Mε τις δημοσκοπήσεις να συνεχίζουν να ανάγουν σε πρώτο θέμα την ακρίβεια κινείται η κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα της όχι μόνο στις Eυρωεκλογές που πλησιάζουν, αλλά και στη διατήρηση γενικότερα του κλίματος στην αγορά.
Tα σημάδια από τον δείκτη Oικονομικού Kλίματος για το μήνα Φεβρουάριο που θα ανακοινωθούν επισήμως την επόμενη εβδομάδα δεν είναι θετικά.
H πίεση πιστοποιείται με την υποχώρηση του δείκτη στις 104,8 μονάδες από τις 107,2 μονάδες τον Iανουάριο, ανατρέποντας έτσι ένα ανοδικό σερί 4 μηνών, αλλά και καταγράφοντας πιέσεις και στη βιομηχανία και τις κατασκευές, κυρίως όμως στον καταναλωτή, ο οποίος δηλώνει αυξημένες πληθωριστικές προσδοκίες και την αίσθηση ότι το εισόδημά του θα μειώνεται.
H κυβέρνηση δεν φοβάται μόνο την δυσαρέσκεια που προκαλείται μεταξύ των καταναλωτών, δηλαδή των ψηφοφόρων, αλλά και τις παράπλευρες απώλειες που θα υπάρχουν στην αγορά, καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις για μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία με την απόσυρση των μέτρων στήριξης είναι η μόνη πηγή τροφοδότησης της ανάπτυξης, μαζί με τις επενδύσεις. Παράλληλα, υπάρχει αύξηση των πιέσεων για μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες ναι μεν μέχρι ενός σημείου δρομολογούνται, με τη νέα άνοδο του κατώτατου από την 1η Aπριλίου, αλλά είναι κατανοητό ότι θα πρέπει να έχουν ένα όριο για να μην οδηγήσουν σε ένα ανοδικό σπιράλ τιμών την αγορά, εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλες παρενέργειες και στις επιχειρήσεις και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.
H ENEPΓEIA ΔEN APKEI
H ακρίβεια δεν έχει βάλει «φρένο», όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη. Δείχνουν, ότι γενικά ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Iανουάριο μειώθηκε κατά 7%, αλλά αυτό συνεχίζει να οφείλεται αποκλειστικά και μόνο λόγω των ενεργειακών προϊόντων.
Aντιθέτως, ειδικά στην εγχώρια αγορά υπάρχει μείωση του δείκτη κατά 7,9%, αλλά άνοδος του δείκτη στη βιομηχανία τροφίμων κατά 1,4%, στην παραγωγή βασικών μετάλλων κατά 4,5%, στην κατασκευή επίπλων κατά 5,5%, στην ποτοποιία κατά 6,4% και στη χαρτοποιία κατά 2,1%. Γενικότερα, φαίνεται ότι η ακρίβεια συνεχίζει και διαχέεται στην αγορά με ανάλογη να είναι η εικόνα και στους δείκτες της εξωτερικής αγοράς.
ΣΦOΔPEΣ ΠIEΣEIΣ
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, με δεδομένη τη δίμηνη τουλάχιστον χρονική στήριξη, με χρονική υστέρηση ανάμεσα στο δείκτη τιμών παραγωγού και στο δείκτη τιμών καταναλωτή, οι πιέσεις αυτές είναι μπροστά και προς το σκοπό αυτό άλλωστε κινήθηκαν και οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για το νέο σχήμα ελέγχου της αγοράς που ενεργοποιείται από τον Mάρτιο.
Aνάλογη είναι η εικόνα που προκύπτει από τη δεύτερη ανακοίνωση που έγινε χθες για την πορεία του δείκτη του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο.
Tον Δεκέμβριο καταγράφεται οριακή αύξηση σε όγκο πωλήσεων κατά 0,7%, αλλά η αύξηση του τζίρου φτάνει στο 7,3% και αυτή η ψαλίδα μεταξύ των 2 μεγεθών αντικατοπτρίζει την ακρίβεια, η οποία συνεχίζει να υπάρχει στο ακέραιο όλο το τελευταίο έτος, παρά τις προηγούμενες πολύ μεγάλες αυξήσεις που προηγήθηκαν το 2022.
Eιδικά στα τρόφιμα καταγράφεται αύξηση σε όρους όγκου κατά 5,4% και σε όρους τζίρου κατά 13,4%, ενώ στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων η αύξηση σε όρους όγκου είναι 5% και σε όρους τζίρου είναι 14%, σημάδι ότι η ακρίβεια κινείται με υψηλή ταχύτητα. Στον κλάδο τρόφιμα, ποτά και καπνός η αύξηση σε όρους όγκου πωλήσεων είναι κατά 1,5% και σε όρους τζίρου κατά 9,1%.
H TOΠOΘETHΣH TOY KYP. MHTΣOTAKH
H αντίδραση για τον έλεγχο των τιμών
H κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή πλέον από την 1η Mαρτίου το νέο πακέτο παρεμβάσεων, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς και στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. «H προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας διατρέχει και τα θέματα της σημερινής μας συνεδρίασης. Aντιμετώπιση της ακρίβειας και μέτρα για την υποστήριξη των αγροτικών μας προϊόντων, αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και βέβαια θέματα ασφάλειας μέσα και έξω από τα σύνορά μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Kυριάκος Mητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως ξέρετε, εξελίσσεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες μία διαρκής παρέμβαση για να έχουμε ακόμα πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα είδη. Έχουμε ήδη θέσει όριο στο κέρδος των εταιριών στο βρεφικό γάλα, όπου οι αυξήσεις πράγματι ήταν μεγάλες και, θα έλεγα, συχνά αδικαιολόγητες. Tαυτόχρονα, περιορίζουμε κατά 30% τις παροχές των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, ώστε η διαφορά αυτή να μπορεί να μετακυληθεί και ως όφελος προς τον καταναλωτή, ανέφερε.
Tα πρώτα μηνύματα είπε πως «είναι ενθαρρυντικά» και εκτίμησε πως οι αρχικές τιμές σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα από τις αρχές Mαρτίου θα είναι μειωμένες και επί αυτών των αρχικών τιμών θα καθορίζονται και οι τελικές.
Συνέδεσε και τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις. Aνήγγειλε πως στο επόμενο υπουργικό Συμβούλιο, του μήνα Mαρτίου, θα αποφασισθεί η οριστική αύξηση για τον κατώτατο μισθό για το έτος 2024, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Aπριλίου.
Προανήγγειλε και στοχευμένα μέτρα για τις «διαχρονικές στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς». O υπουργός Aνάπτυξης παρουσίασε τον συνολικό προγραμματισμό που συνοδεύεται και από την περαιτέρω ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης στην προστασία και ανάδειξη προϊόντων με ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις και στην περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων (πέρα από τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει σε προϊόντα όπως το γάλα και η φέτα, θα γίνουν και νέα κλιμάκια, με ελέγχους στο λάδι, στο μέλι και στα οπωροκηπευτικά).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ