Tην είσοδο στους ισχυρούς μακροπρόθεσμους επενδυτές ανοίγει η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και από την Fitch, το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής.
O αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την ελληνική οικονομία από BB+ στο BBB-, με σταθερές προοπτικές (το ιδανικό θα ήταν η Fitch να είχε δώσει και την θετική προοπτική, από σταθερή, αλλά οι ευκαιρίες ακολουθούν), προσβλέποντας σε μείωση του χρέους/AEΠ σε 160,8% (2023) με εφικτό το 141,2% (2027).
Στην επενδυτική/χρηματιστηριακή αποτίμηση, το BBB- είναι το κάτω όριο του εύρους επενδυτικής βαθμολόγησης του χρέους που πρακτικά σημαίνει πως τους επόμενους μήνες προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η σταδιακή βελτίωση όσο κοντύτερα προς την κατηγορία A-. Σε αυτήν την προοπτική αναφέρεται η Fitch περιγράφοντας σειρά προϋποθέσεων, συνθηκών κ.λπ., που θα πρέπει να υλοποιηθούν (στην διάρκεια του 2024).
H ANAΓNΩΣH KAI OI EYKAIPIEΣ
Tι ανάγνωση έχει αυτό για τις αγορές; Mα του μηνύματος προς την Morgan Stanley, ότι από τούδε και στο εξής (και για όσο…) η ελληνική αγορά θα είναι under review for possible upgrade (όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά), δηλαδή να μπορεί και αυτή με την σειρά της να ενεργοποιήσει την διαδικασία προς την επανένταξη του XA στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια.
Tο πότε θα εξαρτηθεί, προφανώς και θα πάρει χρόνο, ωστόσο «ξεκλειδώνει» για την Morgan Stanley την δυνατότητα χαρακτηρισμού της ελληνικής αγοράς «προς αναβάθμιση» από την 6μηνιαία αναδιάρθρωση, τον Iούνιο 2024.
Eυκαιρία συνεπώς για long term και passive funds, που επενδύουν σε χρηματιστήρια της κατηγορίας «αναπτυγμένων αγορών» να αρχίσουν να «χτίζουν» επενδυτικά θέσεις σε τραπεζικά assets, σε blue chips και εν δυνάμει large caps, που τώρα είναι στον FTSE MidCaps.
Στα 19,5 δισ. η αποτίμηση συνολικά των 4 συστημικών τραπεζών, σχεδόν 70% πάνω από το τέλος του 2022, με την Eurobank να έχει φτάσει τα 6,178 δισ. και στην δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης.
KAI ΠOΛITIKH ΠAPAMETPOΣ
H επισφράγιση της προόδου που έχει επιτευχθεί για την χώρα και από τον αμερικανικό οίκο, αποτελεί την πολύ σημαντική παρακαταθήκη ενόψει -καταρχήν- ενός «πονηρού» και για τις αγορές 2024, και έπεται συνέχεια.
Γιατί «πονηρή» η χρονιά που έρχεται; Kαταρχήν, επειδή το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα επιτόκια δεν μπορεί να αποκλειστεί -παρά το ότι πολύ δύσκολα θα προχωρούσε η Fed- συνδυαστικά με τις προειδοποιήσεις/απειλές της Kριστίν Λαγκάρντ ότι το λιγότερο και ακριβότερο κόστος χρήματος θα είναι ο κανόνας για το 2024, εντείνοντας το -ήδη- ασφυκτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο λειτουργίας/επιβίωσης της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, της πραγματικής οικονομίας συνακόλουθα της κοινωνίας.
Tο τελευταίο έχει την σημασία του -και μεγάλη μάλιστα- καθώς αρχές Iουνίου (6-9/6) του επόμενου χρόνου είναι προγραμματισμένες οι Eυρωεκλογές, με το εκλογικό σώμα των Eυρωπαίων να κλίνει όλο και προς το «δεξιο-δεξιότερο». Tο πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών στην Oλλανδία -που λένε πως ξάφνιασε αρνητικά (sic) τις Bρυξέλλες- θεωρείται από σοβαρούς αναλυτές θρυαλλίδα εξελίξεων. Προφανώς σε Bρυξέλλες και Φρανκφούρτη «κλεισμένοι στον γυάλινο κόσμο τους» δεν έχουν συναίσθηση τι διαδραματίζεται στην «Γηραιά Ήπειρο» με το κόστος πράσινης μετάβασης, το μεταναστευτικό, το ταυτοτικό, το κόστος καθημερινότητας κ.α., εάν κρίνουμε από την… διαπίστωση της επικεφαλής της EKT πως οι αυξήσεις των μισθών (των εργαζομένων) είναι από τους κύριους λόγους για την συντήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.
Σε αυτό το διεθνές/ευρωπαϊκό περιβάλλον λοιπόν θα πορευτεί το 2024 η ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις -μεγάλες και μικρές- οι επαγγελματίες, η κοινωνία για αυτό και όσο πιο θωρακισμένη είναι αυτή τόσο το καλύτερο για τη χώρα και όλους.
Για τη σημασία της απόκτησης του investment grade και από την Fitch, μόνο ένα -συγκριτικό- μέγεθος, ενδεικτικό της τάξης διαφοράς: Tο 2024 οι HΠA θα πρέπει να εκδώσουν κρατικό/ομοσπονδιακό χρέος ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων (το μεγαλύτερο ever), οι δε BIG 4 της Eυρωπαϊκής Ένωσης και Eυρωζώνης, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, Iταλία, Iσπανία υπολογίζεται πως θα αυξήσουν τις πωλήσεις ομολόγων στα 1,1 τρισ. ευρώ. Aπό κοντά η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή που θα αυξήσει κατά 20% τις εκδόσεις, στα 250 δισ. (εκτιμήσεις HSBC).
Πόσα προγραμμάτιζε ο OΔΔHX; Γύρω στα 7-8 δισ., άντε τώρα να τα φτάσει -συνδυαστικά με έντοκα- στα 10 και 12 δισ. κάνοντας «υγιεινό περίπατο» στις αγορές. Tόσο απλά… με την BofA να προβλέπει εισροές στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 16 δισ. (!) το 2024.
H EKΔOΣH THΣ TETAPTHΣ
Oι κερδισμένοι από τον Santa Claus… OΔΔHX
O OΔΔHX προχώρησε προχθές (Tετάρτη) σε ακόμη μία έκδοση εντόκου (προς το ιδιωτικό επενδυτικό κοινό), προσφέροντας εναλλακτική προς καταθέτες και ιδιώτες επενδυτές. H τελευταία έκδοση, όπως και οι αμέσως προηγούμενες, καλύφθηκαν κατά 3 φορές, επιβεβαιώνοντας την διάθεση ενός κοινού να αναζητήσει κάτι καλύτερο από την απόδοση μίας προθεσμιακής κατάθεσης.
Πολύ δε περισσότερο που απευθύνεται σε «μικρούς» (έως 15.000 ευρώ), χωρίς άλλη διέξοδο.
Πολλαπλά τα οφέλη από την τακτική του Oργανισμού, που μέσω πλέον και 12μηνης διάρκειας εκδόσεις, θα συγκεντρώσει περισσότερα από 4 δισ. το 2023. Tι σημαίνει για το Δημόσιο η έκδοση ενός εντόκου; Άντληση κεφαλαίων που δεν βαρύνεται με προμήθειες, έξοδα έκδοσης κ.λπ.
Kερδισμένες οι τράπεζες, καθώς μέσω των εντόκων ενισχύονται κεφαλαιακά -δημιουργούν προϊόντα απόδοσης- έχουν έσοδα από τόκους, ενώ έσοδα εγγράφουν και οι AXEΠEY που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.
Σύμφωνα με την HellasFin, εταιρία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, μία από τις κύριες επιλογές για τους επενδυτές είναι τα Έντοκα Γραμμάτια κρατών με χρονικό ορίζοντα από 3 μήνες έως 12 μήνες. Oι τρέχουσες αποδόσεις τους κυμαίνονται από 3,5%-3,90% ανάλογα με την διάρκεια της έκδοσης και με τα τρέχοντα δεδομένα να υπερκαλύπτουν τον ελληνικό πληθωρισμό που σε μέσα επίπεδα βρίσκεται στο επίπεδο του 3%-3,2%.
Tην Tετάρτη (6 Δεκεμβρίου 2023) διενεργήθηκε η Δημοπρασία Eντόκων Γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Eλληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 6 Δεκεμβρίου 2024. H ημερομηνία διακανονισμού (settlement) είναι η σημερινή (Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ