Ποιους αφορά η αναβίωση των 72, 100 και 120 δόσεων
Νέες ευκαιρίες για ρύθμιση οφειλών, νέων αλλά και παλαιών, καθώς και διευκολύνσεις, με «κούρεμα» προσαυξήσεων, δίνονται στους φορολογουμένους από την Εφορία. Οι πρώτες νέες υποχρεώσεις θα γίνουν άμεσα ορατές μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού τότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ τον Ιούλιο θα προστεθούν και οι νέες υποχρεώσεις από τον φόρο εισοδήματος, με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Οι νέες οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ θα μπορούν να ρυθμίζονται σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις, απλά με μια ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερομένου. Στα 4 έτη ή σε 48 μηνιαίες δόσεις φτάνει το περιθώριο για τις έκτακτες οφειλές προς την Εφορία που προκύπτουν από τον φόρο κληρονομιάς, από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα (από φορολογικούς ή τελωνειακούς ελέγχους), αλλά και από μη φορολογικές οφειλές, όπως είναι τα πρόστιμα λόγω παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για αυθαίρετη δόμηση και για άλλες χρηματικές ποινές που έχουν μεταφερθεί και έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες.
Οι έως 120 δόσεις
Για κάποιους το περιθώριο είναι πολύ μεγαλύτερο και προκύπτει από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Με την ψήφισή του, θα αναβιώσουν οι παλαιές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν από το 2015, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους τις έχασαν στο μεσοδιάστημα να επανενταχθούν. Πρόκειται για τις ειδικές ρυθμίσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, που φτάνουν έως τις 72 δόσεις, αλλά και για τις παλαιότερες ρυθμίσεις των 100 και των 120 δόσεων. Θα υπάρχουν προφανώς όροι για την αναβίωση, με σημαντικότερο να εξοφλήσουν άμεσα τις προηγούμενες δόσεις, κάτι που συνιστά και τη μεγαλύτερη πρόκληση για πολλούς οφειλέτες που δεν έχουν την ευχέρεια να το πράξουν….
Αναλυτικά, με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης των εν λόγω ρυθμίσεων με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων σε μια σειρά από περιπτώσεις. Αφορά όσους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης, είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λάθους του συστήματος που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη, όσους δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο που ήταν ενεργή η ρύθμιση ή όσους δημιούργησαν νέα χρέη καθώς δεν πλήρωναν τις τρέχουσες οφειλές προς το Δημόσιο ή δεν εξυπηρετούσαν άλλη ρύθμιση στην οποία είχαν ενταχθεί. Εξαιρούνται ρυθμίσεις που έχουν απολεσθεί με πράξη του προϊσταμένου ΔΟΥ.
Ποιες είναι οι «παλαιές» ρυθμίσεις
Ουσιαστικά ανοίγουν ξανά για τους οφειλέτες η ρύθμιση των 100 δόσεων του 2014 (για βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την 1η Οκτωβρίου 2014), η ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015 (για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την 1η Μαρτίου 2015), η ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019 (βεβαιωμένες οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018) και η ρύθμιση των 72 δόσεων του 2023 (βεβαιωμένες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/11/2021 έως και την 1/2/2023).
Ορίζεται πως οι φορολογούμενοι για να επανενταχτούν στις ρυθμίσεις που έχασαν θα πρέπει να σπεύσουν να πληρώσουν όλες τις χαμένες δόσεις μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου που τώρα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση (μέχρι τις 8 Απριλίου). Τούτο οδηγεί σε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Απριλίου για τους οφειλέτες που θέλουν να επανενταχθούν και θα πρέπει να πληρώσουν όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις.
Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των ανωτέρω δόσεων, τότε οι φορολογούμενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση. Σημειώνεται πως προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια των ανωτέρω ρυθμίσεων, η φορολογική διοίκηση θα προβεί κατά προτεραιότητα στην πίστωση στις δόσεις αυτών των ποσών που προέρχονται από επιστροφές φόρων ή από παρακρατήσεις λόγω έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας.
Νέοι κανόνες απώλειας
Με το νομοσχέδιο εξορθολογίζονται και οι κανόνες για την απώλεια των ρυθμίσεων. Σήμερα, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους, ακόμη και για μία ημέρα, έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που, εάν δημιουργηθούν για έστω και μία ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης.
Πλέον, θα δίνονται η δυνατότητα πληρωμής και η τακτοποίηση των οφειλών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση εντός τριών μηνών, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης. Δηλαδή, θα είναι καλυμμένοι όσοι θα έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους και αν έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.
Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων
Τις προϋποθέσεις αλλά και τη διαδικασία για την περικοπή προστίμων και προσαυξήσεων, που καταλογίζονται από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό στους φορολογουμένους που αναγνωρίζουν τις παραβάσεις, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα μειώνονται, αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του με αυτοματοποιημένη διαδικασία και υπό προϋποθέσεις. Ορίζονται στάδια αποδοχής που μειώνουν ανάλογα τα «βάρη»: μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την κοινοποίηση προσωρινού προσδιορισμού του φόρου, μετά την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου και μέχρι την κοινοποίηση της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και μέχρι την έκδοση απόφασης επ’ αυτής, και από την έκδοση της απόφασης της ΔΕΔ, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής και πριν από την πρώτη συζήτησή της ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.
Προϋπόθεση για τη μείωση των προσαυξήσεων και προστίμων είναι να μην έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της ΔΕΔ ή προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, αντίστοιχα. Το δικαίωμα ασκείται με δήλωση του φορολογουμένου προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που υποβάλλεται ψηφιακά. Η δήλωση έχει ως συνέπεια την αποδοχή των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου και της προσωρινής ή οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου ή της πράξης επιβολής προστίμου ή της απόφασης της ΔΕΔ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ