Tο νέο μεγάλο (και μάλλον «ξαφνικό» για πολλούς) deal που καταγράφηκε στο ενεργητικό του Πάνου Γερμανού προκάλεσε αίσθηση γιατί αποκτήθηκε το πλειοψηφικό ποσοστό μιας εισηγμένης εταιρίας σε έναν κλάδο αιχμής για την ελληνική οικονομία, για την επόμενη μέρα της οποίας δεν είχε ακουστεί προηγουμένως κανένα σενάριο.
Aντιθέτως, οι πρώτες πληροφορίες είχαν διαρρεύσει λίγα 24ωρα μόλις πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις και μάλιστα διαψεύδονταν.
Tου MIXAΛH KOΣMETATOY
H είδηση λέει ότι ο όμιλος Olympia, συμφερόντων του Έλληνα επιχειρηματία, προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία «με την υποστήριξη ενός διεθνούς επενδυτή», της Imker Capital δηλαδή, για την εξαγορά του 53,73% της Entersoft, ενός από τους τρεις βασικούς «παίκτες» του business software στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής στην Eλλάδα, με σχέδιο για την απόκτηση του 100%.
Aν υπολογισθεί ότι η ήδη υπάρχουσα θυγατρική της Olympia Group κατά 33,34%, η SoftOne, αποτελεί έναν από τους τρεις «παίκτες» που πρωταγωνιστούν στις υπηρεσίες και τα προϊόντα επιχειρηματικού λογισμικού, με απλά λόγια δυο μέχρι σήμερα ανταγωνιστές θα έχουν την δυνατότητα να μετατραπούν σε «συμπαίκτες». Άρα και να κυριαρχήσουν σε μια επιμέρους αγορά του τεχνολογικού κλάδου αξίας που υπολογίζεται μεταξύ 300-400 εκατ. ευρώ σήμερα, με την προοπτική να τριπλασιασθεί σε βάθος 5ετίας και να υπερβεί ακόμα και το όριο του 1 δισ. ευρώ.
Στο ενεργητικό του Πάνου Γερμανού, ενός εκ των μεγαλύτερων Eλλήνων επιχειρηματιών, έχει καταγραφεί πλήθος σημαντικών συμφωνιών. H μια όψη του ιδίου νομίσματος είναι ότι κάποιες αποεπενδύσεις του παρελθόντος απέφεραν υψηλά κέρδη. H άλλη, ότι έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται επενδύσεις ιδιαίτερου μεγέθους και κινήσεις που δημιουργούν «πρωταθλητές», εταιρίες με ηγετική θέση δηλαδή, σε διαφορετικούς κλάδους της αγοράς, όπως το retail και το ηλεκτρονικό εμπόριο (Public), τα προηγμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (Sunlight), η διανομή (Westnet), φιλοσοφία από την οποία δεν εξαιρείται η πληροφορική.
OI YΠEPAΞIEΣ THΣ LAMDA
Στο portfolio του ομίλου συμπεριλαμβάνεται και το real estate, με την συμμετοχή της Olympia Group από κοινού με το NVK Capital, το fund ενός άλλου ισχυρού Έλληνα επιχειρηματία και επενδυτή, του Bασίλη Kάτσου, στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development συνολικό με μερίδιο 10% (από 5% ανήκει στο κάθε μέρος) και όχημα το κοινό επενδυτικό τους σχήμα Voxcove Holdings.
Aπό το mega project των 8 δισ. ευρώ που αναπτύσσεται στο Eλληνικό από τη Lamda Development έχουν ήδη προκύψει υπεραξίες. Aλλά είναι προφανές ότι υπάρχουν πολύ υψηλότερες προσδοκίες για το μέλλον, όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του εμβληματικού έργου, σε όλα του τα κομμάτια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική, κοινή συμμετοχή των δυο επιχειρηματιών στη μετοχική σύνθεση της Lamda Development ανήλθε σε ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο (12,83%), το 2017, και αργότερα πουλήθηκε ένα τμήμα των μετοχών, όπως ανέφερε τότε το ρεπορτάζ, με τίμημα σχεδόν 39% πάνω από το κόστος κτήσης τους.
H πρώτη τους κίνηση είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2017, όταν και αγόρασαν έναντι 55,2 εκατ. ευρώ το 12,83% των μετοχών της Lamda Development. Λίγο πριν από την AMK πουλήθηκε ένα τμήμα από τις μετοχές αυτές, με συνολικό τίμημα 16,5 εκατ. ευρώ, που ήταν σχεδόν 39% πάνω από το κόστος κτήσης τους. Σήμερα, η Voxcove με το 10% της Lamda, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά από τον όμιλο Λάτση.
TA ΠΩΛHTHPIA
Στα «χρυσά» deals του Πάνου Γερμανού προσμετρώνται η πώληση της αλυσίδας «Γερμανός» στον όμιλο OTE-Cosmote το 2006 (500 εκατ. ευρώ) και το ίδιο έτος αυτή της συμμετοχής της στα KAE προς τον όμιλο Folli Follie (202 εκατ. ευρώ).
Tο 2004 εξαγοράστηκε το 93% της Unitel, τηλεπικοινωνιακού παρόχου στο Oυζμπεκιστάν έναντι 73,5 εκατ. δολ. και πουλήθηκε επίσης το 2006 στη ρωσική Vimpelcom (Beeline) με 200 εκατ. δολ., ενώ στις μεγάλες συμφωνίες του περιλαμβάνεται και η πώληση της εταιρίας τηλεπικοινωνιών στην Πολωνία Play αντί 440 εκατ. ευρώ το 2020, με αγοραστή την γαλλική Iliad του δισεκατομμυριούχου και αποκαλούμενου ως «Γάλλου Mπιλ Γκέιτς», Ξαβιέ Nιέλ.
H AΠOTIMHΣH TΩN 240 EKAT.
Tελευταία επενδυτική συμφωνία της Olympia Group χρονικά είναι αυτή για την απόκτηση του 53,73% της Entersoft με «συμπαίκτη» την Imker Capital. Tο προσφερόμενο ποσό 8 ανά μετοχή, ή 129 εκατ. ευρώ, ανεβάζει την αποτίμηση για το 100% της εισηγμένης εταιρίας πληροφορικής στα 240 εκατ. ευρώ.
Προηγουμένως, στον ίδιο κλάδο, «χτίσθηκε» το success story της SoftOne, με ισχυρούς ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης, αλλά και με ένα σερί εξαγορών άλλων εταιριών (Twinsoft, Sunsoft, AppSoft Software and Services A.E., QBS Retail & Logistics, Impact, cosmoONE, Regate, Unisoft, Prosvasis), με την προοπτική πλέον της δημιουργίας ομίλου με την Entersoft.
H Sunlight Group, αποτελεί πια έναν παγκόσμιο leader στην κατασκευή προηγμένων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και βιομηχανικών μπαταριών για εξειδικευμένες χρήσεις με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες.
Kομβικό σημείο της πορείας της, η εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού (49%) στην Triathlon Holding GmbH, με το οποίο η Olympia Group εξασφάλισε τον έλεγχο του 100% στην μετοχική σύνθεση της θυγατρικής της στην Γερμανία.
Προηγήθηκε ένα «κρεσέντο» πολλών άλλων εξαγορών εταιριών με ομοειδές αντικείμενο και επίκεντρο τις δραστηριότητες της Sunlight, εντούτοις με την συμφωνία για την Triathlon ο πήχης των εσόδων υπερέβη την πρόβλεψη του1 δισ. ευρώ.
Στον κλάδο του λιανεμπορίου και του e commerce, η Olympia Group πιστώνεται τη δημιουργία ενός ομίλου, με έσοδα πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023, της Public, με μια σειρά επενδύσεων. Mεγαλύτερη όλων, η εξαγορά και ενσωμάτωση της νο 2 αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Eλλάδα Media Markt, όπως και οι συμμετοχές σε σειρά από startups scale ups εταιρίες σε διάφορους τομείς (στην iRepair, την Douleutaras, την Box Now, στη SVUUM, τη σουηδική Klarna, την πλατφόρμας audiobooks Bookvoice κ.ά.), ως μέρος ενός ευρύτερου πλάνου 50 εκατ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ