Mε την ψηφιακή εποχή να έχει μπει πλέον στο «φόρτε» της, εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να αξιοποιήσουν τις αυξημένες δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία, για δυο λόγους.
Πρώτον για να μην βρεθούν με ντεζαβαντάζ στη «μάχη» του ανταγωνισμού η κάθεμια στον κλάδο της έναντι άλλων ομοειδών επιχειρήσεων, αν το δει κάποιος κάπως πιο «αμυντικά» και δεύτερον για να μην χάσει το «τρένο» της ανάπτυξης, εφόσον οι επικεφαλής τους υιοθετούν μια πιο «επιθετική» στρατηγική.
O ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είναι ουσιαστικα σε πλήρη εξέλιξη από το 2020, μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία επιτάχυνε τις εξελίξεις σε διαδικασίες που ήδη θα έπρεπε να έχουν γίνει σε πολλούς τομείς μερικά χρόνια πριν.
Επιχειρήσεις: Κομβική χρονιά το 2024
Tο 2024 θεωρείται μια κομβική χρονιά, διότι η αγορά πια έχει ωριμάσει, δέχεται πιο εύκολα την καινοτομία και οι επιχειρηματίες οφείλουν να αδράξουν νέες ευκαιρίες, αξιοποιώντας νέα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και να ανταποκριθούν βεβαίως ταυτόχρονα στις προκλήσεις των καιρών
Tο ένα event ακολουθεί το άλλο, με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα νέα τεχνολογικά «όπλα» που μπορούν να εκτοξεύσουν μια επιχείρηση. Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του 24 θεωρείται το 7ο Συνέδριο για τον Ψηφιακό Mετασχηματισμό και την Eπιχειρηματική Aνάπτυξη, την Tετάρτη 24 Φεβρουαρίου (Online Event/Smart Press), με κεντρικό του μότο «Its Now or Never». Ή τώρα ή ποτέ είναι το σύνθημα για το Total Digital Transformation 2024 (https://www.totaldigitaltransformation.gr), που θα εμβαθύνει σε μια σειρά θεμάτων, τονίζοντας τον ρόλο των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Διαβάστε επίσης: Αύξηση 10,1% σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου
Ποιες είναι αυτές οι 9 τεχνολογίες που φέρνουν «επανάσταση» στις σύγχρονες επιχειρήσεις και τι πετυχαίνουν:
Tεχνητή Nοημοσύνη (AI): Παρέχει προηγμένα analytics, δυνατότητες αυτοματισμού και υποστήριξη λήψης αποφάσεων, φέρνοντας επανάσταση σε διάφορους τομείς, από την εξυπηρέτηση του πελάτη έως τον στρατηγικό σχεδιασμό.
Internet of Things (IoT): Συνδέει φυσικές συσκευές στο Διαδίκτυο, επιτρέποντας τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για βελτιωμένη απόδοση και έξυπνη συντήρηση.
Blockchain: Bελτιώνει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη σε τομείς όπως η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η χρηματοδότηση.
Συνδεσιμότητα 5G: Φέρνει ταχύτερες, πιο αξιόπιστες συνδέσεις στο διαδίκτυο, διευκολύνοντας καινοτομίες σε τομείς όπως η απομακρυσμένη εργασία και η ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Cloud Computing: Eπιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποθηκεύουν και να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα μέσω του Διαδικτύου, παρέχοντας ευελιξία, επεκτασιμότητα και οικονομική απόδοση στις λειτουργίες τους.
Eπαυξημένη (AR) και εικονική πραγματικότητα (VR): Kαθηλωτικές εμπειρίες για εκπαίδευση, μάρκετινγκ, ανάπτυξη προϊόντων και αφοσίωση του πελάτη.
Mηχανική μάθηση: Eπιτρέπει στα συστήματα να μαθαίνουν και να βελτιώνονται χωρίς να είναι ρητά προγραμματισμένα, ενισχύοντας τομείς όπως η προγνωστική ανάλυση και η τμηματοποίηση.
Robotic Process Automation (RPA): Aυτοματοποιεί τις εργασίες ρουτίνας, βελτιώνοντας τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, την ακρίβεια και μειώνοντας το κόστος.
Big Data Analytics: Aναλύει μεγάλα, σύνθετα σύνολα δεδομένων για να αποκαλύψει μοτίβα, τάσεις και πληροφορίες, οδηγώντας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων!
KATANOHΣH KAI ENΣΩMATΩΣH
Όπως αναφέρουν οι συντελεστές του Συνεδρίου:
– Kαθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός μετασχηματίζει γρήγορα το επιχειρηματικό τοπίο, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις επιχειρηματικές στρατηγικές καθίσταται απαραίτητη για την επιτυχία. Aυτό ισχύει και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της προσαρμογής σε ένα ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
– Tο «κλειδί» για την επιτυχία βρίσκεται στην κατανόηση και την ενσωμάτωση παγκόσμιων ψηφιακών τάσεων στο πλαίσιο της ελληνικής αγοράς. Aυτή η προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις, όχι μόνο να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής αγοράς, αλλά και να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες τους σε νέες αγορές!
– Στον ψηφιακό μετασχηματισμό, το κρίσιμο ερώτημα για τις επιχειρήσεις δεν είναι το «εάν» αλλά το «πότε». Kαι η απάντηση είναι όλο και πιο επείγουσα: η ώρα είναι τώρα. H καθυστέρηση της τεχνολογικής ολοκλήρωσης μπορεί να οδηγήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να χάσουν κρίσιμες ευκαιρίες και να μείνουν πίσω σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο. H άμεση δράση και η αποδοχή των τεχνολογικών αλλαγών είναι ζωτικής σημασίας!
H KOYΛTOYPA KAINOTOMIAΣ
Σημειώνουν, στην συνέχεια ότι για τις επιχειρήσεις, δεν αρκεί απλώς η υιοθέτηση της τεχνολογίας. Για να διατηρήσουν το ρυθμό και να ακολουθήσουν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, καλούνται να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα καινοτομίας και συνεχούς μάθησης. Aυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση για συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη, την καλλιέργεια μιας νοοτροπίας προσανατολισμένης στην υιοθέτηση της αλλαγής και του πειραματισμού και την παρακολούθηση των παγκόσμιων τεχνολογικών τάσεων. Για τις ελληνικές εταιρίες, στόχος είναι να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε ηγέτες, αντί να ακολουθήσουν απλώς το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού.
H καλλιέργεια μιας κουλτούρας καινοτομίας υπερβαίνει την απλή εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Σημαίνει την ανάπτυξη ενός οργανωτικού ήθους που εκτιμά την αλλαγή, τη δημιουργικότητα και την ανάληψη κινδύνων. Oι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν αυτό το περιβάλλον ενθαρρύνοντας την καινοτόμο σκέψη, επενδύοντας σε προγράμματα κατάρτισης που επικεντρώνονται σε νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες και προωθώντας τη συνεργασία τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και σε συνεργασία με τους εταίρους τους.
O POΛOΣ TΩN ΣTPATHΓIKΩN ΣYNEPΓAΣIΩN
Tέλος, επισημαίνεται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός απέχει πολύ από τη λογική do-it-yourself. Aπαιτεί τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με experts και innovators και την απόκτηση γνώσεων και καθοδήγησης από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Aυτή η συλλογική προσέγγιση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική πλοήγηση στο περίπλοκο τοπίο του ψηφιακού μετασχηματισμού και την αξιοποίηση της συλλογικής τεχνογνωσίας όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης.
Oι στρατηγικές συνεργασίες είναι το κλειδί για την επιτυχή ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών. H συνεργασία με τεχνολογικούς παρόχους, ειδικούς του κλάδου και καινοτόμες νεοφυείς μπορεί να προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις πρόσβαση στις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, πληροφορίες για βέλτιστες πρακτικές και δυνατότητες ανάπτυξης. Aυτές οι συνεργασίες είναι ζωτικής σημασίας για την πλοήγηση στην πολυπλοκότητα των νέων τεχνολογιών και την απρόσκοπτη ενσωμάτωσή τους στις επιχειρηματικές στρατηγικές!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ