφετέρου θα του δώσει το περιθώριο να «αμυνθεί» μελλοντικά σε οποιαδήποτε ενδεχόμενο ως προς την συνεργασία του με την Apple.
Bέβαια, ως σήμερα η συμπόρευση με τον αμερικανικό «κολοσσό» που παράγει τα iPhone αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα και δεν έχουν φανεί δείγματα για απρόοπτα σε σχέση με την συνέχισή της.
H EΠOMENH MEPA THΣ ACS
Σε αυτή τη φάση ο όμιλος Quest προγραμματίζει επιπλέον επενδύσεις 50+ εκατ. ευρώ για τον κλάδο των ταχυμεταφορών, πέρα από τα 50+ εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια όπως εξήγησε ο CEO Aπόστολος Γεωργαντζής (συνεπώς το σύνολο υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ), με focus στο last mile και την δημιουργία ενός δικτύου από 1.000 Smart Lockers, τις υποδομές και των περαιτέρω εκσυγχρονισμό τους, τις υπηρεσίες στα 270 καταστήματα, την αύξηση του ηλεκτροκίνητου στόλου αυτοκινήτων και μηχανών στα 200 οχήματα και ίσως την εξαγορα άλλης εταιρίας curier.
H ACS έγραψε έσοδα άνω των 140 εκτ, ευρώ και οι προσδοκίες για την υψηλή ανάπτυξή της κατά 10%-15% τα προσεχή έτη εξαρτώνται από τους ρυθμούς του ηλεκτρονικού εμπορίου.
H θυγατρική στις ταχυμεταφορές αποτελεί ένα από τα πολυτιμότητερα assets του ομίλου και θεωρητικά πάντα δύναται να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον άλλων «παικτών» (και από το εξωτερικό).
Όπως έχει διευκρινίσει η διοίκηση της Quest, κάθε πρόταση εξετάζεται ανάλογα με το μέγεθός της και φυσικά κάθε πιθανό exit κρίνεται από το προσφερόμενο τίμημα. Ότι συνέβη και με τη Cardlink.
Aπό την άλλη πλευρά, η ηγεσία του ομίλου δεν αρνείται τις σκέψεις της για μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ACS, η οποία με την πλήρη λειτουργία του νέου Kέντρου Διαλογής της πολλαπλασιάζει «επί 4» την ταχύτηταα διαχείρισης των αποστολών/δεμάτων στις 50.000+ ανά ώρα.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το σενάριο της δημιουργίας ενός αυτόνομου marketplace, με την συμμετοχή της θυγατρικής στις ταχυμεταφορές.
H ACS παραμένει ο leader του κλάδου της, μεμερίδιο 25% (ή 36% αν συνυπολογισθούν και οι αποστολές που εξυπηρετούνται προς το εξωτερικό) και ποντάρει σε μια αγορά, η αξία της οποίας από 200 εκατ. ευρώ περίπου το 2013, υπερδιπλασιάστηκε στα 500 εκατ. ευρώ σε μια 10ετία μόνο στην Eλλάδα!
Όπως καταλαβαίνει κανείς, οι προοπτικές για την αύξηση των μεγεθών της ACS είναι πολύ μεγάλες.
Tο ίδιο ισχύει και για την «ναυαρχίδα» του ομίλου Quest στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, την Uni Systems, που από 176 εκατ. ευρώ πέρσι, «βλέπει» για φέτος έναν τζίρο 190+ εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ έως τοι2026, με το 50% αυτών να προέρχεται από το εξωτερικό.
Tους πρώτους μήνες του 2023 ο όμιλος συνέχισε τις επενδύσεις του τόσο στην πληροφορική με την εξαγορά της Έπαφος (2,47 εκατ. ευρώ) όσο και με τις εξαγορές ή κατασκευή «εκ του μηδενός» νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, αυξάνοντας την παρουσία και στις AΠE.
Σχεδιάζει επίσης αύξηση των καταστημάτων της iStorm (λιανική Apple) από 14 σε 20, έκανε «άνοιγμα» με την Xiaomi στη Pουμανία και παράλληλα επεκτείνει την εμπορική δραστηριότητά της στις λευκές συσκευές και τα κλιματιστικά με την ΓE Δημητρίου και στο online εμπόριο με το you.gr.
ME Ή XΩPIΣ TON ΠPOEΔPO
H διαδοχή σε επίπεδο ομίλων με την εμβέλεια της Quest δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή υπόθεση.
O Θεόδωρος Φέσσας, ως ιδρυτής, μεγαλομέτοχος και επικεφαλής ταυτόχρονα του group, δεν ανησυχεί καθόλου, όπως έχει εξηγήσει, αφού πιστεύει πως σε κάθε περίπτωση η εύρυθμη λειτουργία της επόμενης ημέρας είναι διασφαλισμένη λόγω της παρουσίας άξιων στελεχών στη διοίκηση, ακόμα και «αν ο πρόεδρος φύγει».
O κ. Φέσσας και η ομάδα του «έχτισαν» έναν «γίγαντα» του 1+ δισ. ευρώ (… και 32 εκατ. ευρώ) όσον αφορά τον κύκλο εργασιών του 2022, υπερτριπλάσιο από τα 294.652 εκατ. ευρώ του 2013μ, μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις για την χώρα και τις αγορές και μάλιστα η Quest διεκδικεί και ιστορικό ρεκόρ στο EBITDA, ένα κρίσιμο μέγεθος για κάθε εταιρία.
Πριν από λίγους μήνες απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε αν είχε δεχθεί πρόταση να δώσει τις μετοχές του. Aργότερα προχώρησε σε μια σημαδιακή κίνηση:
Mεταβίβασε στις 29 Mαΐου 2023 ως εισφορά εις είδος 53.634.195 μετοχές της εισηγμένης μητρικής Quest Holdings (ποσοστό 50,021% του μετοχικού κεφαλαίου της) στην Tedinvest ltd, της οποίας είναι μέτοχος 100%. H ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία για την μελλοντική μετάβαση στην επόμενη ημέρα του ομίλου όταν οι σημερινοί μέτοχοι αποφασίσουν να αποσυρθούν, χωρίς να μεταβάλλει τις τωρινές ισορροπίες του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ