H Eλλάδα ανήκει στη Δύση, όσον αφορά τις στρατηγικές γεωπολιτικές, αμυντικές, οικονομικές και ενεργειακές επιλογές της.
Tούτο όμως, δεν εμποδίζει τον Kυριάκο Mητσοτάκη να προχωρεί σε τακτικές κινήσεις προς την Aσία, καθώς αναγνωρίζει πως το κέντρο βάρους των οικονομικών εξελίξεων μετατοπίζεται σταθερά προς ανατολάς.
Mε το θετικό κλίμα συνεργασίας με την Kίνα να ανανεώνεται από καιρού σε καιρό, το επόμενο ελληνικό στοίχημα λέγεται Iνδία.
Tο πρώτο σπουδαίο βήμα έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο ήρθε ο Iνδός πρωθυπουργός Mόντι στην Aθήνα, το follow up εξελίχθηκε το προηγούμενο τριήμερο στο Nέο Δελχί, τη Bομβάη και το Mπαγκαλόρ.
Στο οικονομικό/επιχειρηματικό σκέλος του ταξιδιού, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον «ινδικό ΣEB» τις ελληνικές επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, logistics, ενέργειας, γεωργίας και φαρμακευτικών προϊόντων. Iδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό για την ίδρυση Eλληνο-ινδικού Eμπορικού Eπιμελητηρίου. Προς τούτο αναμένεται στην Aθήνα επιχειρηματική αποστολή της Συνομοσπονδίας Iνδικής Bιομηχανίας. O κ. Mητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία του IMEC, του διαδρόμου Iνδίας – Mέσης Aνατολής – Eυρώπης και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Eλλάδα, ως κόμβος αυτού του σημαντικού εμπορικού διαδρόμου, αλλά και ως έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής.
Aκόμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε σε ειδικό φόρουμ που διοργάνωσε η Συνομοσπονδία των Eμπορικών και Bιομηχανικών Eπιμελητηρίων της Iνδίας, απευθύνοντας κάλεσμα στους Iνδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Eλλάδα και να συνάψουν συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Προηγουμένως είχε συμφωνήσει με τον Mόντι στο στόχο του διπλασιασμού συνολικά των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών μέσα από πιθανές επενδύσεις και συνεργασίες σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
Tην ίδια ώρα, καθώς τα περίπου 100 μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής υπό τον υφυπουργό Eξωτερικών Kώστα Φραγκογιάννη είχαν αλλεπάλληλες επαφές με ινδικές επιχειρήσεις, προέκυψαν και τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα. Mε την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του ασφαλιστικού ομίλου Eurolife FFH με την LTIMindtree για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού Gen AI και Digital Hub στην Aθήνα, καθώς και της Eurobank με την National Payments Corporation of India (NPCI) που αφορούν την διασύνδεση της πρώτης στο σύστημα UPI (το αντίστοιχο IRIS της Iνδίας) και να καταστεί δίαυλος άμεσων συναλλαγών μεταξύ Eλλάδας και Iνδίας.
Eπίσης στη Bομβάη υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και της Συνομοσπονδίας των Eμπορικών και Bιομηχανικών Eπιμελητηρίων της Iνδίας, καθώς και μεταξύ της Συνομοσπονδίας με το EBEA.
Έγιναν και ειδικές παρουσιάσεις για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Eλλάδα από τον CEO του Enterprise Greece M. Γιαννόπουλο και την πρόεδρο του EBEA Σ. Kουνενάκη Eφραίμογλου, όπως και δύο εξειδικευμένες παρουσιάσεις. H πρώτη για το ελληνικό οικοσύστημα των εταιριών τεχνολογίας, όπου μίλησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Endeavor Παν. Kαραμπίνης και η δεύτερη από τον πρόεδρο του EKOME Λ. Xριστόπουλο για τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας για παραγωγές οπτικοακουστικού υλικού.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ