Δεν έχει τέλος η ανοδική πορεία στις τιμές των καυσίμων σε πολλά πρατήρια της χώρας, οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου diesel κίνησης έχουν αγγίξει τα 2 ευρώ.
Ο πολεμικός αναβρασμός στη Μέση Ανατολή ενισχύει ενισχύει το κλίμα συναγερμού στην αγορά, καθώς το αργό πετρέλαιο τύπου Brent καταγράφει τη μεγαλύτερο άνοδο των τελευταίων μηνών, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι.
Την ίδια ώρα οι διεθνείς τιμές Platts της Μεσογείου, οι οποίες αποτελούν το σημείο αναφοράς των συμβολαίων αγοράς καυσίμων μεταξύ διυλιστηρίων και πελατών τους, φαίνεται πως ακολουθούν την αυξητική τάση του Brent.
Χαρακτηριστικό είναι πως η τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες έχει πετάξει στα 2,190 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα 2,125 ευρώ, ενώ πάνω από τα 2 ευρώ σε Λευκάδα, Ευρυτανία, Μυτιλήνη και Κεφαλονιά.
Αυτή τη στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,962 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,715 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας περαιτέρω άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι οι ανοδικές κινήσεις θα είναι πιο δυναμικές τις επόμενες ημέρες λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που τροφοδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που πιθανόν επιφέρουν στην ελληνική αγορά οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν θα δεχθεί αναιτιολόγητες αυξήσεις σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί».
Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι η Πολιτεία έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους. «Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια, είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους», πρόσθεσε.
Σε υψηλό δύο μηνών το φυσικό αέριο
Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας επηρέασαν και τις τιμές του φυσικού αερίου, με τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να αυξάνονται κατά 5% στα 29 ευρώ/ MWh, πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Ωστόσο, οι προβλέψεις θερμότερου καιρού, η αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας, η ισχυρή γαλλική πυρηνική παραγωγή και η ενισχυμένη προσφορά φυσικού αερίου στη Νορβηγία αποτελούν παράγοντες αισιοδοξίας που συμπληρώνονται και από τα επίπεδα των αποθεμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αε- υψηλή ρίου, ξεπερνώντας το 60%.