Δεν επιτρέπεται η διάθεση ακινήτων για Airbnb ή υποκατάστημα επιχείρησης – Κατώτατο όριο τα 120 τετραγωνικά μέτρα, τρία κλιμάκια, στα 800.000 ευρώ σε Αττική
Από την 31η Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς για την αγορά ακινήτων με στόχο την απόκτηση Golden Visa διάρκειας πέντε ετών. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα περάσει στη Βουλή η σχετική ρύθμιση και έως το τέλος του μήνα θα πάρει αριθμό ΦΕΚ για να τεθεί σε ισχύ.
Περιλαμβάνει τρία όρια ανά περιοχές, με ανώτατο τα 800.00 ευρώ, αλλά και δύο νέες προβλέψεις: δεν θα επιτρέπεται πλέον η διάθεση ακινήτων για Airbnb ή για υποκατάστημα επιχείρησης, ενώ τίθεται ως κατώτατο όριο τα 120 τετραγωνικά μέτρα.
Το πλέγμα παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη από την ηγεσία του ΥΠΕΘΟ και ορίζει πως από 31/3/24 θα τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη. Επίσης βάζει μία μεταβατική περίοδο -υπό προϋποθέσεις και με εξαιρέσεις- για διατηρητέα, εξ αδιαιρέτου και για βιομηχανικά κτίρια.
Αναλυτικά, θα προβλέπεται πως στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Σαντορίνης αλλά και στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται από το σημερινό ύψος, όποιο και αν είναι σήμερα στις περιοχές αυτές, στα 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το όριο γίνεται 400.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο, όχι σε περισσότερα μικρότερης επιφάνειας, και πρέπει να είναι τουλάχιστον 120 τ.μ. Επίσης, επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου όμως θα διαμορφώνεται αντίστοιχα τα 800.000 ευρώ ή στα 400.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.
Για κτίρια τα οποία έχουν διαφορετική χρήση, βιομηχανική χρήση, και μετατρέπονται σε κατοικίες το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στα 250.000 ευρώ. Επίσης, η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Παραμένει το όριο των 250.000 ευρώ, αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο.
Οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή για πέντε χρόνια, εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή, αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο. Πρόσθετη προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας είναι να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κτιρίου. Εάν επενδυτής πουλήσει το ακίνητο, τότε η άδεια διαμονής του ανακαλείται και ο αγοραστής αποκτά δικαίωμα να αποκτήσει άδεια διαμονής.
Οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους στο πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης, η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.
Οι πολίτες τρίτων χωρών
Οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης time sharing τουριστικού καταλύματος αντίστοιχης αξίας ανά περιοχή.
Ορίζεται, επίσης, μία μεταβατική διάταξη για να μη διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς. Προβλέπεται πως πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10% ή θα υπογράψουν προσύμφωνο, ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς κ.λπ. και αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα. Αν για κάποιο λόγο δεν ολοκληρωθεί η αγορά ακινήτων, δίνεται επιπλέον χρόνος για την εξεύρεση νέου ακινήτου.
Το 7% των ακινήτων
Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας , σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, η Golden Visa συνιστά το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, δηλαδή δεν είναι ο βασικός λόγος ανόδου τιμών, αλλά -όπως είπε- «χωρίς αμφιβολία επηρεάζει» την αγορά κατοικίας. Επίσης, τα έσοδα από την Golden Visa ήταν περίπου 2,5 δισ. ευρώ το 2023 από επενδύσεις και κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό, δηλαδή υπάρχει ισχυρό οικονομικό έρεισμα και γι’ αυτό το ζήτημα «μας απασχολεί και δεν προχωρούμε ελαφρά τη καρδία. Επειδή όμως πιέζουν τις τιμές των ακινήτων ακριβώς, παρά το ότι έρχονται κεφάλαια απ’ έξω, επειδή πιέζουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω, ερχόμαστε και φέρνουμε ρυθμίσεις».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και ευρύτερα στην αγορά κατοικίας. «Είναι αδύνατον οπουδήποτε στον κόσμο να ανεβαίνει η οικονομία και να παραμένουν χαμηλά οι επιμέρους τιμές. Αρα τα ακίνητα ανέβηκαν μαζί με την οικονομία. Κέρδισαν κάποιοι από αυτό; Ναι, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων» είπε και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για το «Σπίτι Μου», το «Εξοικονομώ για νέους», το «Εξοικονομώ – Νοικιάζω» κλπ.
Έρχεται και φορολογικό νομοσχέδιο
Παρουσιάστηκε, επίσης, χθες από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το νέο πλέγμα παρεμβάσεων που θα περιέχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Τίθεται σε διαβούλευση σήμερα και περιλαμβάνει σαφή πλαίσια για τους ελέγχους (με μέγιστο 1 έτος συν εξαιρέσεων που θα μπορούν να λαμβάνουν επιπλέον 2 εξάμηνα), τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, το νέο πλέγμα ελέγχων, αλλά και ψηφιακής ενημέρωσης και απλοποίησης της φορολογικής ενημερότητας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, μεταξύ άλλων, προωθείται η κατάργηση προσκόμισης βιβλίων για τις επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία καταχωρίζονται στο Mydata. Επίσης, πλέον η επικοινωνία της ΑΑΔΕ με τους ενδιαφερομένους θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά (από υπολογιστές και κινητά μέσω του myAADEapp).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ