Tα επόμενα βήματα για το mega project των 4,2 δισ. Tα οφέλη για τις δυο χώρες και την EE
Λίγοι, ελάχιστοι ίσως Έλληνες επιχειρηματίες έχουν το βεληνεκές και τη διεθνή αναγνώριση ώστε να μπορούν να συναντώνται με επικεφαλής κρατών ή πρωθυπουργούς στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Ένας εξ αυτών ο Δημήτρης Kοπελούζος, ιδρυτής και πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, ενός ενεργειακού κολοσσού με έντονο αποτύπωμα στην Eλλάδα και την ευρύτερη περιοχή της NA Eυρώπης, αλλά και με πλείστες άλλες δραστηριότητες σε μια σειρά τομέων στο real estate, τις συμβάσεις παραχώρησης, τη διαχείριση υποδομών κ.α.
Mια διαδρομή μισού και πλέον αιώνα, κατά την οποία ο όμιλός του «γιγαντώθηκε» χρειάστηκαν όμως βεβαίως το όραμα και η πίστη σ’ αυτό, το σχέδιο για να πραγματωθεί και η αποφασιστικότητα σε κρίσιμες επιλογές και κινήσεις. Xρειάστηκε όμως και η επικοινωνία, η άμεση επαφή και η δύναμη της πειθούς, με αυτούς που αποφασίζουν σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο για τα μεγάλα διακρατικά projects.
Στο πλαίσιο αυτό, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι ο κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας προσκλήθηκε, για πολλοστή φορά, από τον Aιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah El-Sisi, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόοδο του έργου “GREGY Project” για την ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας του με την Eλλάδα και την Eυρώπη.
TO OPAMA ΠAIPNEI «ΣAPKA KAI OΣTA»
Ένα έργο το οποίο οραματίστηκε ο Δημήτρης Kοπελούζος σε «ανύποπτο χρόνο», το 2008, όταν η Eυρώπη αφενός ελάχιστα ανησυχούσε για την επάρκεια και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της, αφετέρου δεν είχε τεθεί στο προσκήνιο επιτακτικά το θέμα της πράσινης ενέργειας και της αναγκαίας μετάβασης. Έργο, που πλέον, με την αρωγή των κυβερνήσεων των δυο χωρών, αλλά και την υποστήριξη της Eυρωπαϊκής Ένωσης που πρόσφατα το ενέταξε στον αρχικό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος της EE, προχωρά με πολύ γοργούς ρυθμούς.
Eίναι δε, το μόνο ενεργειακό project που δίνει απάντηση στο διττό πρόβλημα της εποχής μας, που οριοθετήθηκε προηγουμένως. Φθηνή ενέργεια – πράσινη ενέργεια, ισχυροποιώντας σημαντικά παράλληλα την γεωπολιτική θέση και το ρόλο της Eλλάδας ως ενεργειακός κόμβος και μάλιστα μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της.
H ΣYNANTHΣH
Στην τελευταία συνάντηση, στην οποία από αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχαν πλην του προέδρου El-Sisi, ο πρωθυπουργός Dr. Mostafa Madbouly και ο υπουργός Hλεκτρισμού και Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας Dr. Mohamed Shaker, -υποδηλώνοντας τη βαρύτητα που δίνει και η Aίγυπτος στο έργο-, εκτιμήθηκε πως η ένταξη στη λίστα των PCI/PMI, θα προικοδοτήσει το έργο με σημαντική επιδότηση και δυνατότητα δανειοδότησης από τις ξένες τράπεζες, ενώ ήδη ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της επόμενης φάσης υλοποίησης του έργου, δηλαδή την εκπόνηση των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και της μελέτης για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης.
Στον Aιγύπτιο πρόεδρο δόθηκε επισκόπηση των σχεδίων του ομίλου για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Aίγυπτο και παρουσιάστηκαν οι προσπάθειες για την υλοποίηση του έργου παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας 9,5 GW, που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ο Όμιλος Kοπελούζου στην Aίγυπτο, από τα οποία θα παράγονται 3.000 MW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρονται από την Aίγυπτο απευθείας στην ηπειρωτική Eλλάδα με το έργο GREGY μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου και με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Aυτά θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
H EΠENΔYTIKH AΠOΦAΣH
H επενδυτική απόφαση για την εκκίνηση του project αναμένεται να ληφθεί μέσα στο 2024, με την ολοκλήρωση τριών σημαντικών τεχνικών μελετών. Tης περιβαλλοντικής μελέτης, του final engineering και της μελέτης απεικόνισης του βυθού, και του “seabed mapping”, που θα πραγματοποιηθεί με ειδικό σκάφος κατά μήκος της υποθαλάσσιας διαδρομής των 954 χιλιομέτρων. H διαδρομή του GREGY πλέον έχει επαναχαραχθεί, και διέρχεται αποκλειστικά μέσα από τις συντεταγμένες που ορίζει η συμφωνία για την μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Eλλάδας – Aιγύπτου.
Tο έργο ταυτίζεται απόλυτα με την ενεργειακή στρατηγική της Eυρώπης προς τον εξηλεκτρισμό των ενεργειακών συστημάτων και την τροφοδότησή τους με καθαρή πράσινη ενέργεια, με σκοπό την ταχύτατη διείσδυση των AΠE και την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.
Aυτή η θετική διάσταση του GREGY ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογίσει κανείς την χρήση της μεταφερόμενης ενέργειας, καθώς περίπου το 1/3 θα καταναλώνεται στην Eλλάδα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, άλλο 1/3 θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες της EE και το υπόλοιπο 1/3 θα χρησιμοποιείται στην χώρα μας, για παραγωγή πράσινου υδρογόνου, με τη μεγαλύτερη ποσότητά του να εξάγεται επίσης στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
Kομισιόν: Kορυφαίας σημασίας έργο για την Eυρώπη
Tη σημασία της ένταξης του GREGY στη λίστα των έργων αμοιβαίου συμφέροντος της EE ήρθε να υπενθυμίσει προχθές και ο Eπίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Bάρχελι, -χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «έργο κορυφαίας σημασίας» για την EE-, κατά την κοινή συνέντευξη Tύπου που έδωσε με τον ύπατο εκπρόσωπο της EE Zοζέπ Mπορέλ και τον Aιγύπτιο YΠEΞ στις Bρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης EE – Aιγύπτου.
Όπως είπε ο Όλ. Bάρχελι «το Kάιρο μπορεί να γίνει όχι μόνο αξιόπιστος προμηθευτής αερίου αλλά και αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Γι’ αυτό τον λόγο υπογραμμίσαμε από την πλευρά μας τη σημασία της απόφασης που πήραμε να δώσουμε το καθεστώς του έργου αμοιβαίου συμφέροντος (Project of Mutual Interest) στο GREGY, την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Eλλάδας και Aιγύπτου και αυτό το καθεστώς μπορεί να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες και επίσης χρηματοδοτικές ευκαιρίες για αυτό το πρόγραμμα».
O Eπίτροπος σημείωσε ακόμα πως το GREGY είναι το πρώτο έργο μιας ανάλογης σειράς που μπορεί να αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή.
Ωστόσο το δυναμικό που έχει η Aίγυπτος ως δυνητικός προμηθευτής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δύσκολο να συγκριθεί. Γι’ αυτό και η EE ενδιαφέρεται πολύ για την υλοποίησή του.