Τα νέα SOS: Απαραίτητη η ένταξη όλων των οφειλών προς το Δημόσιο σε 120 δόσεις – Πώς θα «χτυπηθούν» η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και οι στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Οι άνθρωποι της αγοράς, που μιλούν πάντα με τη γλώσσα της αλήθειας, εκφράζουν απόψεις για τα επίκαιρα ζητήματα, οι οποίες γίνονται συνήθως αποδεκτές από την ευρεία μάζα, καθώς δεν αφήνουν κενά ούτε «στρογγυλεύουν» τα προβλήματα.
Σε αυτούς ανήκει ο Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Στη σημερινή συνέντευξή του στην «DEAL news» ανοίγει τη «μεγάλη ατζέντα» και δίνει απαντήσεις σε όλα – και για όλα.
Δεν διστάζει, μάλιστα, ο κ. Καββαθάς να βάλει στο τραπέζι τη «γενναία ρύθμιση» των 120 δόσεων, στην οποία μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο και η οποία θα μπορούσε να σώσει πολλές δεκάδες χιλιάδες καταχρεωμένες ελληνικές επιχειρήσεις από πιθανούς κινδύνους – ακόμα και από εκείνον ενός επώδυνου λουκέτου, τουλάχιστον για έναν αριθμό εξ αυτών.
Η χαμηλή ρευστότητα, οι φόροι, η ακρίβεια και τα υψηλά λειτουργικά κόστη «πνίγουν» πολλούς επιχειρηματίες και, βέβαια, το κράτος είναι αυτό που έχει τη δυνατότητα να τους προσφέρει το απαραίτητο «οξυγόνο» για να αναπνεύσουν οικονομικά και να επιβιώσουν.
Κι όλα τούτα, όταν η αισχροκέρδεια και οι συνθήκες «πληθωρισμού απληστίας» που επικρατούν στην αγορά, όπως μας εξηγεί, ιδίως στα βασικά αγαθά, ενδιάμεσα ή τελικά, δημιουργούν ένα περιβάλλον οικονομικού στραγγαλισμού για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο κ. Καββαθάς εκπέμπει νέα SOS για μία σειρά σοβαρών ζητημάτων, προσδοκώντας ότι οι νέες παρεμβάσεις του, μέσω της εφημερίδας μας, θα εισακουσθούν από τις αρμόδιες Αρχές και τους υπουργούς.
– Ποια είναι η αποτίμησή σας, κ. πρόεδρε, για την πορεία της αγοράς στην Ελλάδα το 2023, μέσα σε ένα κλίμα που γενικότερα χαρακτηρίσθηκε θετικό και αισιόδοξο για την οικονομία; Τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας τι δείχνουν;
Οι μακροοικονομικοί δείκτες για το 2023 ήταν, όπως γνωρίζετε, θετικοί. Μεγάλη συμβολή σε αυτό είχε η πολύ καλή τουριστική περίοδος. Ωστόσο, όσον αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη. Από τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είδαμε ότι περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις (57,3%) έκλεισαν το 2023 με κέρδη. Αυτό, προφανώς, ήταν θετικό. Από την άλλη, όμως, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παρέμειναν, καθώς 1 στις 2 έχει μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (25,5%) ή διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για έναν μήνα (25,1%). Επιπλέον, το ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες – ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παραμένει ακόμη ιδιαίτερα υψηλό (30,6%). Για τις επιχειρήσεις αυτές, τα προβλήματα ρευστότητας είναι εντονότερα και, αντιστρόφως, ασθενέστερη η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης. Τέλος, οι επιπτώσεις από το πληθωριστικό κύμα των τελευταίων περίπου 2 ετών είναι εμφανείς στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, το οποίο έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 35%.
Τα προαναφερόμενα δεν δημιουργούν συνθήκες αυξημένης αισιοδοξίας. Αυτό αποτυπώθηκε και στην τελευταία εξαμηνιαία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Φεβρουάριος 2024), σύμφωνα με την οποία ο δείκτης προσδοκιών των ΜμΕ, έπειτα από 2 εξάμηνα ανόδου, υποχώρησε στις 63,9 μονάδες, κάτι που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις είναι λιγότερο αισιόδοξες για το μέλλον.
– Φόροι, υψηλά λειτουργικά κόστη, ελλιπής ή καθόλου πρόσβαση για πολλές ΜμΕ σε χρηματοδότηση, υψηλά επιτόκια, χαμηλή ρευστότητα. Παλαιότερα είχατε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για σωρεία λουκέτων. Σε ποια προβλήματα δόθηκαν λύσεις, σε ποια όχι; Ποια είναι η εκτίμησή σας για το 2024, πώς θα κυλήσουν τα πράγματα για τη μέση ελληνική επιχείρηση; Πώς κινούνται οι τζίροι τους πρώτους 3-4 μήνες;
Το πρόβλημα της ρευστότητας – πρόσβασης σε χρηματοδότηση όπως και εκείνο των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο είναι, νομίζω, τα δύο πιο σημαντικά που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση διαχρονικά κάνουμε προτάσεις προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε βρει ευήκοα ώτα. Οσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, συνεχώς επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ρεαλιστικής ρύθμισής του. Σκεφτείτε ότι μόνο οι φορολογικές οφειλές είναι περίπου 107 δισ. €, ενώ ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του χρέους δεν θα εισπραχθεί. Από την άλλη μεριά, το 91% των οφειλετών έχει φορολογικές οφειλές έως 10.000 €. Αυτό σημαίνει ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών υπάρχουν προϋποθέσεις αποπληρωμής των οφειλών μέσω μιας καλής ρύθμισης. Σε αυτό το πλαίσιο και εκ του γεγονότος ότι έχουμε διανύσει μια μακρά περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, έχουμε προτείνει την υιοθέτηση μιας νέας, γενναίας ρύθμισης 120 δόσεων, με την οποία θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία).
Για το 2024 είναι πολύ δύσκολο στην παρούσα συγκυρία να γίνουν προβλέψεις. Ο επίμονος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές αναταράξεις δημιουργούν ένα πολύ ρευστό περιβάλλον, στο οποίο εκείνο που κυριαρχεί είναι η αβεβαιότητα. Οσον αφορά τους πρώτους μήνες του έτους, ακόμη δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.
– Ακρίβεια και πληθωρισμός εξακολουθούν να «καίνε» την αγορά και να επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση: Ποιες λύσεις προτείνετε;
Η αισχροκέρδεια και οι συνθήκες «πληθωρισμού απληστίας» που επικρατούν στην αγορά, ιδίως στα βασικά αγαθά, ενδιάμεσα ή τελικά, δημιουργούν ένα περιβάλλον οικονομικού στραγγαλισμού για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς από τη μια πλευρά εκτοξεύουν το κόστος εισροών (π.χ. ενέργεια και πρώτες ύλες) και από την άλλη περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, συμπιέζοντας περαιτέρω τη σωρευτική καταναλωτική ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο η Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ενεργοποιήσει όλους τους κατάλληλους μηχανισμούς, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ολιγοπωλιακής διάρθρωσης, εναρμονισμένων πρακτικών, καταστρατήγησης των βασικών κανόνων υγιούς ανταγωνισμού και στρέβλωσης της λειτουργίας της αγοράς. Περαιτέρω, είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν ρυθμίσεις για τη συγκράτηση του τιμών και του αυξημένου κόστους λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων, όπως η μείωση του ΦΠΑ και η μείωση των φόρων και τελών στα καύσιμα.
– Εστίαση και λιανικό εμπόδιο δοκιμάστηκαν σκληρά κατά την περίοδο της πανδημίας. «Συνήλθαν» όλοι από την επιστροφή στην κανονικότητα; Πόσο θα βοηθήσει αυτούς τους κλάδους, κυρίως τον πρώτο, η μεγάλη άνοδος του τουρισμού; Ποιες οι προσδοκίες για το φετινό καλοκαίρι;
Από την πανδημική περίοδο δύο ήταν οι σοβαρότερες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο. Η δραματική μείωση των ρευστών διαθεσίμων τους και η αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών τους. Οπως προανέφερα, τα δύο αυτά προβλήματα σε μεγάλο βαθμό παραμένουν για έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Από εκεί και ύστερα οι μέχρι τώρα ενδείξεις για την τουριστική περίοδο είναι θετικές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια σεζόν καλύτερη από του 2023. Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές είναι αισιόδοξες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ