Ξεπέρασε τα 16,2 δις ευρώ η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο σύνολο του 2010, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, παρουσιάζοντας αύξηση 10,75%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για αύξηση 8,3%. Ακόμη κι αν αφαιρεθούν από την εξίσωση τα πετρελαιοειδή προκύπτει αύξηση της τάξης του 8,5%, όπως προκύπτει από ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη βασιζόμενη στην ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών: «η επικαιροποίηση των στοιχείων αποδεικνύει ότι το 2011 ξεκινά μία σημαντική παρακαταθήκη δυναμισμού σε επίπεδο εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, καθιστώντας περισσότερο αναγκαία από ποτέ τη διατήρηση της ανοδικής τάσης, με συγκεκριμένες δράσεις και συγκεκριμένους στόχους. Το ζητούμενο πλέον είναι να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι ρυθμοί της ανόδου και τη νέα χρονιά, σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που μεταβάλλεται ραγδαία».
Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη, «η συνέχιση της ανόδου θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό, από τους ρυθμούς ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρώπης και ειδικά των παραδοσιακών αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και από τις πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις στη Λεκάνη της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που συνδέονται άμεσα και με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικές οικονομίες-αγορές για τα ελληνικά προϊόντα, όπως η Ιταλία (2η μεγαλύτερη αγορά), η Κύπρος (3η αγορά) ή η Ισπανία (11η αγορά) έχουν χαρακτηριστεί από τις κεφαλαιαγορές ως πιθανές να εμφανίσουν προβλήματα, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου εγκυμονούν κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικές συνθήκες ήδη επικρατούν στις αγορές της Λεκάνης της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που όλη την προηγούμενη δεκαετία εμφάνιζαν θετικό πρόσημο σε ότι αφορά τις εισαγωγές τους από την Ελλάδα και στις οποίες αναμένεται αστάθεια για τους επόμενους τουλάχιστον μήνες».
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές εξαγωγές το 2011, θα αυξηθούν κατά 5,5%. «Εμείς ευελπιστούμε σε μεγαλύτερη ακόμη άνοδο, εφόσον αρθούν συγκεκριμένα αντικίνητρα στις εξαγωγές και αρχίσουν να υλοποιούνται στοχευμένα δρομολογημένες δράσεις υποστήριξης της εξωστρέφειας, από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Εξωστρέφειας του ΕΤΕΑΝ και το Πρόγραμμα Οικονομικής Διπλωματίας του 2011. Άλλωστε, η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και φέτος, με αποτέλεσμα και πάλι να υπάρχει η ανάγκη να βρουν αγοραστές τα ελληνικά προϊόντα στη διεθνή αγορά. Το θετικό είναι ότι συνεχίζεται να αυξάνεται ο αριθμός των εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας, που πλέον συσσωρεύουν και την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς».
Για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε επίπεδα εξαγωγών προ κρίσης και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος του 2009, θα απαιτηθεί μία περαιτέρω αύξηση της τάξης του 10% και το 2011. Σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας, ο στόχος που έχει τεθεί από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι στο τέλος του 2014 να έχουν υπερδιπλασιαστεί σε αξία οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και να συμμετέχουν σε ποσοστό 16% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2010
Σύμφωνα με τα νεότερα, επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ για το Δεκέμβριο του 2010, η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Δεκέμβριο 2010 ανήλθε στο ποσό των 1.418,9 εκατ. ευρώ (1.881,6 εκατ. δολάρια) έναντι 1.132,2 εκατ. ευρώ (1.659,6 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 25,3%. Αν συνυπολογιστούν και τα πετρελαιοειδή η αύξηση φτάνει το 43% (ή 1,8 δις ευρώ).
Σε επίπεδο έτους, η συνολική αξία, χωρίς πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 14.529,0 εκατ. ευρώ (19.327,6 εκατ. δολάρια) έναντι 13.389,5 εκατ. ευρώ (18.716,1 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 8,5%. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2010 ξεπέρασε τα 16,25 δις ευρώ, αυξανόμενη κατά 10,75%.
Η μεγάλη άνοδος του Δεκεμβρίου, προέρχεται από την αύξηση κατά 89,6% των ελληνικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ για τις χώρες τις ΕΕ, προκύπτει αύξηση 17,16%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αύξηση παραμένει στο 17,1% για τις χώρες της ΕΕ, αλλά περιορίζεται στο 40,7% για τις Τρίτες Χώρες.
Με δεδομένη την εποχικότητα του διεθνούς εμπορίου, λόγω και της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καταγράφονται σημαντικές ανακατατάξεις και στις κύριες κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων. Στην πρώτη θέση (εκτός των πετρελαιοειδών) βρέθηκαν τον Δεκέμβριο τα Τρόφιμα, ξεπερνώντας τα Βιομηχανικά Είδη, τα Μηχανήματα και τα Χημικά.