Διψήφια ποσοστιαία μείωση παρουσιάζει και για τους πρώτους μήνες του 2011 η παραγωγή του κλάδου της βιομηχανίας μη μεταλλικών ορυκτών, στον οποίο δεσπόζουν οι εξαγωγικές, μεταξύ άλλων και στην αγορά της Λιβύης, μεγάλες εταιρείες τσιμέντου.
“Η μείωση της παραγωγής συνεχίζεται δυστυχώς και κατά το τρέχον έτος με διψήφιους ρυθμούς, γεγονός που το 2010 οδήγησε σε σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας”, αναφέρει για την τσιμεντοβιομηχανία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών και Υπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδας, Ευάγγελος Χαντζιάρας.
Πέρα από τη συνεχιζόμενη πτώση της ιδιωτικής και δημόσιας εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα και στον εξαγωγικό τομέα, δεδομένου ότι διοχέτευαν αξιόλογο ποσοστό της παραγωγής τους στη Λιβύη. Οι εξαγωγές αυτές έχουν φυσικά ανασταλεί και είναι άγνωστο αν και πότε θα επαναληφθούν.
Εν τω μεταξύ, το 2010 οι θέσεις εργασίας στις ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες μειώθηκαν κατά 350.
Η παραγωγή προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά συρρικνώθηκε πέρυσι, για πέμπτο συνεχόμενο έτος. Ωστόσο, παρ’ όλο που η συρρίκνωση σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα κεραμικά πλακίδια και τα κεραμίδια στεγών, ξεπέρασε κάθε αρνητικό προηγούμενο των τελευταίων δεκαετιών, κατεγράφη σημαντική επιβράδυνση του πτωτικού ρυθμού της συνολικής παραγωγής, σε σχέση με αυτόν που είχαν σημειωθεί το 2009.
Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων κινήθηκε, πάντως, καθοδικά, με ρυθμό ανάλογο σχεδόν εκείνου του 2009. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι τα έσοδά τους μειώθηκαν το 2010 κατά 18,8%, ενώ η αντίστοιχη πτώση το 2009 ήταν 20,9%.
Οι μεταβολές που σημειώθηκαν στον όγκο της παραγωγής και στα έσοδα της βιομηχανίας επεξεργασίας μη μεταλλικών ορυκτών αντανακλούν, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών του κλάδου, αφενός την περιστολή των οικοδομικών και κατασκευαστικών έργων και της γενικότερης οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας και, αφετέρου, την αδυναμία να καλυφθεί η υστέρηση της εγχώριας ζήτησης από τη διεύρυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
Επί συνόλου 10 κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009, παρουσίασε μόλις μία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εννέα, που εμφάνισαν πτώση. Έτσι, η συνολική παραγωγή προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά στη χώρα μας το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009, κατά 13,2%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 39,9%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 24,2%, σε σχέση με το 2008.
Η πτωτική πορεία κατά το 2010 εκδηλώθηκε με απότομο ρυθμό μετά το πρώτο τετράμηνο, καθώς σε αυτό το διάστημα η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 5,9% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα τον περασμένο Δεκέμβριο, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 17,2%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009.
Όπως προκύπτει από επεξεργασία των σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 αυξήθηκε κατά 26,4% η παραγωγή του υποκλάδου των προκατασκευασμένων κτιρίων από σκυρόδεμα. Συγχρόνως, όμως, μειώθηκε η παραγωγή του τσιμέντου κατά 14,3%, των κεραμικών πλακιδίων και πλακών κατά 36,45%, των μη πυρίμαχων κεραμικών οικοδομικών τούβλων και παρόμοιων ειδών κατά 16,9%, των κεραμιδιών για στέγες και άλλων κεραμικών κατασκευαστικών ειδών κατά 41,2%, των ημιυαλοποιημένων σκωριών κατά 9,4%, των προκατασκευασμένων δομικών στοιχείων από σκυρόδεμα κατά 65,7% και του ετοίμου σκυροδέματος κατά 8,9%.
Επίσης, κατεγράφησαν μειώσεις 12,4% στα μάρμαρα και 3,9% στις πλάκες από μάρμαρα και γρανίτη. Η παραγωγή του κλάδου επεξεργασίας μη μεταλλικών ορυκτών αντιστοιχεί κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 10,3% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα η παραγωγή του μειώθηκε κατά 40%.