Οι ταξιδιώτες που έφτασαν στο Τόκιο τον Απρίλιο του 2023 για να δουν από κοντά τη ροζ πανδαισία από ανθισμένες κερασιές για τις οποίες φημίζεται η πόλη βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια μεγάλη έκπληξη: αντί να ανθίσουν όπως προβλεπόταν στα τέλη Μαρτίου, η ανθοφορία εμφανίστηκε 10 ημέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
Αυτό δεν ήταν παράξενο: το 2023 ακολούθησε το 2020 και το 2021 σε μια πρώιμη ανθοφορία που έσπασε κάθε ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε η σύγχρονη επιστημονική καταγραφή το 1953 και ενδεχομένως από το 812, σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα από το Κιότο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η τάση δείχνει ένα ενοχλητικό γεγονός: υπερθερμαίνουμε τον πλανήτη μας με τρομακτικό ρυθμό και η πρώιμη σάκουρα είναι προάγγελος περισσότερων αλλαγών που θα ακολουθήσουν.
Φέτος, ορισμένοι προέβλεψαν μια έναρξη της ανθοφορικής σεζόν στο ίδιο επίπεδο με τις νωρίτερα καταγεγραμμένες ανθοφορίες, γύρω στις 17 Μαρτίου. Αλλά το πότε ακριβώς μπορεί να εμφανιστούν τα ιερά λουλούδια είναι στην πραγματικότητα εικασία του καθενός.
Η πρώιμη περίοδος των ανθισμένων κερασιών στην Ιαπωνία μπορεί να είναι ενοχλητική για τον ταξιδιώτη που έχει σχέδιο, αλλά είναι επίσης ένα δράμα που συγκινεί το έθνος καθώς οι Ιάπωνες παρακολουθούν με ανυπομονησία αυτό που είναι γνωστό ως «μέτωπο των ανθισμένων κερασιών». Πρόκειται για ένα διάγραμμα που απεικονίζει την καθημερινή πρόοδο των ροζ λουλουδιών που προχωρούν στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος από το νότο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο χρόνος που κορυφώνεται το θέαμα των ανθισμένων κερασιών ποικίλλει από έτος σε έτος ανάλογα με τον καιρό. Εάν ο καιρός τις προηγούμενες εβδομάδες είναι ζεστός, τα άνθη θα ξεπεταχτούν νωρίτερα.
«Η ανοιξιάτικη θέρμανση είναι ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για τους χρόνους ανθοφορίας για τις κερασιές», δήλωσε ο Richard B Primack, ερευνητής και καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, του οποίου το εργαστήριο εστιάζει στο πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το χρόνο των εποχιακών βιολογικών γεγονότων. «Και επειδή ο καιρός της άνοιξης γίνεται πιο ζεστός, οι κερασιές ανθίζουν νωρίτερα».
(Πηγή: BBC)