Στα top picks τοποθετεί η JP Morgan την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, καθώς όπως εκτιμά, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ένα ακόμη σημείο εισόδου. «Αναβαθμίσαμε την Εθνική σε overweight για πρώτη φορά από το 2011, και παραμένουμε constructive για τον κλάδο, ο οποίος θεωρούμε πως τώρα έχει αντιμετωπίσει πλήρως τις κεφαλαιακές του ανάγκες μετά από τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 8,3 δισ. ευρώ εν όψει των επικείμενων AQR».
Όπως τονίζει, αυτό οφείλεται στην αυστηρότερη εκτέλεση από την BlackRock, ενισχυμένη με τα «μαξιλάρια» από την ΤτΕ, που πιστεύουμε ότι έχει αποκαταστήσει πλέον την εμπιστοσύνη στα κεφάλαια. «Θωρούμε πως η αγορά είναι πιθανό να υποτιμήσει τη δυναμική κερδοφορίας από έναν ιδιαίτερα συγκεντρωτικό κλάδο που επωφελείται από την εξομάλυνση της χρηματοδότησης, την ραγδαία μείωση του κόστους, μετά από τη συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ίση με το 25% του ΑΕΠ και την εξομάλυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και το ανοδικό ρίσκο από τη δυναμική ανάκαμψης των τελευταίων».
Σημειώνει ακόμη ότι οι περισσότερες τράπεζες αναμένουν κέρδη από το 2015, με την Εθνική Τράπεζα να αναμένει από το 2014, και πιστωτική ανάπτυξη από το 2015. Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να παίρνουν πιο συγκεκριμένα μέτρα προς την εταιρική αναδιάρθρωση, και επίσης, μια περισσότερο pro-active συλλογή στεγαστικών δανείων πιθανότατα να φέρει αποτελέσματα στα επόμενα τρίμηνα.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι περίπου το ένα τρίτο των non performing assets θα μπορούσε να είναι «strategic defaulters» και να μπορούσε να ανακτηθεί μακροπρόθεσμα. Οι τράπεζες προβλέπουν περαιτέρω βελτιώσεις στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, ωστόσο η πρόοδος από την αρχή του έτους ήταν λιγότερο δυναμική σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2013, λόγω του χαμηλότερου ρυθμού πτωτικής ανατιμολόγησης των προθεσμιακών καταθέσεων, στο 2,70%, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 1%.
Από την άλλη πλευρά, η αναδιάρθρωση κόστους έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις και οι περαιτέρω προσαρμογές της βάσης κόστους που απομένουν αναμένεται να λάβουν χώρα το 2014, παρέχοντας σημαντική λειτουργική μόχλευση σε μια ανάκαμψη το 2015. Εκτιμά δε ότι οι τράπεζες θα χαιρέτιζαν πρωτοβουλίες για την περαιτέρω μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ.