Σε πλήρη διάσταση απόψεων εξακολουθούν να βρίσκονται Λονδίνο και Βερολίνο αναφορικά με τον διάδοχο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η μίνι σύνοδος Κορυφής που έγινε στη Σουηδία έληξε με τον Βρετανό πρωθυπουργό να καλεί όσους αντιτίθενται στην υποψηφιότητα Γιουνκέρ «να σηκωθούμε και να μετρηθούμε», τονίζοντας μάλιστα πως η συγκεκριμένη απόφαση «δεν θα βοηθήσει» την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της επανέλαβε την στήριξή της στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τονίζοντας πως «οι απειλές δεν χωρούν σε αυτές τις συζητήσεις»
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφλεντ, που αντιτίθενται στην επιλογή Γιούνκερ για την Κομισιόν, είχε καλέσει τους άλλους δύο ηγέτες που έχουν την ίδια άποψη -τους πρωθυπουργούς Βρετανίας και Ολλανδίας- μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ σε ένα διήμερο στη θερινή του κατοικία στο Χάρπζουντ.
Και οι τέσσερις ηγέτες ανέφεραν ότι η ΕΕ καλείται να αποφασίσει πώς θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια, και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα πολιτικής και όχι από πρόσωπα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον όμως, έδειξε με σαφήνεια τις προθέσεις του. Τόνισε πως η επιλογή Γιούνκερ θα αποτελέσει τροχοπέδη στις μεταρρυθμίσεις και επικίνδυνη παράδοση ισχύος από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε ερώτηση δε για το εάν απείλησε με αποχώρηση της Βρετανίας, απάντησε, όπως μεταδίδει το Reuters, με αναφορά στο δημοψήφισμα που προτίθεται να κάνει απάντησε: Θέλω να μείνει η Βρετανία σε μία ΕΕ που έχει υποστεί μεταρρύθμιση, αλλά δεν θα εξυπηρετούσε το να κινηθεί η ΕΕ προς λάθος κατεύθυνση».
Η Μέρκελ από την πλευρά της επανέλαβε την στήριξή της στην υποψηφιότητα Γιούνκερ. «Όλοι είπαμε ότι οι αποφάσεις για τα πρόσωπα δεν ήταν το κεντρικό θέμα των συζητήσεών μας εδώ. Θελήσαμε να συζητήσουμε το περιεχόμενο της πολιτικής που είναι τόσο σημαντικό για τους πολίτες μας. Είπα όμως, ότι για μένα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είναι ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και πως τον θέλω για πρόεδρο της Κομισιόν. Αυτό είπα στη Γερμανία, αυτό θα πω και εδώ»