Τακτικές της KGB θυμίζουν κάποια από τα σενάρια που αναφέρονται στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως αυτό που θέλει να πέθανε από χτύπημα στην καρδιά. Μάλιστα η KGB εκπαίδευε τους ανθρώπους της να σκοτώνουν με ένα χτύπημα στην καρδιά.
Ειδικότερα, σχεδόν μια εβδομάδα από όταν ανακοινώθηκε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε σε φυλακές της Σιβηρίας, τα σενάρια για τα αίτια θανάτου οργιάζουν.
Με μια γροθιά ακριβώς στην καρδιά πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών σκότωσαν τον Αλεξέι Ναβάλνι, υποστηρίζει Ρώσος ακτιβιστής έξι μέρες μετά τον θάνατό του στη φυλακή της Σιβηρίας.
Οι μελανιές, που λέγεται πως εντοπίστηκαν στη σορό του, συμπίπτουν με την «τεχνική του ενός χτυπήματος», αναφέρει ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν μιλώντας στους Times του Λονδίνου.
Όπως λέει, οι φύλακες άφησαν τον Ναβάλνι για τουλάχιστον 2,5 ώρες μέσα στο πολικό ψύχος με τη θερμοκρασία να φτάνει τους -27 βαθμούς Κελσίου.
«Θεωρώ ότι τον άφησαν για πολλή ώρα στο κρύο για να επιβραδύνουν στο μέγιστο την κυκλοφορία του αίματος. Σε μια τέτοια περίπτωση ένας έμπειρος πράκτορας μπορεί να σκοτώσει το θύμα του μέσα σε δευτερόλεπτα. Η KGB εκπαίδευε τους ανθρώπους της να σκοτώνουν με ένα χτύπημα στην καρδιά. Ήταν το σήμα κατατεθέν της», υποστηρίζει ο Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, στο gulagu.net.
Ο Ρώσος ακτιβιστής θεωρεί λιγότερο πιθανό ο Ναβάλνι να δηλητηριάστηκε με Νοβιτσόκ μέσα στη φυλακή.
«Φυσικά θα μπορούσε να συμβεί όμως το Νοβιτσόκ θα άφηνε ίχνη στον οργανισμό του, κάτι που θα οδηγούσε κατευθείαν στον Πούτιν ο οποίος ήδη το χρησιμοποίησε μια φορά εναντίον του Ναβάλνι», τονίζει.
Η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, που παραμένει στη Σιβηρία, κατέθεσε μήνυση εναντίον των ρωσικών αρχών τις οποίες κατηγορεί ότι δεν της δίνουν τη σορό του γιου της.
«Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθύνομαι σε εσάς. Η επίλυση της κατάστασης εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Επιτρέψτε μου επιτέλους να δω τον γιο μου. Ζητώ να μου παραδοθεί χωρίς καθυστέρηση η σορός του Αλεξέι ώστε να μπορέσω να τον κηδέψω ανθρώπινα», αναφέρει η ίδια.
Την ίδια ώρα, εκπομπές στη ρωσική κρατική τηλεόραση έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια, που ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τη δράση του.
«Κοίτα πώς την έβαψαν. Δεν την έχουμε δει ποτέ να βάφει έντονα τα μάτια της, πόσω μάλλον με κόκκινο χρώμα. Έχει γίνει επίτηδες ώστε να πείσει ότι θρηνεί, ότι δεν αισθάνεται καλά και ότι τα μάτια της είναι κόκκινα από το κλάμα. Οι κανονικές γυναίκες δεν τα βάφουν. Τις βλέπεις και καταλαβαίνεις αμέσως ότι έχασαν τους άνδρες τους. Ενώ εδώ μιλάμε για αποκρουστική θεατρική παράσταση».
Εν τω μεταξύ, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που επέβαλε οικονομικές κυρώσεις για τον θάνατο του Ναβάλνι σε έξι μέλη της διοίκησης της φυλακής στην Αρκτική όπου έχασε τη ζωή του.
Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να επιβάλει και η Ουάσιγκτον την ερχόμενη Παρασκευή.