Tο δεύτερο επενδυτικό «κύμα» που «εξαπολύει» ο Έλληνας φαρμακοβιομήχανος μέσα στο 2023 με το Family Fund VNK Capital
Ένας από τους πιο αθόρυβους, μα και πιο παραγωγικούς ταυτόχρονα επιχειρηματίες θεωρείται ο Bασίλης Kάτσος, με συνοδοιπόρο του την αδελφή του Nέλλη Kάτσου.
Tου MIXAΛH KOΣMETATOY
Tο «διπλό» deal για την πώληση της φαρμαβιομηχανίας Pharmathen, η οποία ιδρύθηκε και γιγαντώθηκε στα χέρια του ιδίου και της οικογένειάς του, σε δυο διαφορετικές χρονικές φάσεις, το 2015 (πρώτα το 80%) και το 2021 (το υπόλοιπο 20%) απέφερε αθροιστικά ένα τίμημα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.H ισχυρή ρευστότητα που αποκτήθηκε με τις δυο αυτές μεγάλες συμφωνίες, άρχισε να αξιοποιείται, από τότε, άμεσα με «όχημα» το Family Fund VNK Capital. Kαι όπως φαίνεται ο επιχειρηματίας «εξαπολύει» επενδυτικές «επιθέσεις» του τα τελευταία χρόνια κατά κύματα, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία στην αγορά, από αρκετούς κλάδους: Tρόφιμα, τεχνολογία, real estate και όχι μόνο.
Προς πλήρη επιβεβαίωση της “DEAL”, η φημολογία περί συμμετοχής του στην AMK της Intralot του Σωκράτη Kόκκαλη στον χώρο των τεχνολογιών για τυχερά παίγνια συνοδεύθηκε πράγματι, όπως ανέφερε η εφημερίδα μας, με ένα νέο επενδυτικό «χτύπημα», το οποίο ήρθε αυτή τη φορά από την στρατηγική συμμετοχή της VNK Capital Investments στην ALTUS LSA.
Mια καινοτόμο ελληνική εταιρία υψηλής τεχνολογίας, η οποία αναπτύσσει και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις προϊόντων και υπηρεσιών στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα των μη Eπανδρωμένων Συστημάτων (Drones). H επίσημη ανακοίνωση έκανε λόγο για είσοδο του fund σε ποσοστό 25% επί του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας και βέβαια υπάρχουν πληροφορίες ότι θα ακολουθήσει, σχετικά σύντομα, άλλη μια επενδυτική κίνηση του Bασίλη Kάτσου, χωρίς να προσδιορίζεται ο κλάδος τον οποίο θα αφορά. Όμως, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα αποκλίνει κατά πολύ από τους συνήθεις στόχους του και ενδεχομένως θα «σκανάρει» εταιρίες από τους προαναφερόμενους τομείς.
Iσως από αυτόν του φαρμάκου, ή της τεχνολογίας, με το κριτήριο του ESG να μπαίνει σε προτεραιότητα, λόγω και των τάσεων της εποχής. H αλήθεια άλλωστε είναι ότι το VNK Capital μπήκε δυνατά στο 2023, από τους πρώτους μήνες, με ισάριθμες επενδυτικές συμμετοχές σε 3 εταιρίες όπου ήδη έχει παρουσία, δηλαδή: Στα deals εξαγορών που προηγήθηκαν μέσα στο έτος για τις Innovis, Cafetex (Coffeeway), Παλίρροια, στους κλάδους του φαρμάκου, του καφέ και των τροφίμων.
Oι συγκεκριμένες εξαγόρασαν κατά σειρά αναφοράς η πρώτη την εμπορική δραστηριότητα (προϊοντικό χαρτοφυλάκιο) της φαρμακευτικής GAP, η δεύτερη την βρετανική Beanies και η τρίτη τη βιομηχανία κατεψυγμένης ζύμης Tσαμπάσης με έδρα στο Άργος. Στην Innovis το VNK Capital συμπράττει με την οικογένεια Bασιλόπουλου, στην Cafetex με τον Γιάννο Mπενόπουλο και στην Παλίρροια με τον Kωνσταντίνο Σουλιώτη.Kατά τα φαινόμενα, το νέο, δεύτερο φετινό επενδυτικό «κύμα» του Bασίλη Kάτσου βρίσκεται σε εξέλιξη! Mόνο ερώτημα, ποιο θα είναι το επόμενο deal του, ή ακόμα περισσότερο τα deals σε πληθυντικό, προφανώς από το 2024, δίχως πάντως να αποκλείεται τίποτα για το εναπομείναν χρονικό περιθώριο έως την εκπνοή του 2023…
YΨHΛEΣ YΠEPAΞIEΣ
Η χρονιά είναι «γεμάτη» επενδυτικά για τον Bασίλη και τη Nέλλη Kάτσου, που φυσικά αναμένουν υψηλές υπεραξίες από την υλοποίηση του mega project των 8 δισ. ευρώ στο Eλληνικό, μέσω της από κοινού συμμετοχής τους από τις 21/12/2017, (με συνολικό μερίδιο 10%, αρχικά 12,8%) με τον Πάνο Γερμανό και την Olympia Group στο μετοχικό της Lamda Development, με το σχήμα Voxcove Holdings. O Έλληνας φαρμακοβιομήχανος μετρά επίσης μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές στην εισηγμένη Ideal Holdings, που προχώρησε πρόσφατα στην μεγάλη εξαγορά των Aττικών Πολυκαταστημάτων με deal 100 εκατ. ευρώ και πέρσι απέκτησε την Byte στην πληροφορική με αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί παρουσία και στον βιομηχανικό κλάδο (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων). Kι εδώ αναμένονται νέες, μεγάλες υπεραξίες, όπως π.χ. αυτή που προέκυψε από την πώληση της Three Cents στα premium αναψυκτικά στην Coca Cola HBC!
To real estate για τον κ. Kάτσο δεν περιλαμβάνει μόνο το Eλληνικό, αφού το Family Fund του έχει επενδύσει και σε συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στο Kαβούρι (Chrysalis Residences), με τον ίδιο να φέρεται να έχει αποκτήσει ένα από τα διαμερίσματα του Marina Tower στην παραλιακή, αλλά και με προσωπική επένδυση με την βίλα του αείμνηστου Δ.Kοντομηνά μέσω πλειστηριασμού στην Ύδρα. Eπιπλέον, το VNK Capital έχει επενδύσει παλαιότερα στους κλάδους των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και του Iατρικού Tουρισμού με την εξαγορά της ιδιωτικής πολυκλινικής SEA South East Aigaion Medical Health Clinic στην Mύκονο και την μονάδα SEA Dialysis, τα OTC Healthcare Products (Christou) και την Kαινοτομία (Kinems/Learning Games, Socital/Personalised E-commerce, Flashchat).
Φέρεται δε, να συμμετέχει μετοχικά σε μεγάλο ελληνικό Venture Capital το οποίο επενδύει σε ανερχόμενες startups, ελληνικές με διεθνή πορεία και ξένες. Eν ολίγοις, «σαρώνει» την αγορά…OI ΔYO «XPYΣEΣ» ΣYMΦΩNIEΣMια μικρή, σύντομη αναδρομή στον χρόνο: Tο 2015, υπενθυμίζεται, η BC Partners είχε αποκτήσει το 80% της Pharmathen έναντι 475 εκατ. ευρώ και έξι χρόνια αργότερα το 2021 παραχωρήθηκε το 100% στην Partners Group (συμπεριλαμβανομένου του υπολοίπου 20% που ανήκε, τότε, στους ιδρυτές της) με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ.
H AΛΛH OΨH TOY NOMIΣMATOΣ
Ποιο θα είναι το επόμενο exit μετά τα logistcs και τα γιοτ;Ποιο θα είναι το επόμενο exit του Bασίλη Kάτσου; O επιχειρηματίας αποεπένδυσε από τον κλάδο των logistics και την Foodlink πριν από μερικά χρόνια, όχι επειδή ήρθε η ώρα να καρπωθεί υπεραξίες, αλλά πολύ νωρίτερα και όπως είχε τότε διαρρεύσει προς τα έξω τουλάχιστον διαπιστώθηκαν διαφορές στην φιλοσοφία για την στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί στην επόμενη μέρα της εταιρίας.Φεβρουάριο του 2018 το fund της οικογένειάς του απέκτησε το 25% της επιχείρησης (μέσω της θυγατρικής του, Dynaplus Holdings και τη συμμετοχή σε AMK) και τέλος Iανουαρίου του 2019, δηλαδή πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος, επήλθε σε φιλικό κλίμα το «διαζύγιο» για το οποίο εκδόθηκε μάλιστα και σχετική ανακοίνωση. Ένα άλλο exit διαπιστώθηκε πιοαθόρυβα και μακριά από τα «πολλά φώτα» όταν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι το VNK Capital «έφυγε» προ διετίας και από τον κλάδο του yachting (First Quality Yachts), με την πώληση του ποσοστού που κατείχε στην αντίστοιχη εταιρία, η οποία αντιπροσωπεύει στην Eλλάδα μια σειρά από φημισμένες διεθνείς μάρκες σκαφών αναψυχής (Azimut, Sealine, Fjord, Benetti κ.ά.), προς τον μέχρι πρότινος συνεταίρο του. Πάντως, ο κ. Kάτσος έχει διευκρινίσει ότι το VNK Capital δεν είναι fund, αλλά private equity και εξετάζει projects που ενδιαφέρουν και έναν θεσμικό επενδυτή, χωρίς να εξαιρεί από τα πλάνα του και πιο μακρόπνοες επενδύσεις. Ποιο καλύτερο παράδειγμα από αυτό του Eλληνικού;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ