Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ξεκαθάρισε πως, όσο μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζει η οικονομία, τόσο θα «ροκανίζεται» η προσωπική διαφορά, ενώ δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι θα δουν τις αναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις τους, πριν από τις γιορτές, καθώς αυτές προκαταβάλλονται.
Αναφορικά με την απασχόληση των συνταξιούχων, ο κ. Μηλαπίδης σημείωσε ότι, κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, μειώθηκε η παρακράτηση της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων από το 60% στο 30%, το οποίο οδήγησε σε πενταπλασιασμό των εργαζόμενων συνταξιούχων.
«Από την 01η/01/2024, καταργείται η παρακράτηση αυτή και μαζί της το παράδοξο να γίνεται η κράτηση αυτή είτε δουλεύει ένας συνταξιούχος μία ημέρα είτε 25 μέσα στον μήνα» υπογράμμισε ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διευκρίνισε ότι, πλέον, ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα λαμβάνει ολόκληρο το ποσό της σύνταξής του και θα καταβάλλεται ένας πόρος 10% υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στον μισθό. «Συνεπώς», όπως εξήγησε, «αν ένας συνταξιούχος λαμβάνει 1.000 ευρώ σύνταξη, αυτήν θα την λαμβάνει ακέραια και, αν λαμβάνει 1.000 ευρώ από μισθωτή εργασία, εισάγεται ένας πόρος 10%, κατά συνέπεια, 100 ευρώ επί του μισθού».
Μάλιστα, ο κ. Μηλαπίδης ξεκαθάρισε πώς από όσα μοντέλα έχουν «τρέξει» έως τώρα φαίνεται ότι το 90% των συνταξιούχων θα έχει οικονομικό όφελος, ενώ, για πρώτη φορά, η διάταξη αυτή θα επιτρέψει και στους συνταξιούχους με αναπηρία να εργαστούν και να πάρουν κανονικά τη σύνταξή τους. Όπως είπε, «μέχρι σήμερα, οι συνταξιούχοι ΑμεΑ είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στη σύνταξή τους ή στο να δουλέψουν. Με τον νέο νόμο, θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη σύνταξη με την εργασία τους, ακόμα και αυτοί που παίρνουν κάποιο επίδομα αναπηρίας».
Για το επίδομα μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ο κ. Μηλαπίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα, «που άργησε πολύ η πολιτεία να το κάνει δεκτό». «Είχαμε μητέρες στον δημόσιο τομέα που είχαν άλλες απολαβές κατά τη διάρκεια της κύησης-λοχείας και μετά τη γέννηση και στον ιδιωτικό τομέα μία άλλη κατηγορία. Πέρυσι, επεκτάθηκε αυτό το επίδομα από τους 6 στους 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα και, από το νέο έτος, επεκτείνεται και στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες» προσέθεσε ο ίδιος.
Τέλος, σχετικά με το θέμα των συντάξεων, ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι ο βασικός στόχος του ΕΦΚΑ, την προηγούμενη τετραετία, ήταν η αποκλιμάκωση των κύριων συντάξεων, ο οποίος επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι καθυστερήσεις μειώθηκαν σημαντικά. «Πλέον, μέσα σε 3-4 μήνες, βγαίνει η σύνταξη. Υπήρχε ζήτημα και με τις επικουρικές συντάξεις, καθώς, για να την πάρει κάποιος, έπρεπε να εκδοθεί πρώτα η κύρια. Στο νομοσχέδιο, που έρχεται, υπάρχει διάταξη ενιαιοποίησης κανόνων δημοσίου και ιδιωτικού, οπότε η επικουρική σύνταξη στο δημόσιο θα βγαίνει και αυτή, με μόνη προϋπόθεση την δεκαπενταετία, που θα αποκλιμακώσει κατά 13.000 τις συντάξεις μέσα στο τρέχον έτος» αποσαφήνισε ο κ. Μηλαπίδης.