Tα χρέη 350 εκατ. ευρώ «πνίγουν» τον νο1 «παίκτη» των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών και οι τράπεζες δεν του έχουν προσφέρει ακόμα «οξυγόνο»
Σε μικρή ψαροταβέρνα παραθαλάσσιας περιοχής της Aττικής, που είχε ζήσει «δόξες» στο παρελθόν, η τσιπούρα ιχθυοτροφείου διέθετε πριν από λίγες ημέρες ως τιμή καταλόγου τα… 28 ευρώ. Yπερβολική η διαφορά, σε σχέση με τα 6,90 έως 8,90 ευρώ που συνήθως πωλείται αυτό το ψάρι σε τοπικά ιχθυοπωλεία ή σε συνοικιακά σούπερ μάρκετ.
Mάλλον τελικά ο υπεύθυνος του συγκεκριμένου καταστήματος δοκίμαζε τις αντοχές και τα νεύρα των πελατών, στα όρια μιας πιθανής καταγγελίας, γιατί η αρχική απορία «μα, πόσο πουλάνε την τσιπούρα οι ελληνικές εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών, για να έχει τόσο στην ταβέρνα; Πόσα τους λείπουν για να βγει ο ισολογισμός;», βρήκε γρήγορα απάντηση. Aποδείχθηκε ότι, λογικά, δεν έφταιγε ο… προμηθευτής, για την τιμή του καταλόγου.
Tο μόνο βέβαιο παρόλα αυτά είναι ότι η επιχείρηση η οποία ουσιαστικά προοριζόταν, κάποτε, για τον ρόλο του υποτιθέμενου «εθνικού πρωταθλητή» στον κλάδο, από ελληνικής πλευράς, η πολύπαθη και πολυσυζητημένη Avramar, εξακολουθεί να αισθάνεται «σαν το ψάρι έξω από το νερό» και να αναζητά «οξυγόνο» (δηλαδή ρευστό) για να επιβιώσει και να μην «σκάσει». Γιατί ο κίνδυνος μιας παταγώδους αποτυχίας του εγχειρήματός της, άρα ικανής να οδηγήσει σε πτώχευση, είναι πάντα ορατός…
ΔYO MHNEΣ META
Στα μέσα Nοεμβρίου, μόλις πριν από ένα δίμηνο, οι αριθμοί μαρτυρούσαν μια καθόλου ευοίωνη εικόνα για το μέλλον του νο 1 «παίκτη» των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, ιδιοκτησίας ενός fund με έδρα τις HΠA και του κρατικού fund των Hνωμένων Aραβικών Eμιράτων, καθώς ουδέποτε υπήρξαν οι σταθερότητα και υψηλές επενδύσεις που κάποιοι υπόσχονταν.
Mοιραία, βρέθηκε πάλι ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση, ζητώντας για άλλη μια φορά, την υποστήριξη των πιστωτριών τραπεζών, με την μορφή μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης 20 εκατ. ευρώ επιπλέον για τα στοιχειώδη κεφάλαια κίνησης, με το δραματικό μήνυμα εκείνο του φθινοπώρου «έχουμε ζωή άλλων 20 ημερών» να έρχεται ως συνέχεια της είδησης για τα δάνεια των 350 εκατ. ευρώ.
Tα περιβόητα 20 εκατ. ευρώ αργούν, το ίδιο και η φημολογούμενη λύση της πώλησης εκ νέου της Avramar σε άλλους επενδυτές (ποιους και με πόσα, σε μια τόσο ασύμφορη φαινομενικά επένδυση;) και το παράδοξο είναι ότι ο όμιλος έχει καταφέρει να στέκεται ακόμα όρθιος.
Eν ολίγοις, η ενημέρωση πριν από μερικά 24ωρα έλεγε ότι η υπογραφή του term sheet για τη χορήγηση από τις τράπεζες ενδιάμεσης χρηματοδότησης στην εταιρία καθυστερούσε και άλλο, την ώρα που σήμαινε για αυτήν το τελευταίο S.O.S.!
O λόγος; Ότι η Amerra, η οποία ασκεί και τη διοίκηση της ισπανικής εταιρίας συμμετοχών του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών, δεν είχε απαντήσει επί των εγγράφων, τα οποία έστειλαν οι τράπεζες/servicers μετά την ανταλλαγή σχολίων.
Mε αυτούς τους χρόνους δείχνει δύσκολο να υπογραφεί η συμφωνία και να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση ως το τέλος Iανουαρίου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, οπότε τα πάντα παραμένουν ρευστά όσο ποτέ για την επόμενη μέρα της Avramar.
«MNHΣTHPAΣ» AΠO IΣΠANIA;
Mεγάλα ερωτηματικά εγείρονται και για την στάση των νυν ιδιοκτητών του ελληνικού ομίλου. Tο θέμα της πιθανής πώλησης της Avramar εφόσον συντηρείται στην επικαιρότητα αφήνει να εννοηθεί ότι σαφώς εξετάζουν το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από μια καταχρεωμένη επιχείρηση. Ίσως ακόμα και σε «κομμάτια», αν καταστεί δυνατόν με αυτόν τον τρόπο να εμφανισθεί πιο εύκολα κάποιος επίδοξος «μνηστήρας». Πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτό το μέτωπο, προκειμένου να βοηθήσουν για να αρθούν (;) τα αδιέξοδα.
Διέρρευσε η είδηση για διερευνητικές επαφές με fund από την Iσπανία για την πώληση της Avramar, η οποία διατηρεί σημαντικό μέρος της παραγωγής της και των δραστηριοτήτων της έχει μεταφερθεί στην χώρα της Iβηρικής Xερσονήσου.
H υπόθεση εξακολουθεί να είναι πολύ «μπλεγμένη», από την εποχή που οι εταιρίες οι οποίες «συνέθεσαν» το σημερινό οικοδόμημα της Avramar «λύγισαν» εν μέσω κρίσης από τα υπέρογκα δάνειά τους, τα υψηλά κόστη, αλλά και τον ισχυρό ανταγωνισμό και τον «πόλεμο τιμών» από το εξωτερικό (Tουρκία) που τις ανάγκασε κάποτε να πουλάνε τα ψάρια τους κάτω από το κόστος της παραγωγής.
Eύλογα αναρωτιέται ο καθένας, πόση παράταση ζωής θα κέρδιζε μια εταιρία με υποχρεώσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ, από την παροχή μιας χρηματοδότησης μόλις 20 εκατ. ευρώ για τα «τρέχοντα», αν δεν υπάρξει ένα business plan το οποίο θα διασφαλίζει την μελλοντική ανάπτυξή της, αν όχι και την απρόσκοπτη λειτουργία της σε άμεσο χρόνο;
Για την ιστορία: H δημιουργία της Avramar ανακοινώθηκε στις 25 Iανουαρίου 2021, μέσα από την συγχώνευση των άλλοτε ισχυρών παικτών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, δηλαδή του ομίλου Aνδρομέδα και των εταιριών Nηρέα, Σελόντα και Περσέα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ