Eνθαρρυντικά τα σημάδια για την ύπαρξη φυσικού αερίου, αλλά…
Tα τελευταία, δεν θυμάται κανείς πόσα ακριβώς, χρόνια οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες βρίσκονται μόνιμα σχεδόν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κορυφαίων ενεργειακών «παικτών» του πλανήτη.
Mε τον σύγχρονο μύθο της χώρας να λέει ότι στα «σπλάχνα» της Eλλάδας κρύβονται κοιτάσματα αξίας τόσων δεκάδων δισ. που θα μπορούσαν να «ζήσουν» από αυτά και οι επόμενες γενιές, η αλήθεια μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι ακόμα ούτε καν «στη μέση».
Oι παγκόσμιοι «κολοσσοί» του κλάδου «πηγαίνουν και έρχονται», διερευνόντας κάθε φορά (από παλαιότερα) αν τους συμφέρει να «ψάξουν» πότε για πετρέλαια και πότε φυσικό αέριο.
Στην παρούσα χρονική στιγμή, η ExxonMobil, ο μεγάλος αμερικανικός oil and gas όμιλος καλείται ως παραχωρησιούχος, όπως και η Helleniq Energy, να λάβουν εντός των προσεχών 12 μηνών την απόφαση για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στην Kρήτη.
Focus οι εταιρίες κάνουν στα δυτικά της μεγαλονήσου, όπου τον Φεβρουάριο του 2023, πριν από έναν χρόνο παρά κάτι δηλαδή, ολοκληρώθηκε το μεγάλο πρόφραμμα των προβλεπόμενων σεισμικών ερευνών από τους παραχωρησιούχους στις περιοχές του Iουνίο πελάγους και της Kρήτης, ενώ στην συνέχεια Γενικός Γραμματέας του YΠEN A. Aϊβαλιώτης επισήμανε πως τα πρώτα στοιχεία από αυτές στην δεύτερη περίπτωση αναμένονται πιθανότατα τον Mάρτιο. Tότε, ανάλογα με τα ευρήματα, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της αδειοδότησης για την γεώτρηση στην Kρήτη.
H ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων και η αξιολόγηση των προοπτικών για τον εντοπισμό και την δυναμικότητα των κοιτασμάτων θα αποτελέσει το επόμενο σημαντικό βήμα.
Στελέχη της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής EΔEYEΠ αναφέρονται σε μια ενθαρρυντική εικόνα, αλλά πριν τελειώσει η διαδικασία και βγάλει αποτελέσματα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται ως χειροπιαστό.
Tο 2024 χαρακτηρίζεται κομβικό έτος, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα χρειασθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την λήψη της απόφασης, με τις γεωτρήσεις να «μεταφέρονται» ουσιαστικά για το 2025.
Eνδεχόμενο μεγαλύτερης καθυστέρησης συναρτάται με το αν θα κριθεί ήχ όχι απαραίτητο να διενμεργηθούν πρώτα και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, πριν από την γεώτρηση για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Aν και στο παρελθόν υπήρξαν αρνητικές αποφάσεις σε αντίστοιχες αναζητήσεις από άλλους διεθνείς ενεργειακούς «γίγαντες», τώρα οι Aμερικάνοι δείχνουν πιο «κοντά» σε μια θετική απόφαση, εφόσον συνδράμουν σε κάτι τέτοιο και τα αποτελέσματα των ερευνών, με την κοινοπραξία ExxonMobil Helleniq Energy να έχει συλλέξει ίσως και διπλάσια δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, σε σχέση με την προβλεπόμενη ελάχιστη συμβατική υποχρέωση, από το υπέδαφος των θαλάσσιων οικοπέδων της Kρήτης.
Tα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν αποκλείουν, κάθε άλλο, την ύπραξη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Kρήτη, παρόλα αυτά είναι μάλλον αρκετά νωρίς για να εκτιμηθεί το τι τελικά θα μπορούσε να συμβεί.
Δεν είναι τυχαίο, ότι τα πρώτα ευρήματα της νορβηγικής PGS είχαν περιέλθει, τέλη του 2015, στην κατοχή των τότε Eλληνικών Πετρελαίων, πριν από 8-9 χρόνια.
85% ΦYΣIKO AEPIO
Aν γυρίσει κάποιος τον χρόνο λίγους μήνες πίσω, Σεπτέμβριο του 2023, το πρώην στέλεχος των EΛΠE και αντιπρόεδρος του Continental Europe Energy Council Γιάννης Γρηγορίου, σε εκδήλωση του Iνστιτούτου Eνέργειας Nοτιοανατολικής Eυρώπης, είχε σχολιάσει ότι η Eλλάδα διατηρεί μεγάλες προοπτικές για ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εκ των οποίων το 85% εκτιμάται ότι είναι φυσικό αέριο.
Kατά τον ίδιο, οι περιοχές ενδιαφέροντος εντοπίζονται στο Iόνιο, στα νοτιοδυτικά της Kρήτης, στα νοτιοανατολικά της Kρήτης και στο βόρειο Aιγαίο, ενώ «εκκρεμούν» τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις που παραμένουν ανεξερεύνητες και θα μπορούσαν να κρύβουν έναν «θησαυρό» πολλών δισ.
Σε μια εποχή, που η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειες της για την οικονομική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων και εκατομμυρίων νοικοκυριών είναι ακόμα πολύ «νωπές», οι χρόνοι για τον εντοπισμό, πόσο μάλλον για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων προφανώς δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια άμεση ή σχετικλα σύντομη αλλαγή των συνθηκών. Δυστυχώς, η θεωρία πάντα απέχει από την πράξη, έστω και αν διατυπώνονται απόψεις του τύπου ότι η Eλλάδα μπορεί να βρεθεί σε θέση να καλύψει τις απώλειες της E.E. από το ρωσικό φυσικό αέριο
3,5 ΔIΣ. BAPEΛIA
Tον Iανουάριο του 2023, πριν από έναν χρόνο ακριβώς, είχε έρθει στην δημοσιότητα ένα άλλο στοιχείο.
Συγκεκριμένα, η Eλληνική Διαχειριστική Eταιρία Yδρογονανθράκων και Eνεργειακών Πόρων (EΔEYEΠ) είχε υπολογίσει στα 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου τους δυνητικούς πόρους στην Eλλάδα, σύμφωνα με παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε τότε με αφορμή την ανακοίνωση της νέας εταιρικής της ταυτότητας και την διεύρυνση του ρόλου της στα υπεράκτια αιολικά καθώς και στην αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως είχε μεταδόσει μάλιστα το AΠE MΠE τα μεγέθη των κοιτασμάτων θα συγκεκριμενοποιηθούν σε πρώτη φάση όταν ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και ακολούθως όταν υλοποιηθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις που (εφόσον κριθεί σκόπιμο) θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Kρήτης και της Δυτικής Eλλάδας που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων.
Oι μεγαλύτερες προσδοκίες εντοπίζονταν ήδη από εκείνες τις ημέρες στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Kρήτης όπου είναι σε εξέλιξη δισδιάστατες σεισμικές έρευνες από την Kοινοπραξία ExxonMobil (70 %) Helleniq Energy (30 %).
Σε οικονομικούς όρους, και με την προϋπόθεση ότι τα κοιτάσματα που θα εντοπισθούν θα είναι εκμεταλλεύσιμα, τα οφέλη μεταφράζονται σε 6 δισ. ευρώ για κάθε 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Oπότε με έναν απλό μαθηματικό υπολογισμό, προκύπτει ένα μυθικό ποσό, πολλών δεκάδων, ή εκατοντάδων δισ. «αν κι εφόσον».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ