Γιατί δεν κόβει ποτέ τον «ομφάλιο λώρο» με την πατρίδα και η διαφορά του με άλλους δισεκατομμυριούχους ελληνικής καταγωγής,οι οποίοι αναπτύχθηκαν κυρίως στο εξωτερικό
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Τράπεζες, ακίνητα, μια συμμετοχή σε εταιρία διακράτησης και διαχείρισης ομολογιών και… ποιος ξέρει -ή μπορεί να προβλέψει- τι άλλο θα προστεθεί προσεχώς στο ελληνικό portfolio του Αριστοτέλη Μυστακίδη.
Το σίγουρο είναι ότι ο επονομαζόμενος από την αγορά και ως «Βασιλιάς του Χαλκού» παλαιότερα, από την εποχή των μεγάλων του συμφωνιών στη διοικητική ηγεσία του ελβετοβρετανικού «γίγαντα» των commodities, της Glencore, δεν θα σταματήσει στην AB Bank.
Συνειρμικά, το όνομα του Ελληνα δισεκατομμυριούχου -ή απλά «Telis», για τους φίλους του-, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, με σταθερή παρουσία στη λίστα Forbes από το 2011, ήδη πάνω από μια 12ετία δηλαδή, με περιουσία 3,6-3,7 δισ. δολ. σε real time, φέρνει στον νου κάποιων τον μύθο του Ωνάση, αλλά οποιαδήποτε σύγκριση προκαλεί μάλλον τον εκνευρισμό του.
Οι ιστορίες των δύο κροίσων, βέβαια, έχουν πολλές διαφορές – αντιπροσωπεύουν άλλες εποχές, με βασικότερη ομοιότητα τον μεγάλο τους πλούτο…
Ο μεγιστάνας, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ζει μεταξύ Λονδίνου και Ελβετίας, αλλά περνά συχνά μέρος των διακοπών του στην εξοχική έπαυλή του στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, πιστώνεται με αρκετά εμφατικό τρόπο απ’ όσους τον γνωρίζουν προσωπικά το γεγονός ότι δεν θέλησε ουσιαστικά ποτέ να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» που τον συνδέει με την πατρίδα.
Αντιθέτως, εκείνος πάντα έδειχνε σοβαρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, από τα πολύ δύσκολα ακόμα χρόνια της μακράς οικονομικής κρίσης. Κάτι το οποίο ουδέποτε έπραξαν ορισμένοι από το «μπλοκ» των ομογενών billionaires από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, είτε αθετώντας εν μέρει την υπόσχεσή τους είτε απλά αδιαφορώντας ή, έστω, (πιο επιεικώς) χωρίς να αναζητούν με τη δέουσα υπομονή και επιμονή την κατάλληλη ευκαιρία.
Τότε, πάντως, εμφανιζόταν σαφώς πιο διστακτικός. Πέρυσι, όμως, στα μέσα του 2023, Ιούνιο μήνα, σε μία από τις ελάχιστες φορές που αποφάσισε να κάνει κάποιες δηλώσεις, δεν έκρυψε την πεποίθησή του ότι είχε έρθει το momentum να «βάλει» κάποιος τα λεφτά του στην Ελλάδα…
Και φάνηκε συνεπής σε αυτό που είπε πριν από μερικούς μόλις μήνες: τις προηγούμενες ημέρες επανήλθε στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματικής επικαιρότητας λόγω του deal για την εξαγορά της ελληνικής τράπεζας Aegean Baltic Bank (AB Bank), η οποία διαθέτει ενεργητικό περίπου 1 δισ. ευρώ, εξειδικεύεται στη ναυτιλία και ο ίδιος θα ελέγχει σε αυτή ένα μερίδιο 68%.
Τώρα, τι; Επειτα από την είσοδο του Αριστοτέλη Μυστακίδη στην Τράπεζα Πειραιώς και την AB Bank, τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου με σημαντικά εμπορικά και μη ακίνητα, κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αθροιστικής αξίας που υπολογίζεται σε… τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ, και τη θέση του στη Phoenix Vega Mezz (6%), θεωρείται δεδομένο ότι θα προστεθούν νέες κινήσεις στο εν Ελλάδι «σερί» του.
Πληροφορίες θέλουν τον Ελληνα «Μίδα των deals», αφού ό,τι ακουμπά μετατρέπεται σε… χρυσάφι, να «βλέπει» και άλλους επίκαιρους κλάδους ή να δέχεται κρούσεις από συνεργάτες του ή και από «τρίτους», για επενδύσεις σε αυτούς, πλην του τραπεζικού και του real estate, από τις ΑΠΕ και την ενέργεια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, μέχρι αγορά ποδοσφαιρικής ομάδας (πριν από μερικά χρόνια ακούστηκε για τον Αρη, πιο πρόσφατα για τον ΠΑΟΚ, τον σύλλογο που φέρεται ότι υποστηρίζει), δίχως ωστόσο να υπάρξει ανάλογη συνέχεια στα σενάρια).
Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ FORBES
Η επένδυση του Αριστοτέλη Μυστακίδη στη ναυτιλία, από το 2021, στη Union Maritime, με έδρα το Λονδίνο, βάζει πολλούς σε σκέψεις, χωρίς πάντως να έχει προκύψει ως τώρα κάτι νεότερο από το συγκεκριμένο μέτωπο.
Στην Glencore, όπου παραμένει μέτοχος (με 3,1%, σε έναν εισηγμένο όμιλο με έσοδα 217,8 δισ. δολ. πέρυσι), εξέπεσε από τον διοικητικό του ρόλο το 2018, με κύριο καθήκον του τις συναλλαγές στον κλάδο του χαλκού, μετά τη γνωστή περιπέτεια και τα πρόστιμα που επέβαλαν οι ρυθμιστικές Αρχές του Καναδά για τις εξορυκτικές δραστηριότητες της θυγατρικής στο Κονγκό.
Οταν, πάντως, η Glencore πέτυχε την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο «Telis» κέρδισε μια θέση στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη και έκτοτε δεν βγήκε ποτέ από τη λίστα Forbes.
Οσον αφορά την Ελλάδα, δεν έπαψε να υπάρχει στα επενδυτικά και τα επιχειρηματικά πλάνα του, παρότι εκείνος εξακολουθεί να ζει και να κινείται -κατά κύριο λόγο- στο εξωτερικό.
Το όνομά του συζητήθηκε πολύ, άλλωστε, και τις ημέρες που κατέθεσε 2 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό της πολιτείας για τους πληγέντες της Θεσσαλίας, κίνηση η οποία επιβεβαίωσε τα συναισθήματά του για την Ελλάδα.
Το 2020, αρκετά πριν από το φετινό deal για την AB Bank, ο Α. Μυστακίδης επένδυσε στη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, την Πειραιώς (με ποσοστό 5,14%, που μειώθηκε κάτω από το 3%), μαζί με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον, ενώ διατηρεί το μερίδιό του στη Phoenix Vega Mezz (με βασική επιχειρηματική δραστηριότητά της τη διακράτηση και τη διαχείριση μέρους των ομολογιών Phoenix και Vega Mezzanine και Junior, με κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία της Κύπρου) και συνεχίζει να «χτίζει» ένα χαρτοφυλάκιο με σημαντικά ακίνητα, αθροιστικής αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ (πιθανόν και αρκετά πιο πάνω πλέον από το όριο αυτό), όπως είχε αποκαλύψει η «DEAL». Η αρχική εντολή του προς τους συνεργάτες, τουλάχιστον, αυτό το ποσό περιλάμβανε…
Η απόκτηση πρώην βιομηχανικού ακινήτου στην οδό Πειραιώς, με προηγούμενο κάτοχο γαλλική εταιρία, ήταν από τα πρώτα assets του Ελληνα billionaire στο real estate που αποκαλύφθηκαν, και στη συνέχεια ακολούθησαν deals όπως αυτά για το εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο Ρούσβελτ στη Θεσσαλονίκη, το ακίνητο του πεντάστερου «Boutique City Resort Hotel Nikopolis», το συγκρότημα «Oyster Flats» στον Νέο Κόσμο κ.ά., παράλληλα με την αναζήτηση ευκαιριών σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, μη εξαιρουμένων κάποιων εκ των ακριβοτέρων εξ αυτών!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ