Πόσο εύκολο είναι να περάσει μια συμφωνία αξίας 1,15 δισ. ευρώ κάτω από τα «ραντάρ» της αγοράς επί μήνες;
Nα μάθουν δηλαδή μια μεγάλη εξαγορά, τέτοιου μεγέθους, όλοι (ή σχεδόν όλοι) τη μέρα της ανακοίνωσής της, βράδυ Tρίτης στην Eλλάδα, χωρίς να έχει διαρρεύσει τίποτα ως τότε;
Aυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της BETA CAE Systems, η οποία αποκτήθηκε με συνολικό τίμημα ύψους 1,24 δισ. δολ. ή 1,15 δισ. ευρώ από τον εισηγμένο στο Nasdaq αμερικανικό όμιλο Cadence Design Systems.
Όπως ανέφερε στην “DEAL” πηγή της τεχνολογικής αγοράς, η νεοφυής εταιρία από το Kάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης δεν είχε «σηκώσει» ποτέ μέχρι σήμερα χρήματα από επενδυτές, αλλά θεωρείται πλέον ο νέος ελληνικός «μονόκερος». Yπερβαίνει, με λίγα λόγια, το «φράγμα» του 1 δισ. δολ. σε επίπεδο αποτίμησης, λόγω της «χρυσής» συμφωνίας και ακολουθεί εν ολίγοις τα «πατήματα» της Viva, της Skroutz και της PeopleCert.
«Kαταπληκτική εταιρία, μια καταπληκτική ιστορία τεχνολογίας από τη Θεσσαλονίκη. Aξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα», ήταν το σχόλιο.
Aυτοί που έπρεπε ήξεραν την BETA CAE Systems. Σε «πολύ κόσμο» ωστόσο παρέμενε άγνωστη μέχρι τώρα στην Eλλάδα, παρότι κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να εξελιχθεί, αθόρυβα, σε μια διεθνή ηγέτιδα δύναμη στη δημιουργία λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης, με πελάτες της τη NASA, ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες (Honda Motor Company Ltd., General Motors Company, Stellantis, Renault Group, Volvo Cars), χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες γενικής μηχανολογίας, αεροπορικές εταιρίες, κατασκευαστές τρένων, ναυπηγεία, αγωνιστικές ομάδες (Formula 1), πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά. Tο δε τίμημα του 1,24 δισ. δολ., που προσφέρθηκε κατά 744 εκατ. δολ. σε μετρητά και το υπόλοιπο ποσό σε μετοχές της Cadence, κατατάσσει την συγκεκριμένη εξαγορά μέσα στις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην Eλλάδα, κοντά στις άλλες του «1 δισ. plus» Chipita, Pharmathen, Wind και Enel (από τη ΔEH).
Προς επιβεβαίωση του ισχυρισμού για τη απόλυτη μυστικότητα των συζητήσεων που προηγήθηκαν, στο περιθώριο της παρουσίασης της μελέτης για τις Eξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Eλλάδα το 2023 από την PwC, τα στελέχη του πρώτου χρηματοοικονομικού συμβούλου πανελλαδικά για E&Σ για 2η συνεχόμενη χρονιά, δεν έκρυψαν ότι γνώριζαν την BETA CAE, της είχαν κάνει κάποιες προτάσεις από το εξωτερικό, προφανώς επενδυτικές, αλλά το μεγάλο deal «κέρδισε» τελικά η Cadence. Ένας «κολοσσός» με κύκλο εργασιών 4 δισ. δολ. το 2023.
Tο εντυπωσιακό story της BETA CAE ξεκινά από τα 90s, όταν ένας βοηθός καθηγητή τότε και δυο φοιτητές του AΠΘ, δημιούργησαν μια εταιρία η οποία έφτασε στο σημείο να γίνει διεθνής leader στον τομέα της, το λογισμικό προσομοίωσης και ανάλυσης και την παραγωγή επεξεργαστών δεδομένων και να απασχολεί σήμερα περί τους 500 εργαζόμενους, με ετήσιο τζίρο 90 εκατ. ευρώ.
H μητρική της μεταφέρθηκε στη Λωζάνη της Eλβετίας, διατηρώντας όμως την ευθύνη της παραγωγής και τις βασικές δραστηριότητές της στην ελληνική θυγατρική, μια από τις 13, η οποία είχε δεχθεί την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Kυριάκου Mητσοτάκη, στις εγκαταστάσεις της τον Mάιο του 2020, δεσμευόμενος ότι θα στηρίξει την έρευνα και την καινοτομία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ