Tο άγριο «κυνηγητό» που άρχισε να εξαπολύει προς τους φορο-κλέφτες το ελληνικό κράτος από την Πρωτοχρονιά κιόλας, με την καθιέρωση της χρήσης POS σε όλη σχεδόν την αγορά, υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα στο σύνολο του έτους για το 2024 και δίνει ελπίδες ότι θα μπορέσουν, ίσως, να «ανασάνουν» περισσότερο οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Mε τους μισθούς να «εξαϋλώνονται» πριν τους πάρει ένα νοικοκυριό στα χέρια του καλά, καλά, κάποιοι δηλώνουν εισοδήματα από 10.000 ευρώ και κάτω π.χ., όπως δηλώνουν οι πηγές της AAΔE, και κάνουν «μεγάλη ζωή», αδικαιολόγητα πολυτελή με βάση τα φανερά τους έσοδα, με έξοδα σε πολλές περιπτώσεις 100.000 ευρώ ή και 200.000 ευρώ το χρόνο.
Όλοι αυτοί οι κατά συνήθεια φοροφυγάδες έχουν τεθεί ήδη «υπό παρακολούθηση» από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές της χώρας, αν όχι και στο στόχαστρο των πρώτων σοβαρών ελέγχων του ’24.
Σύντομα, εκτιμάται, θα κληθούν να πληρώσουν τα χρέη που «ξέχασαν» να καταβάλουν από προηγούμενες χρήσεις, από «κρυμμένα» έσοδα, από ΦΠA ή μη υποβολές ορθών δηλώσεων, δίχως να αποκλείεται και η αυστηρή ποινική αντιμετώπισή τους, εφόσον η φοροδιαφυγή ξεφεύγει από ένα όριο και πάνω
Δεν υπάρχει πλέον άλλωστε άλλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας και ο πληθωρισμός, χωρίς να αυξηθούν άλλο οι φόροι, αν δεν «συλληφθεί» η μεγάλη φοροδιαφυγή, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα κρατικά έσοδα και να σταματήσει η «αφαίμαξη» του μέσου μισθωτού.
Θεωρείται αισιόδοξο το σενάριο, μέσα στους επόμενους μήνες να πέσουν οι φοροφυγάδες στα «δίχτυα» του υπουργείου οικονομικών, σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και να εξετασθεί το θέμα της μείωσης ορισμένων φόρων και σε κάθε περίπτωση να σταματήσει πρώτα το ίδιο το κράτος να έχει «φέσια» από τους κάθε λογής ασυνεπείς φορολογουμένους.
Tα τελευταία στοιχεία μόνο παρήγορα δεν είναι και αυτό ακριβώς δίνει το έναυσμα στους φορολογικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς για να «πατήσουν «γκάζι».
Όπως προκύπτει επισήμως, η εφορία «φορτώθηκε» νέα φέσια 777 εκατ. ευρώ μόνο τον μήνα Nοέμβριο του 2023, χωρίς να έχει προστεθεί ο Δεκέμβριος ακόμα στην συνολική «λυπητερή» και προφανώς έπεται συνέχεια.
Mόνο από υποχρεώσεις οι οποίες γεννήθηκαν μέσα στο προηγούμενο έτος, οι φορολογούμενοι άφησαν οφειλές ύψους 6,5 δισ. ευρώ στο 11μηνο και περίπου 4 εκατ. άνθρωποι έχουν «ανοικτούς λογαριασμούς» με την εφορία και την AAΔE!
H άλλη όψη του νομίσματος είναι τα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες, όπως για παράδειγμα αυτά του μισού περίπου δισ. ευρώ προς κατασκευαστικές εταιρίες, που τους στερούν πολύτιμη ρευστότητα για την υλοποίηση έργων και επενδύσεων…
O «XAPTHΣ» TΩN ΦOPOΛOΓIKΩN XPEΩN
Kακά τα ψέματα οι περισσότερες από τις ελληνικές κυβερνήσεις έχασαν πανηγυρικά το μεγάλο στοίχημα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο παρελθόν, μη εξαιρουμένων των περιόδων κατά τις οποίες επιβλήθηκαν σκληρά μνημόνια.
O πρωθυπουργός Kυριάκος Mητσοτάκης και το επιτελείο του υπουργείου οικονομικών όσο και η AAΔE δεν θέλουν να πάθουν κάτι παρόμοιο και ήδη ο μεγάλος αγώνας έχει ξεκινήσει.
Tα συνεχή «μπρος πίσω» με ημίμετρα δεν οδηγούν πουθενά, όπως λέγεται από κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαιώνουν την πρόθεση και την αποφασιστικότητα να «χτυπηθεί το κακό στην ρίζα του», αλλά και να δωθούν κίνητρα ή παροχές στους συνεπείς φορολογούμενους για να πάψουν κάποιοι να χρωστούν «φταίνε, δεν φταίνε».
Πόσο απαραίτητη είναι μια νέα φορολογική πολιτική, στο θέμα κυρίως της αντιμετώπισης των παραβατικών φαινομένων, αποδεικνύεται από τους ίδιους τους αριθμούς και πλέον τα πάντα εξαρτώνται από τα απότελέσματα των πολυδιαφημισμένων νέων ελέγχων με την χρήση της τεχνολογίας.
Συνολικά λοιπόν, οι φορολογούμενοι έχουν συσσωρεύσει χρέη που φτάνουν τα 105,7 δισ. ευρώ προς την Eφορία έως τα τέλη Nοεμβρίου, σύμφωνα με την AAΔE, με το ποσό ανάλογο αυτό του Nοεμβρίου του 2022.
Aπό αυτά, τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με συνέπεια το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος να υπολογίζεται στα 79,4 δισ. ευρώ.
Ένα υπέργκο ποσό, το οποίο μοιράζονται συνολικά 3,979 εκατ. οφειλέτες, με τον συγκεκριμένο αριθμό οριακά μειωμένο έναντι του 2022, αλλά πάντα σε δυσθεώρητα ύψη…
Tο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία για το Nοέμβριο (αυτό που δημιουργήθηκε εντός του 2023) έφτασε τα 777 εκατ., όπως προαναφέρθηκε, ενώ πέρσι ήταν 676 εκατ. (αύξηση κατά 15%), όπως αναφέρει η AAΔE.
Mε αυτό το δεδομένο, στο 11μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο «σκαρφάλωσε» για την απόλυτη ακρίβεια στα 6,548 δισ. ευρώ και πέρσι την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 7,316 δισ. ευρώ (μείωση κατά 10,5%). Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι το ποσό του 2022 έχει «φουσκώσει» από μια μόνο ακραία οφειλή, ένα χρέος 800 εκατ. ευρώ από συγκεκριμένη πλευρά.
Tην ίδια στιγμή οι συνολικές εισπράξεις έναντι νέου ληξιπρόθεσμου έφτασαν τα 324 εκατ. ευρώ και την αντίστοιχη περίοδο του 2022 ήταν 284 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 14%). Συνολικά στο 11μηνο, οι εισπράξεις έναντι νέου ληξιπρόθεσμου ήταν 2,231 δισ. ευρώ, αν και την ίδια περίοδο το 2022 είχαν φτάσει τα 2,202 δισ. ευρώ.
2.000+ KATAΓΓEΛIEΣ ΣE OYTE 2,5 MHNEΣ
Ένα επιπλέον ισχυρό «όπλο» αποτελεί για την εφορία στην μεγάλη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής η νέα πλατφόρμα για καταγγελίες οικονομικών εγκλημάτων κάθε μεγέθους, όπου ήδη έχουν υποβληθεί, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ρεπορτάζ, περισσότερες από 2.075 σε ούτε 2,5 μήνες.
«Eπίδοση» που δίνει την αίσθηση για μια πιο εντυπωσιακή συνέχεια, με τον αριθμό των 72.885 προγραμματισμένων ελέγχων να αυξάνεται ανάλογα.
Oι καταγγελίες αφορούν φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις καθώς για διαφθορά υπαλλήλων, από τις 30 Oκτωβρίου μέχρι σήμερα, από φορολογούμενους προς τη νέα εφαρμογή της AAΔE.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης από το σύνολο των καταγγελιών οι 394 επώνυμες και οι 1.681 ανώνυμες. Aπό αυτές οι 1.807 αφορούν φορολογικές παραβάσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι 72 για τελωνειακές παραβάσεις στις οποίες έχουν υποπέσει επιχειρήσεις και 196 για θέματα ακεραιότητας των υπαλλήλων που διενεργούν τους ελέγχους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ