Πώς θα σχηματιζόταν κυβέρνηση αν είχαμε βουλευτικές εκλογές
Εκλογικά αποτελέσματα και βουλευτές της κυβέρνησης συνομολογούν την νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Μαΐου, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετήσει ψηλά τον πήχη αναγάγοντας τις ευρωεκλογές σε εκλογικό βαρόμετρο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, εμφανώς λαβωμένη από τα αποτελέσματα της κάλπης, κάνοντας πολλούς να μιλούν για μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δεν φαίνεται να ανατρέπεται.
Από την άλλη, κάνοντας την αναγωγή των ποσοστών των κομμάτων σε συνθήκες εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά θα έπρεπε να βρει κυβερνητικό εταίρο, ίσως και περισσότερο από ένα για να σχηματίσει Κυβέρνηση και να εξασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα.
Οι έδρες που θα εξέλεγαν τα κόμματα με τα ίδια ποσοστά είναι οι εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 130 (μαζί με το μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα).
Νέα Δημοκρατία: 70
Χρυσή Αυγή: 28
Ελιά/ΠΑΣΟΚ: 24
Ποτάμι: 20
ΚΚΕ: 18
ΑΝ.ΕΛ.: 10
Με δεδομένη την αποχή από κάθε ενδεχόμενη κυβερνητική λύση της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, τα (υποθετικά) σενάρια για να προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι τα ακόλουθα:
Πρώτον, μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνει άνετη πλειοψηφία 200 βουλευτών, που μπορεί μάλιστα να διευρυνθεί και με άλλες δυνάμεις.
Δεύτερον, συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ/Ελιά που δίνει οριακή πλειοψηφία 154 εδρών που με την προσθήκη του «Ποταμιού» μπορεί να γίνει πιο άνετη με 174 βουλευτές.
Τρίτον, συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ, που μπορεί να κυβερνήσει με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 160 εδρών.