Συζητείται, το Νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ειδικότερα στη διάταξη προβλέπεται, «Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.)». Νομικό Πρόσωπο Ειδικού Σκοπού Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, ρυθμιζόμενο με τις διατάξεις του παρόντος, με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο συνδέεται απευθείας με το μητρικό ίδρυμα και αποτελεί παράρτημα του στην Ελλάδα, με βάση απόφαση του μητρικού ιδρύματος…».
Αλλά ο προβληματισμός της νομοθέτησης, είναι τα κριτήρια εγγραφών, αλλά και η λειτουργία και η οργάνωση του σκοπού Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.
Στους προβληματισμούς αυτούς όμως, υπάρχουν απαντήσεις, γιατί η Κυπριακή ιστορία του θεσμού, έχει επιλύσει σχεδόν όλα αυτά τα ζητήματα.
Μια παραδειγματική περίπτωση, μάλιστα είναι εκείνη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αφού το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ήδη παράρτημα της Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίον παράρτημα λειτουργεί με τους κανόνες της Γερμανικής Δημοκρατίας.
Αφού η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη και μοναδική αδειοδοτημένη σχολή Κατεύθυνσης Ελληνικού Δικαίου, που λειτουργεί εκτός Ελλάδος μετά την Νομική του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως κριτήρια των αιτήσεων εισδοχής στην Ιατρική Σχολή έχει:
Γενικό βαθμό 18 και άνω, απαραίτητο μάθημα κατεύθυνσης τη βιολογία, αλλά και ένα ακόμη εκ των μαθηματικών ή χημείας ή φυσικής, αλλά και αποδεικτικό άριστης γνώσης της αγγλικής γλώσσας, ενώ επιπλέον απαιτείται συστατική επιστολή από το λύκειο ή καθηγητή πανεπιστημίου, σύντομη έκθεση προσωπικών στοιχείων και ενδιαφερόντων, επιστολές ή πιστοποιητικά που αφορούν νοσοκομεία, κλινικές, ιδρύματα φροντίδας και αποκατάστασης που θεωρούνται ως επιπρόσθετα προσόντα. Αλλά απαιτείται και προσωπική συνέντευξη από την οποία να προκύπτει η ποιότητα του ενδιαφέροντος για την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ