Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ δήλωσε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,2% το 2023.
«Η αύξηση του ΑΕΠ μας πρέπει να τοποθετείται στο 5,2% περίπου, σε ανώτερο επίπεδο του στόχου του 5% περίπου που είχαμε θέσει στις αρχές του περασμένου έτους», είπε.
Η αύξηση αυτή αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το +3% που καταγράφηκε το 2022, όταν οι αυστηροί περιορισμοί της πανδημίας έπλητταν την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα.
Παρά ταύτα, πρόκειται για την μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ από το 1990, εξαιρουμένων των ετών της πανδημίας.
«Η κινεζική οικονομία ανέκαμψε συνολικά και βελτιώθηκε τον περασμένο χρόνο», δήλωσε κατά την ομιλία του ο Λι.
Παρά την άρση των υγειονομικών περιορισμών, η έλλειψη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και η χαμηλή κατανάλωση εξακολουθούν να επιβαρύνουν την δεύτερη οικονομία στον κόσμο.
Η κρίση χρέους στον στεγαστικό τομέα και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας των νέων έχουν επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.
«Οποια και αν είναι η εξέλιξη της παγκόσμιας κατάστασης, η Κίνα θα ακολουθήσει εθνική πολιτική ανοίγματος στον έξω κόσμο», δήλωσε ο Λι προσθέτοντας ότι «η πόρτα του ανοίγματος θα μεγαλώσει».
«Η επιλογή της κινεζικής αγοράς δεν είναι ρίσκο αλλά ευκαιρία», είπε.
«Κόκκινες γραμμές» στην τεχνητή Νοημοσύνη
Η θέσπιση «κόκκινων γραμμών» είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ωφελήσει στην πρόοδο της Ανθρωπότητας, είπε κατά την ομιλία του ο κινέζος πρωθυπουργός καταγγέλλοντας παράλληλα τους εμπορικούς «φραγμούς» στον τομέα των τεχνολογιών και τα περιοριστικά μέτρα που συνδέονται με το περιβάλλον.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να πάρει κατεύθυνση επωφελή για την Ανθρωπότητα και, κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρξουν κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται και όλος ο κόσμος πρέπει να σέβεται», είπε ο Λι.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να είναι συμπεριληπτική και επωφελής για όλους και όχι μόνο για μία μικρή ομάδα ατόμων», προειδοποίησε δίνοντας την διαβεβαίωση ότι η Κίνα «θέλει να αναπτύξει την επικοινωνία και την συνεργασία με όλες τις πλευρές για την βελτίωση των μηχανισμών διαχείρισης της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Ο κινέζος πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης τα «νέα μέτρα που εισάγουν διακρίσεις για το εμπόριο και τις επενδύσεις», την ώρα που εμπόδια ή διαταραχές μπορούν να επιβραδύνουν ή να μπλοκάρουν ζωτικές ροές για την παγκόσμια οικονομία.
Αναφέρθηκε ειδικά στις τεχνολογίες, ανάμεσά τους και σε όσες σχετίζονται με το περιβάλλον, και πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας στον κόσμο για την πράσινη ανάπτυξη.
«Ορισμένες τεχνολογίες ή πράσινα προϊόντα ή τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα», κατήγγειλε, ζητώντας «άρση των φραγμών» και «συνεργασία».
«Είναι κρίσιμο» να «υπερασπισθούμε σθεναρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα», είπε