Ακόμη πιο στενά περιθώρια για την ενεργοποίηση έκτακτων μέτρων στήριξης έχουν τα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς το Eurogroup εξέπεμψε σήμα επιστροφής στη συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να επιλεγούν πολιτικές που θα περιορίσουν τα ελλείμματα, χωρίς όμως να επηρεαστούν οι επενδύσεις σε άμυνα, ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.
Δύο στόχους καλούνται να επιτύχουν τα ευρωπαϊκά κράτη ενόψει της σύνταξης των προϋπολογισμών του 2025, να συμμαζέψουν τις δαπάνες αλλά και να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, στηρίζοντας τις οικονομίες τους.
Τον Ιούνιο οι υπουργοί Οικονομικών θα γνωρίζουν τις τελικές λεπτομέρειες, όμως στο Eurogroup σχηματίστηκε σαφής εικόνα.
Η ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών μέσα από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ήταν το θέμα συζήτησης στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας στις Βρυξέλλες.
«Όσο πιο δυνατή και ανταγωνιστική είναι μια οικονομία, τόσο περισσότερους πόρους διαθέτει για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά, οι κοινωνικές πολιτικές που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μπορεί να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την πρόοδο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Oι υψηλοί στόχοι για το 2024 και η αβεβαιότητα για την φετινή πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας από την οποία εξαρτάται και η Ελλάδα, υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να κινηθεί συντηρητικά για τους επόμενες μήνες, όσον αφορά στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.
To καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό, καθώς όλες οι χώρες και η Ελλάδα έχουν περιθώριο έως τις 20 Σεπτεμβρίου για να συντάξουν τα νέα Μεσοπρόθεσμα Σχέδια 4ετους διάρκειας.