Εξετάζωντας τη δυναμική οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία μέσα από ένα ιστορικό πρίσμα. Παρόλο που η χώρα κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο επιδόσιμες οικονομίες της ευρωζώνης πρόσφατα, έχει καταστεί και η φτωχότερη.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης S&P έθεσε σε θετικό πρίσμα τις επιδόσεις της χώρας, αναβαθμίζοντας την προοπτική της σε «θετική». Αυτό ακολουθήθηκε από σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση χρόνιων εμποδίων και ενίσχυσαν την ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Η θετική αυτή προοπτική αντανακλά την προσδοκία μας ότι η συνεχιζόμενη αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα παρακινήσει περαιτέρω μείωση του λόγου χρέους της κυβέρνησης, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπερβαίνει αυτή των ευρωπαίων εταίρων της.
Πράγματι, νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα από την Eurostat έδειξαν ότι το ελληνικό κρατικό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 162% το 2023.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2% το 2023, ξεπερνώντας τη συρρίκνωση 0,3% της Γερμανίας. Από το 2019, πριν από την πανδημία, η χώρα έχει καταγράψει ανάπτυξη σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της ευρωζώνης. Την προηγούμενη εβδομάδα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα αυξηθεί κατά 2% και φέτος, συνεχίζοντας να υπερβαίνει τον μέσο όρο ανάπτυξης της νομισματικής ένωσης για τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι αυξημένοι τουριστικοί αριθμοί — που συνδέονται με βελτιώσεις στην αγορά εργασίας και την ανάκαμψη της κατανάλωσης — συμβάλλουν επίσης. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν στην αφαίρεση εμποδίων στην ανάπτυξη όπως η ενίσχυση της ψηφιακής πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, η επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων και η βελτίωση της διαφάνειας και των δημοσιονομικών, επίσης συνεισφέρουν.
Ωστόσο, η πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη έχει μόλις ελαφρώς βελτιώσει τα ελληνικά βιοτικά επίπεδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα τελευταία χρόνια — όχι αρκετά για να τα απελευθερώσει από τη θέση τους ως τους φτωχότερους στην ευρωζώνη.