Μειώνονται, αλλά υπαρκτά, τα εμπόρια για να εισπράξει τα 400 εκατ. η Ελλάδα
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας διαβιβάστηκε σήμερα η απόφαση της ΡΑΕ για την πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ ως Ανεξάρτητου Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, όπως επιβάλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πρόκειται για μία κίνηση η οποία φέρνει πιο κοντά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR. (Διαβάστε επίσης: Όλο το θρίλερ γύρω από τον ΔΕΣΦΑ)
Με την εν λόγω απόφαση, στην ουσία, η ρυθμιστική αρχή πιστοποιεί ότι ο διαχειριστής και ιδιοκτήτης του δικτύου θα είναι ανεξάρτητος και δεν θα πραγματοποιεί εμπορία φυσικού αερίου, ότι ο ιδιοκτήτης του ΔΕΣΦΑ δεν θα παρεμβαίνει στην εσωτερική διοίκηση της εταιρείας καθώς και ότι θα παρέχει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επέκταση του δικτύου.
Σημειώνεται ότι όπως ορίζεται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, η Κομισιόν θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες από σήμερα να δώσει τη γνώμη της στη ΡΑΕ ως προς τη συμβατότητα της πιστοποίησης.
Μεταξύ άλλων, η ΡΑΕ, στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν δεν αναμένεται, ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα, να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι οι ποσότητες αερίου και οι δυναμικότητες εισαγωγής είναι μικρές, συγκριτικά με το σύνολο των ποσοτήτων που εισρέουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες».
Αντίθετα, σημειώνει η ΡΑΕ, «αναμένεται να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των διαδρομών αερίου και των πηγών εφοδιασμού της Ένωσης. Περαιτέρω, η ήδη θεσμοθετημένη δυνατότητα της ΡΑΕ, να επιβάλει ρυθμιστικά μέτρα και κυρώσεις σε βάρος του Διαχειριστή, εγγυώνται τη συμμόρφωση του Διαχειριστή με το σύνολο του εθνικού και ενωσιακού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, το οποίο τυγχάνει εφαρμογής σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς. Τυχόν μονομερής ενέργεια της ΚΟΕ, ή συναφής παρέμβαση από τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα να προβεί ο Διαχειριστής σε ενέργειες που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επέσυρε επί του ΔΕΣΦΑ όλες τις κυρώσεις που επιτάσσει η ελληνική και η ενωσιακή νομοθεσία».