Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η ακρίβεια και η ανήλικη παραβατικότητα ήταν μεταξύ των θεμάτων, στα οποία κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
Αναλυτικώς, ξεκινώντας από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στα Χανιά, ο υπουργός παρέπεμψε στη δήλωση Μπλίνκεν, σύμφωνα με την οποία ποτέ στο παρελθόν οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος δεν ήταν τόσο ισχυρές και καλές. Επιπλέον, «είδαμε και μια δεύτερη τοποθέτηση, ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα στρατηγικό εταίρο και έναν πυλώνα σταθερότητας, καθώς υπερασπίζεται ένα συγκεκριμένο κοινό αξιακό πλέγμα, που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Βορίδης για Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Κάνοντας, εξ άλλου, ιστορική αναδρομή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, παρατήρησε πως έχουν περάσει από διάφορες διακυμάνσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, «οι σχέσεις ήταν καλές, αλλά δεν είχαν την ένταση και το επίπεδο που έχουν αυτή τη στιγμή». Στο σημείο αυτό, ο Μ. Βορίδης εστίασε σε σειρά επιλογών, που δείχνουν – όπως είπε – την αξία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τέτοιες είναι «η στάση μας στην Ουκρανία και την κρίση στο Ισραήλ. Αυτό δείχνει το ρόλο που έχει πια η Ελλάδα στην περιοχή […] και δεν θα ήταν ίδια η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στο θέμα της Γάζας, ίσως και στο θέμα της Ουκρανίας, αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ (κυβέρνηση)», υποστήριξε ακόμη.
Άλλωστε, συνέχισε, «μέχρι τώρα η πολιτική της Ελλάδας ήταν της μικρής και φοβισμένης χώρας […] με τη λογική του “να μην μπλέξουμε”». Όμως, τόνισε αμέσως μετά, «η στάση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι αυτή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας μεσαίας ευρωπαϊκής χώρας, η οποία έχει και διεκδικεί ρόλο στα πράγματα».
Για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και τις συμφωνίες που κλείστηκαν επί κυβέρνησης Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «το θέμα της ονομασίας ήταν ένα διμερές ζήτημα, το οποίο πράγματι δημιούργησε μια ευρύτερη εμπλοκή. Έκλεισε, αλλά έκλεισε με έναν κακό τρόπο για την Ελλάδα. Εδώ η μεγάλη διαφορά είναι ότι δεν είναι διμερή τα ζητήματα αυτά» (σ.σ. της Ουκρανίας και του Ισραήλ). «Εμάς ως Έλληνες μας καίνε τα διμερή μας ζητήματα και αποτελούν προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει τα διμερή θέματα ως τέτοια».
Βορίδης για F-35
Για το θέμα των F-35, περιορίστηκε να πει πως «αυτή η υπόθεση φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο». Ενώ για τον ελληνοτουρκικό διάλογο επεσήμανε: «Σωστά διεξάγεται ο διάλογος, σωστά συζητάμε τα ζητήματα της soft agenda». Και, αν ωριμάσουν οι συνθήκες, «ελπίζουμε να φθάσουμε να συζητήσουμε τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τα πιο ευαίσθητα και δύσκολα. Ελπίζουμε να φθάσουμε στο σημείο αυτό, αλλά σε κάθε στάση είμαστε επιφυλακτικοί, την Τουρκία έχουμε απέναντί μας. Έχουμε εμπειρία από αυτήν, ξέρουμε ότι είναι ευμετάβλητη και συγκυριακή η τουρκική εξωτερική πολιτική, έχουμε περάσει από καλές και κακές σχέσεις. Τώρα περνούμε μια περίοδο καλών σχέσεων ή σχετικά καλύτερων σχέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αύριο το πρωί δεν μπορεί να συμβεί κάτι αύριο που θα τις ανατρέψει», συμπλήρωσε.
Βορίδης για ανήλικη παραβατικότητα
Στο θέμα της ανήλικης παραβατικότητας, ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε δέσμη δράσεων, με μεγαλύτερη ενίσχυση των δομών πρόληψης και του ρόλου του σχολείου. Επιπροσθέτως, «η οικογένεια είναι ένας θεσμός που έχει αδυνατίσει και πλήττεται, πρέπει να της ξαναδώσουμε ισχύ». Συμπερασματικώς, είναι ένα «σύνθετο και περίπλοκο πλέγμα, ξέρω ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να δουλέψουμε εντατικά πάνω σε αυτό και να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και οι οποίες θα περιλαμβάνουν την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου».
Στο σημείο αυτό, όμως, ο Μ. Βορίδης υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, «κατήργησε κάποια στιγμή τις ποινές φυλάκισης ανηλίκου. Με μια λογική που μπορεί να φανεί ανθρωπιστική». Ωστόσο, προσέθεσε, «είχα πει τότε – και δεν είχε ακουστεί καλά – ότι αυτή η κατάργηση θα οδηγήσει σε εκτόξευση της εγκληματικότητας των ανηλίκων. Γιατί όλες οι εγκληματικές οργανώσεις θα στρατολογούν στο εξής ανηλίκους».
Για το πρόβλημα της ακρίβειας, υπογράμμισε ότι «θα επιμείνουμε σε αυτά που κάνουμε» και είναι «πολλά τα πράγματα που κάνει η κυβέρνηση» – το «Καλάθι», τα πρόστιμα, το πλαφόν για την αισχροκέρδεια, η μείωση της τιμής κατά 5% σε 1.000 προϊόντα, όπως τα παρέθεσε ο υπουργός Επικρατείας. Αυτό, όμως, που έχει μεγάλη σημασία, είναι να λειτουργεί θετικά ο καταναλωτής, η συνέργεια του οποίου απαιτείται, δήλωσε στο «διά ταύτα».
Βορίδης για παρέμβαση Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση
Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση των κ.κ. Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου και Ραγκούση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μ. Βορίδης παρατήρησε ότι «και αυτή η κίνηση είναι μέρος της ταυτοτικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Όλη αυτή η ιστορία της ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν ολίγον… “άνθρακες ο θησαυρός”». Διερωτήθηκε, μάλιστα, «γιατί να μην σκεφθεί κάποιος ότι το original της Σοσιαλδημοκρατίας είναι το ΠΑΣΟΚ» και, άρα, να πάνε σε αυτήν όχι μέσω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απευθείας μέσω του ΠΑΣΟΚ. «Το ζήτημα της ιδεολογικο-πολιτικής ταυτότητας είναι κεντρικό ζήτημα», ανέφερε εν κατακλείδι.
Για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επανέλαβε, τέλος, ότι είναι ένα ζήτημα που χειρίζεται ο πρωθυπουργός.