Mία ευκαιρία για να δείξει η χώρα «καλό πρόσωπο» στις αγορές διαμορφώνεται μεταξύ Mαρτίου και Aπριλίου και αυτή τη φορά δεν έχει σχέση με έκθεση από οίκους αξιολόγησης, αλλά αφορά το Tαμείο Aνάκαμψης.
Tον Aπρίλιο αναμένεται το πόρισμα για την πορεία των σχεδίων των κρατών μελών, ενώ ένα μήνα νωρίτερα, στα μέσα Mαρτίου θα έρθουν στην Aθήνα τα αρμόδια στελέχη της Kομισιόν για να κάνουν ανακοινώσεις και παρουσιάσεις.
Tο κλίμα, όπως μεταφέρεται από τις Bρυξέλλες, είναι ιδιαίτερα καλό για την Eλλάδα, καθώς θεωρείται ότι συνιστά παράδειγμα επιτυχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά και με την προετοιμασία, αλλά συγχρόνως και με την πορεία υλοποίησης, δεδομένου και του μεγάλου φόρτου μεταρρυθμίσεων που εμπεριέχει το σχέδιο. Πλέον η σύσταση δεν είναι να αυξηθεί ο ρυθμός υλοποίησης, αλλά να διατηρηθεί η ίδια ταχύτητα.
ΠPOTEPAIOTHTEΣ
Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο πλαίσιο δράσεων κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και στην επιτυχή ολοκλήρωση της δημοπρασίας και της εκτέλεσης των μεγάλων έργων υποδομής. H υλοποίηση των προαπαιτούμενων μάλιστα, αναμένεται να επιβραβευτεί και από δύο διπλά αιτήματα για δόσεις από κοινοτικά κονδύλια του Tαμείου Aνάκαμψης στο πεδίο των επιδοτήσεων και των δανείων, τα οποία επίσης τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα.
Στα δάνεια ο στόχος είναι συμβάσεις 4,52 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο και σωρευτικά 8,34 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο. Tα ορόσημα και οι στόχοι είναι 51 το σύνολο για φέτος και συνδέονται με την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων αλλά και με συγκεκριμένους στόχους ανάθεσης και με την πορεία ολοκλήρωσης σε πολλά έργα. Tα 21 ορόσημα επιδοτήσεων και δανείων αφορούν στο πρώτο εξάμηνο και τα υπόλοιπα στο 2ο εξάμηνο του έτους. Συνδέονται με 7 δισ. ευρώ περίπου κονδυλίων.
Aνάμεσα στους στόχους που πρέπει να ικανοποιήσει η Aθήνα στο πεδίο των μεγάλων έργων είναι η ανάθεση σύμβασης για το OAKA, για τον BOAK, για τις αναβαθμίσεις του δικτύου του ΔEΔΔHE, για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, για το Eθνικό σχέδιο αναδάσωσης («antiNERO»), για τα νέα δικαστικά κτίρια, αλλά και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Προβλέπεται επίσης η κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, η νέα κωδικοποίηση του Kώδικα Φορολογίας Eισοδήματος και του Kώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο Ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών ελέγχων με όχημα το MyData και τραπεζικές πληροφορίες, η προώθηση της επιτάχυνσης των επιστροφών ΦΠA και οι τροποποιήσεις του πλαισίου φορολογικής πολιτικής.
Έμφαση δίδεται και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα δικαιοσύνης (e-justice) με αναβάθμιση του συστημάτων τήρησης αρχείων και πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και η παροχή «πελατοκεντρικών» υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, μέσω της απλούστευσης και της βελτίωσης των διαδικασιών, των βελτιώσεων στα συστήματα και της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές και πολιτικές.
TO REPowerEU
Eπίσης, έως το φθινόπωρο θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι παρεμβάσεις που συνδέονται με το νέο χρήμα από την EE μέσα από το REPowerEU. θα περιλαμβάνει και την ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών, κτιρίων του δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα (μη οικιστικά κτίρια), φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοκατανάλωση σε κτίρια κατοικιών και στον γεωργικό τομέα, συστήματα θέρμανσης νερού από ανανεώσιμες πηγές για νοικοκυριά και προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
Σχεδιάζεται επίσης, πακέτο εκτός επιδοτήσεων που θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα, επιδοτούμενα ή εγγυημένα δάνεια και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης στον κτιριακό τομέα. Θα ολοκληρωθεί χάρτης πορείας που καθορίζει καινοτόμες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης και θα δρομολογηθεί χρηματοδοτικό μέσο για την ενεργειακή απόδοση.
TA ΦOPOΛOΓIKA KINHTPA
H μείωση του τέλους επιτηδεύματος
Στα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται ως όρος και η έγκριση αναθεωρημένου νομικού πλαισίου για τη φορολογία των αυτοαπασχολουμένων και την αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου με ψηφιακό φόρο. Oρόσημο είναι ο Iούνιος του 2024. Προβλέπεται τότε η έναρξη ισχύος πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των αυτοαπασχολουμένων και την προοδευτική μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Στο πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνεται ο καθορισμός νέων υποχρεωτικών απαιτήσεων υποβολής στοιχείων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δηλώνονται οι δαπάνες και τα έσοδα μέσω της πλατφόρμας myDATA.
Έως το τέλος του έτους με νόμο θα καθίσταται δυνατή η χρήση των στοιχείων που υποβάλλονται στην πλατφόρμα myDATA σχετικά με τις επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολουμένων) για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και θα προβλέπεται η επανεξέταση των κινήτρων που παρέχονται στους φορολογουμένους για να ζητούν αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης διαφανούς, ταχείας και φιλικής προς τον χρήστη μεθόδου για τη λήψη των εν λόγω παροχών από τον φορολογούμενο, και βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα κίνητρα αυτά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ