Η συμμετοχή της PIF (Pharma Innovation Forum) στο 9ο Delphi Economic Forum αντιπροσώπευσε μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη συνεργατικών στρατηγικών που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για τη φαρμακευτική καινοτομία. Η ανοιχτή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν στελέχη της PIF εστίασε στον διάλογο για τη σημασία της καινοτομίας σε ένα δίκαιο και προσβάσιμο για όλους σύστημα υγείας.
Η παρουσία της PIF κατέδειξε τη δέσμευσή της για την προώθηση της φαρμακευτικής καινοτομίας και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της υγείας. Μέσω της ανοιχτής συζήτησης, αναδείχθηκαν προοπτικές και προκλήσεις που απαιτούν συλλογική δράση και διάλογο μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων φορέων.
Εκπρόσωποι της πολιτείας όπως ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κα Παυλίνα Καρασιώτου, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης και στελέχη της PIF έθιξαν θέματα συνεργασίας και ανοιχτού διαλόγου για ένα δίκαιο, βιώσιμο, καινοτόμο και προσβάσιμο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, που αποτελούν βασικές αρχές του Pharma Innovation Forum.
Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από τη μεγιστοποίηση της προσβασιμότητας των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, την ενίσχυση της διαφάνειας μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική ως προς τη φαρμακευτική καινοτομία.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισαγωγή του κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, Γενικού Διευθυντή της PIF, και συντονιστή της συζήτησης, o οποίος αναφερόμενος στις προκλήσεις για τη φαρμακοβιομηχανία δήλωσε: «Βρισκόμαστε σ’ ένα κομβικό σημείο που πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει να χαράξει μία νέα φαρμακευτική πολιτική».
Στη συζήτηση οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας παρέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση μίας νέας προσέγγισης στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας που
αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις του σήμερα και να δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης ενός οικοσυστήματος φαρμακευτικής καινοτομίας.
Η Florence Papillon, Head of Corporate, Public Affairs Europe της Sanofi, αναφέρθηκε σε στρατηγικές, στο πεδίο επιστημών που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και καθιστούν τις τοπικές φαρμακοβιομηχανίες ελκυστικές σε διεθνείς επενδύσεις, επιταχύνοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει μία τέτοια συνεργατική προσέγγιση, εκμεταλλευόμενη τα δυνατά σημεία της χώρας, σε σύνδεση με την ενίσχυση της πρόσβασης και της υιοθέτησης της καινοτομίας».
Ο Thibault Massart, Vice President, Νότιας Ευρώπης της AbbVie, προσέθεσε ότι «Στην Ελλάδα χρειάζεται ένα μείγμα πολιτικής που θα περιλαμβάνει από τη μία ενίσχυση της χρηματοδότησης του φαρμάκου στο επίπεδο του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού μέσου όρου και από την άλλη δομικές μεταρρυθμίσεις που θα εξορθολογήσουν την αγορά και θα διορθώσουν τις υπάρχουσες στρεβλώσεις».
H κα. Βασιλική Βακουφτσή, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, τόνισε την ανάγκη να βελτιωθεί η αντίληψη του κοινού σε σχέση με τη φαρμακευτική καινοτομία και αναφέρθηκε στην εμφανή βελτίωση ποιότητας ζωής των ασθενών τα τελευταία χρόνια χάρις στη φαρμακευτική καινοτομία. Υπογράμμισε δε πως: «Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Ως Ένωση Ασθενών Ελλάδας είμαστε πάντα έτοιμοι και διαθέσιμοι να συμμετέχουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις».
Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων η κα. Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος της PIF και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AbbVie αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία: «Ως Pharma Innovation Forum είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που σήμερα ξεκινάει ένας διάλογος συνεργασίας ώστε να βρεθούν λύσεις για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και βιωσιμότητας στην Ελλάδα για τον ασθενή».
O Christian Rodseth, Αντιπρόεδρος PIF, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδας-Κύπρου-Μάλτας-Ρουμανίας-Πολωνίας, ανέφερε σχετικά: «Όπως ακούσαμε σήμερα στο Delphi Forum, η πρόσβαση σε νέα φάρμακα είναι σημαντική. Για να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πολιτεία παρέχει ένα δίκαιο, προβλέψιμο και διαφανές σύστημα που πραγματικά προωθεί την καινοτομία. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση στο σωστό φάρμακο τη σωστή στιγμή, όταν πραγματικά το χρειάζονται».
H PIF, το forum 26 κορυφαίων παγκόσμιων φαρμακευτικών εταιρειών, συνεχίζει να επενδύει στην Έρευνα και την Ανάπτυξη και συμμετέχει ενεργά σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους φορείς του κλάδου και της ελληνικής κοινωνίας, διεκδικώντας την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για όλους.