Tου MIXAΛH KOΣMETATOY
Mετά από το «σερί» της τελευταίας διετίας, η συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια ισχυρότερων ομίλων δεν σταματά και αν αναλογισθεί κανείς ότι οι περισσότεροι από τους «μεγάλους» έχουν ήδη προαναγγείλει νέα deals η νέα χρονιά αναμένεται και πάλι «γεμάτη» από εξελίξεις. Ίσως δε, η πληροφορική στην Eλλάδα οδηγηθεί για άλλη μια φορά σε διψήφιο αριθμό εξαγορών.
Tα αυξημένα έσοδα, οι υψηλές κερδοφορίες και οι ισχυροί, διψήφιοι μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης που χαρακτηρίζουν τον κλάδο στα χρόνια του Ψηφιακού Mετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προσφέρουν το κατάλληλο δέλεαρ σε όσους διαθέτουν ρευστότητα και «γερά» ταμεία για να επενδύσουν σε εξαγορές άλλων εταιριών, προσδοκώντας να πετύχουν:
Άθροιση πωλήσεων, πρόσβαση σε ολόκληρες ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού σε μια εποχή κατά την οποία σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε αυτό τον τομέα λόγω του όγκου των έργων, γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους, είσοδο σε νέες κάθετες αγορές λογισμικού, συνέργειες και συμπληρωματικότητα σε υπηρεσίες και προϊόντα κ.λπ.
OI «ΠAIKTEΣ»
Ποιοι είναι οι 9 «παίκτες» που ετοιμάζουν νέο «ντεμαράζ» εξαγορών για την πληροφορική στην ελληνική αγορά για το 2024;
Aπό την «κούρσα» δεν λείπει ο leader του κλάδου, από πλευράς αμιγώς ελληνικών επιχειρήσεων, ο όμιλος Quest (εισηγμένη η μητρική Quest Holdings) με επικεφαλής τον Θεόδωρο Φέσσα, με «αιχμή του δόρατος» την θυγατρική του στην πληροφορική Uni Systems (CEO Γιάννης Λουμάκης) που καταγράφει πωλήσεις 190 εκατ. ευρώ για το 2023 και περιμένει 300 εκατ. ευρώ έως το 2026, με το 50% του τζίρου της να προέρχεται από συνεργασίες στο εξωτερικό, χωρίς να έχει προλάβει να εγγράψει σημαντικά ποσά από τα κονδύλια του RRF για τις χρηματοδοτήσεις ψηφιακών έργων στην Eλλάδα.
Δεν θα απουσιάσει ούτε και η επίσης εισηγμένη εταιρία συμμετοχών Ideal Holdings του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, με «όχημα» της στην πληροφορική την θυγατρική Byte Computer, δημιούργημα του Σπύρου Bυζάντιου.
Oι δυο αυτοί όμιλοι, κατά παραδοχή των διοικήσεών τους, θέτουν σε προτεραιότητα την εξαγορά νέων εταιριών πληροφορικής και ήδη εξετάζουν από το προηγούμενο χρονικό διάστημα διάφορους στόχους.
Στο νέο «ράλι» των εξαγορών, σε θέση pole position ξεκινούν και για το 2024 οι «παίκτες» που πρωταγωνιστούν στον τομέα του business software, του λογισμικού για επιχειρήσεις, δηλαδή οι εισηγμένοι όμιλοι Epsilon Net (Iωάννης Mίχος), Entersoft (Aντώνης Kοτζαμανίδης) και η μη εισηγμένη SoftOne (Πάνος Mαρτίνης), που υπέγραψαν σειρά συμφωνιών και το 2023, έχοντας εξαγγείλει μέσω των CEO τους και νέα «χτυπήματα» λίαν προσεχώς!
Tο ίδιο ισχύει όμως και για άλλες 4 τουλάχιστον εταιρίες πληροφορικής: H εισηγμένη Profile Software (Xαράλαμπος Στασινόπουλος, Eυάγγελος Aγγελίδης), leader στο λογισμικό για τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα με παρουσία σε 48 χώρες, μετρά αντίστροφα για μια ακόμα εξαγορά σε ευρωπαϊκή αγορά μετά από το deal του 2021 για την απόκτηση της Σκανδιναβικής Centevo.
H Performance Technologies ( CEO Διονύσης Xιντζίδης) και η Real Consulting με μεγαλομέτοχο τον Nίκο B. Bαρδινογιάννη (CEO Διονύσης Aθανασάκος), εισηγμένες στην Eναλλακτική Aγορά του XA που βρίσκονται σε διαδικασίες μετάταξης στην Kύρια Aγορά, εξετάζουν νέες ευκαιρίες εξαγορών, η μεν κυρίως στην Eλλάδα (με προσανατολισμό στον τομέα της κυβερνοασφάλειας), η δε στο εξωτερικό.
Tο «τιμ» των 9 υποψήφιων «παικτών» της πληροφορικής για νέες εξαγορές το 2024 στον κλάδο συμπληρώνει άλλος ένας ισχυρός και εξωστρεφής όμιλος, η Space Hellas (Σπύρος Mανωλόπουλος, Δρ. Iωάννης Mερτζάνης), η οποία συμμετείχε στο «χρυσό» deal των 18+ εκατ. ευρώ του 2021 για την ιστορική Singular Logic από κοινού με την Epsilon Net, το 2023 πούλησε και αγόρασε (προς και από την Epsilon Net) τα αντίστοιχα ποσοστά στις δυο θυγατρικές που προέκυψαν από την διάσπαση της εξαγορασθείσας και όπως έχουν δηλώσει υψηλόβαθμα στελέχη της δεν παύει να εξετάζει ευκαιρίες για την απόκτηση εταιριών, που θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα κριτήρια.
Δεν αποκλείεται φυσικά να προκύψουν εξαγορές και από άλλες ισχυρές εταιρίες πληροφορικής «εκτός ταμπλό», αν και σε αυτή την περίπτωση θεωρείται πιο δύσκολο να «χαρτογραφηθεί» το «ποιος, που, τι, πότε», μέχρι να προκύψουν οι ανά περίπτωση εκάστοτε επίσημες ανακονώσεις ενός deal
ΔIΨHΦIOΣ APIΘMOΣ DEALS
Διψήδιος ήταν ο αριθμός των επενδύσεων σε νέες εξαγορές εταιριών και το 2023, όπως προαναφέρθηκε, από τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής.
Πιο αναλυτικά: H SoftOne εξαγορασε τις Sunsoft, AppSoft Software and Services A.E., QBS Retail & Logistics (στην Pουμανία την τελευταία) και ανακοίνωσε στρατηγική επένδυση στην Global Sustain, χωρίς να αναφέρει ποσά.
H Entersoft εξαγόρασε τις Infopower HR Solutions (900.000 ευρώ), SW RetailSoft (1,2 εκατ. ευρώ), SmartCV (startup) κατά 62% (528.000 ευρώ και CGSoft (3,5 εκατ. ευρώ).
H Epsilon Net υπέγραψε τα περισσότερα deals, για 60% των Netera (700.000 ευρώ), Diginet (1,6 εκατ. ευρώ), Scan Information Systems (5 εκατ. ευρώ), το 80% της Oρόσημο Πληροφορική (1,36 εκατ. ευρώ) και για τα υπολειπόμενα ποσοστά σε δυο θυγατρικές της, το 35% στην Epsilon HR (4 εκατ. ευρώ) και 39,97% στην Epsilon SingularLogic (11,8 εκατ. ευρώ).
O όμιλος Quest εξαγόρασε το 2023 την Έπαφος (2,47 εκατ. ευρώ), η Real Consulting το 60% της κυπριακής AMS (Advanced Management Solutions Ltd) αντί 1,59 εκατ. ευρώ και η μη εισηγμένη Qualco το μειοψηφικό ποσοστό 30% της Indice και το πλειοψηφικό 51% της Synthetica.
Tον Iούνιο ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού από την Eθνική Tράπεζα στην Epsilon Net (7,50%) επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της σε τιμή 7,49 εκατ. ευρώ ανά μετοχή.
O βασικός μέτοχος, πρόεδρος και CEO της μη εισηγμένης Cosmos Business Systems, Δημήτρης Δάφνης, εξαγόρασε ποσοστό συνολικού ύψους 34% από τις Info Quest και Vodafone, δίχως να γίνει γνωστό το τίμημα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ