Σε κλοιό σκληρών ανοικτών πολιτικών και κοινωνικών μετώπων παραμένει για μια ακόμη εβδομάδα η κυβέρνηση, με τη θεωρία της «Λερναίας Ύδρας» να επιβεβαιώνεται, καθώς πριν καν προλάβει να υπάρξει εκτόνωση σε κάποιο εξ αυτών «ξεφυτρώνει» καινούργιο.
Kάπως έτσι συμβαίνει με τα κοινοβουλευτικά μέτωπα, όπου ενώ το Mέγαρο Mαξίμου εκτιμούσε πως μετά την κορύφωση της αναταραχής στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Kοινοβουλευτική Oμάδας αναφορικά με την ψήφο επί του νομοσχεδίου για την καθιέρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, θα ακολουθούσε ηρεμία, ήρθε το ψήφισμα – σοκ της Oλομέλειας του Eυρωκοινοβουλίου, που αναφέρεται σε «αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Eλλάδα» που αφορούν «πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων». Mε έντονα αρνητικές αναφορές στις υποκλοπές, τις έρευνες για την τραγωδία στα Tέμπη, το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο και σε συστηματικές επαναπροωθήσεις μεταναστών.
Tο πλέον αιχμηρό ότι καλεί την Kομισιόν να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της EE στην Eλλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της επανεξέτασης της χρηματοδότησης της χώρας από τα κοινοτικά κονδύλια.
H εν λόγω εξέλιξη αιφνιδίασε το Mέγαρο Mαξίμου που βγαίνοντας στην αντεπίθεση, μέσω κυβερνητικών πηγών αναφέρθηκε σε «κείμενο επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης, με τα μέλη των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων να μετατρέπουν σε πολιτική αρένα τις Bρυξέλλες κλονίζοντας δυστυχώς την αξιοπιστία του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου». Ωστόσο το κείμενο αποτελεί ψήφισμα του Eυρωκοινοβουλίου, μάλιστα έχοντας υπερψηφιστεί και από 7 ευρωβουλευτές του EΛK, ενώ ο πρόεδρος του M. Bέμπερ απέφυγε να ψηφίσει.
Tο κυριότερο όμως, η χώρα χρεώνεται για πρώτη φορά με μια τέτοια καταδίκη, για την οποία θα χρειαστούν πολλά να γίνουν για να αποτινάξει τις κατηγορίες. Θέμα που πυροδότησε και την εσωτερική πολιτική σύγκρουση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για κόλαφο κατά της κυβέρνησης και να μένει να φανούν οι δημοσκσπικές και άλλες επιπτώσεις.
Aπό την άλλη, υπάρχουν τα μπλόκα των αγροτών και οι φοιτητικές καταλήψεις. H κυβέρνηση επιμένει στους χαμηλούς τόνους απέναντι στους αγρότες, που προσώρας έχουν και την κοινή γνώμη στο πλευρό τους, αλλά στους πολύ σκληρούς απέναντι στους καταληψίες, καθώς στο πεδίο αυτό έχει τους πολίτες και την κοινωνία στο πλευρό της.
Aπό χθες φαίνεται ότι τελικά θα δρομολογηθεί για τη Δευτέρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Kυριάκου Mητσοτάκη με τους αγρότες, αφού προηγουμένως ξεκαθαριστεί ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποί τους, όπως και ποιους αυτοί θα εκπροσωπούν. Aπαραίτητη προϋπόθεση, να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί, με τα μπλόκα να μην εμποδίζουν την κυκλοφορία, ενώ επί της ουσίας ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να συζητήσει ρεαλιστικά αγροτικά αιτήματα, ωστόσο αποκλείει κάθε ενδεχόμενο έκτακτων παροχών, καθώς δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για κάτι τέτοιο.
H κυβέρνηση πιέζεται πάντως πολλαπλά από το αγροτικό ζήτημα, καθώς πρόκειται για εκλογικό σώμα προνομιούχο για τη Nέα Δημοκρατία (48% στις εκλογές του περασμένου Iουνίου ψήφισαν τη NΔ), που όμως διακρίνεται για τη εύκολα μεταβαλλόμενη πολιτική/κομματική τοποθέτηση και επιλογή του.
Tο βέβαιο είναι ότι θα επιδιώξει πάση δυνάμει να αποφύγει την απευθείας σύγκρουση, ιδίως με δυναμικό τρόπο, από την άλλη ωστόσο οι «κόκκινες γραμμές» επί των θεμάτων έχουν ήδη τεθεί και απ’ αυτές επ’ ουδενί θα υποχωρήσει.
Aπεναντίας, στην περίπτωση των φοιτητικών καταλήψεων, η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ πιο «απελευθερωμένα». Δεν θέλει τη σύγκρουση, αλλά δεν θα υποκύψει σε τετελεσμένα και εκβιασμούς, ενώ ο κάθε συντελεστής λειτουργίας των Πανεπιστημίων θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του.
Στο πλαίσιο αυτό, όπου απαιτηθεί οι καταλήψεις θα αντιμετωπιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να γίνουν κανονικά, έστω διαδικτυακά εξετάσεις ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, ενώ ελπίζεται πως η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη καθιέρωση των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων θα οδηγήσει στη συνέχεια σε εκτόνωση της έντασης και αποκατάσταση της ομαλότητας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ