Πώς μπορεί να επικυρωθεί συμφωνία εξυγίανσης
Μπορούν να ρυθμιστούν χρέη πτωχευμένων οφειλετών προς τον e-ΕΦΚΑ; Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία εξυγίανσης επιχειρήσεων; Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης;
Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά σε σχέση με την πτώχευση και την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης δίνει η «DEALnews», αναλύοντας τα ισχύοντα στον ΕΦΚΑ, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
Ερ.: Μπορούν να ρυθμιστούν χρέη πτωχευμένων οφειλετών προς τον ΕΦΚΑ;
Απ.: Ναι, οι πτωχευμένοι οφειλέτες μπορούν, υποβάλλοντας την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ (περιφερειακές διευθύνσεις και αποκεντρωμένα τμήματα ΚΕΑΟ) που είναι αρμόδιες για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών τους, να τα εντάξουν σε:
α) Ρύθμιση, σύμφωνα με τις ισχύουσες περί ρυθμίσεων οφειλών (πάγιες διατάξεις).
β) Ρύθμιση κατά τις διατάξεις και υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 62Α του ΚΕΔΕ, με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, έπειτα από γνωμοδότηση: i) της επιτροπής του άρθρου 119 του Ν.4387/2016 , εφόσον το συνολικό βασικό χρέος δεν υπερβαίνει το ποσό των 600.000 ευρώ, και ii) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εφόσον το συνολικό βασικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 600.000 ευρώ (σχετ. Εγκύκλιος 38 /2016 της Δ/νσης Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης του ΚΕΑΟ).
Ερ.: Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία εξυγίανσης επιχειρήσεων;
Απ.: Κάθε πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει το κέντρο των κυρίων συμφερόντων του στην Ελλάδα και βρίσκεται σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών του υποχρεώσεων ή έχει πιθανότητα αφερεγγυότητας και επιδιώκει με τη συμφωνία εξυγίανσης τη διατήρηση και την ανόρθωση της επιχείρησης.
Ερ.: Με ποια ποσοστά επικυρώνεται από το δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης;
Απ.: Για να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης θα πρέπει να παρασχεθεί συναίνεση περισσότερο του 50% των ενέγγυων πιστωτών και περισσότερο του 50% των λοιπών πιστωτών ή, εναλλακτικά, εφόσον δεν συγκεντρωθεί αυτή η πλειοψηφία, περισσότερο από το 60% του συνόλου των απαιτήσεων και περισσότερο από το 50% των απαιτήσεων με ειδικό προνόμιο.
Ερ.: Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης;
Απ.: Οι προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης είναι οι εξής:
Α) Πληρούται η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών, αν δηλαδή κανείς από τους μη συναινούντες πιστωτές με τη συμφωνία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την πτώχευση.
Β) Πιθανολογείται η προοπτική εξασφάλισης της βιωσιμότητας της επιχείρησης με τη συμφωνία.
Γ) Η συμφωνία δεν είναι αποτέλεσμα δόλου και δεν παραβιάζει διατάξεις αναγκαστικού δικαίου.
Δ) Η συμφωνία αντιμετωπίζει με βάση την αρχή ισότιμης μεταχείρισης τους πιστωτές.
Ερ.: Μπορεί ένας οφειλέτης να ζητήσει τη συμμετοχή του e- ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ σε σύναψη συμφωνίας εξυγίανσης;
Απ.: Ναι, υποβάλλοντας αίτηση για συμμετοχή του e-ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ σε συμφωνία εξυγίανσης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην/στις υπηρεσία/ες του ΚΕΑΟ που είναι αρμόδια/ες για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών του. Αρμόδιος να αποφασίζει είναι ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ, κατ’ άρθρο 24 του Ν.4075/2012, έπειτα από γνωμοδότηση της Δ/νσης Νoμικών Υποθέσεων του e-ΕΦΚΑ, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της προϊσταμένης Διεύθυνσης Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης του ΚΕΑΟ.
Ερ.: Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει επιτύχει τη σύναψη συμφωνίας εξυγίανσης με πιστωτές του (άρθρα 31 εn. του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα Ν.4738/2020) και η συμφωνία αυτή επικυρώθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης των χρεών του προς τον ΕΦΚΑ που δεν ρυθμίζονται από τη δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία;
Απ.: Ναι, ο οφειλέτης μπορεί, υποβάλλοντας σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία KEAO (Περιφερειακή Δ/νση ή Αποκεντρωμένο Τμήμα ΚΕΑΟ) που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών του, να τις υπαγάγει σε:
α) Ρύθμιση, σύμφωνα με τις ισχύουσες περί ρυθμίσεων οφειλών διατάξεις.
β) Ρύθμιση κατά τις διατάξεις και υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 62Α του ΚΕΔΕ, όπως ισχύει, με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής του άρθρου 119 του ν. 4387/2016, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής (σχετ. εγκύκλιος: 38/2016 της Διεύθυνσης Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης του ΚΕΑΟ).