Το βάρος που διαθέτει το όνομα του Ευάγγελου Μυτιληναίου δεν άφηνε καμία αμφιβολία για την εγκυρότητα και τη σημασία των εκτιμήσεών του, όταν ο ίδιος αναφέρθηκε, στις αρχές του έτους, στους άμεσους οικονομικούς στόχους του ομίλου του οποίου ηγείται.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Ο επιχειρηματίας τόνισε, τη βραδιά της ανακήρυξής του σε επίτιμο μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ότι η Mytilineos συνεισφέρει ήδη το 3% του ελληνικού ΑΕΠ και αναμένεται να αυξήσει αυτό το ποσοστό το 2024 στο 4%.
Τρεις εβδομάδες αργότερα, προς τα τέλη του Ιανουαρίου, η εισηγμένη ανακοίνωσε ρεκόρ κερδοφορίας, με EBITDA πάνω από το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ (1,014 δισ. ευρώ, έναντι 823 εκατ. ευρώ το 2022) και κύκλο εργασιών 5,492 δισ. ευρώ, από 6,306 δισ. το 2022, μείωση που προήλθε λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.
Τα μεγέθη προκαλούν δέος… Πριν από μερικές ημέρες η Optima Bank σχολίασε, μάλιστα, τις επιδόσεις της Mytilineos σε έκθεση, με τον ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τίτλο «Το άγγιγμα του Μίδα». Και ναι μεν η φράση περιγράφει εύγλωττα την πορεία της εταιρίας, αλλά επί της ουσίας τίποτα στο επιχειρείν, πόσο μάλλον σε αυτά τα επίπεδα, δεν γίνεται με μαγικό τρόπο.
Πρόκειται, αντίθετα, για ένα διαχρονικό success story ενός εξωστρεφούς βιομηχανικού και ενεργειακού πολυεθνικού ομίλου, με άνω των 5.500 εργαζομένων, και παρουσία σε 40 χώρες και πέντε ηπείρους, το 70% των πωλήσεων του οποίου κατευθύνεται προς τις διεθνείς αγορές, βασισμένο σε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και στρατηγική.
Τα μεγάλα deals αποτελούν μέρος αυτής. Αξιοποιώντας σε άλλη μία περίπτωση την υψηλή τεχνογνωσία της, η Mytilineos έκλεισε το 2023 με μια εντυπωσιακή συμφωνία (12 Δεκεμβρίου), αναλαμβάνοντας σε κοινοπραξία με την GE Vernova σύμβαση ύψους 1 δισ. λιρών από τη National Grid Electricity Transmission και τη SP Transmission, μέρος του SP Energy Networks (SPEN), για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ολοκλήρωση του project θα επιτρέψει τη μεταφορά «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας για την τροφοδοσία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων σπιτιών.
Η Mytilineos Energy & Metals εισήλθε με «κεκτημένη ταχύτητα» στο 2024, με αποκορύφωμα ως τώρα τη νέα Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τον όμιλο ΔΕΗ, αξίας έως 2 δισ. ευρώ (11 Απριλίου), με αντικείμενο την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ενεργειακών έργων έως 2.000 MW σε τέσσερις χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία).
Το νέο mega deal, υπενθυμίζεται, περιλαμβάνει συνολικά περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με πλάνο υλοποίησης σε βάθος τριετίας.
Η συμφωνία-πλαίσιο προβλέπει την ανάπτυξη και την κατασκευή των έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των τεσσάρων χωρών.
Σε διάστημα 4-5 μόνο μηνών η Mytilineos κατάφερε να καταγράψει σειρά νέων μεγάλων συμφωνιών στο ενεργητικό της, ικανών να την εκτοξεύσουν σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη.
ΕΞΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Το ένα deal διαδέχεται το άλλο σε όλα τα μέτωπα των δραστηριοτήτων της. Τι μεσολάβησε μεταξύ των δύο προαναφερόμενων συμφωνιών:
– Λίγο προτού αλλάξει η χρονιά (20 Δεκεμβρίου) η ελληνική εταιρία κατέστη πρακτικά ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, καθώς εγκρίθηκε εκείνη την περίοδο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση της Imerys Βωξίτες.
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς και της διαδικασίας συγχώνευσης με την επίσης 100% θυγατρική της Mytilineos Δελφοί Δίστομον, στο πλαίσιο της περαιτέρω καθετοποίησης του Κλάδου Μεταλλουργίας (M Metals), η ετήσια παραγωγή βωξίτη θα αυξηθεί σε 1,2 εκατ. τόνους.
– Στις 2 Ιανουαρίου έγινε γνωστή η μεγάλη χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στη Mytilineos, που αφορά την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματός της σε «πράσινες» πήγες ενέργειας σε όλη την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε.
Το πλάνο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου portfolio χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) έως το 2027, που θα προσθέσει περί τα 2,6 GW παραγωγικής δυναμικότητας, με την αξία της επένδυσης να εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ.
Στις 10 Ιανουαρίου η Mytilineos Energy & Metals ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 588 MW στη Χιλή, τα οποία θα παράγουν ετησίως περίπου 1,6 TWh «πράσινης» ενέργειας. Η κύρια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 315 εκατ. δολ., ενώ εξασφαλίστηκαν επιπλέον 60 εκατ. δολ. για κάλυψη λοιπών αναγκών.
– Στις 31 του ίδιου μήνα παραδόθηκε και επίσημα στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας Ακτιο – Αμβρακία, ένα έργο που ολοκλήρωσε με επιτυχία η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, θυγατρική της Mytilineos Energy & Metals.
ΓΚΑΝΑ, ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΚΑΙ SIEMENS
– Στις 5 Φεβρουαρίου έγινε γνωστή η επέκταση διεθνώς της δραστηριότητας εξόρυξης βωξίτη και παραγωγής αλουμίνας στην Αφρική. Εξασφαλίστηκε, ειδικότερα, από τον κρατικό φορέα ανάπτυξης βιομηχανίας αλουμινίου στην Γκάνα, της βορειοδυτικής Αφρικής (GIADEC), άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη σε μία περιοχή που εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη. Η μεταλλευτική δραστηριότητα σταδιακά δύναται να φτάσει σε ετήσια παραγωγική δυναμικότητα ύψους 10 εκατ. τόνων βωξίτη, που αντιστοιχεί σε κύκλο εργασιών ύψους 500 εκατ. δολ.
– Ακολούθως, στις 22 του μήνα, ανακοινώθηκε η δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής προηγμένων μεταλλικών κατασκευών, με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων και την εκμετάλλευση όλων των πιθανών συνεργειών με την υπάρχουσα μονάδα στη Ν. Ιωνία του Βόλου, με κόστος επένδυσης 60 εκατ. ευρώ.
– Στις 2 και 4 Απριλίου υπογράφηκαν άλλες δύο σημαντικές συμφωνίες:
Η πρώτη με τον όμιλο Καράτζη, για μια μακροπρόθεσμη διμερή συμφωνία (PPA) για την παραγωγή και απορρόφηση «πράσινης» ενέργειας συνολικής ισχύος 210 MW από το υπό κατασκευή χαρτοφυλάκιο 35 φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 262 MW, στον νομό Λάρισας.
Με τη δεύτερη, σε κοινοπραξία με τη Siemens Energy, η Mytilineos ανέλαβε την κατασκευή μονάδας CCGT ισχύος 560 MW με σχετική υποδομή στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Adamów, στην περιοχή Turek της Πολωνίας.
Η συμβατική τιμή για την ελληνική εταιρία ανέρχεται περίπου σε 250 εκατ. ευρώ και η συνολική επένδυση υπερβαίνει την αξία των 500 εκατ. ευρώ.
ΤΟ PROJECT ΤΩΝ 350 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Η προοπτική του Λονδίνου και οι παρεμβάσεις
Οι ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξης συνδυάζονται για τη Mytilineos με τη διερεύνηση της παράλληλης εισαγωγής της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange), όπως είχε αναφερθεί πρόσφατα και από το βρετανικό Skynews.
Με την κεφαλαιοποίησή της, άνω των 5 δισ. ευρώ, η εισηγμένη στο Χ.Α. εδώ και τρεις δεκαετίες, σκοπεύει πάντως να διατηρήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της και στην Ελλάδα.
Η Mytilineos, η μόνη εταιρία με έδρα στην Ελλάδα που επιλέχθηκε να συμμετέχει στον δείκτη Dow Jones Sustainability Index Emerging Markets για δεύτερη συνεχή χρονιά, βραβεύτηκε για πρώτη φορά με την ανώτερη διάκριση Platinum award (Top 1%) από την Ecovadis για τις πρακτικές της στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το 2023 εντάχθηκε για πρώτη φορά στην ομάδα των ηγέτιδων εταιριών του δείκτη MSCI ESG Ratings, πετυχαίνοντας εξαιρετική επίδοση AA/ΑΑΑ.
Σε μία από τις παρεμβάσεις του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επισήμανε ότι πρέπει να κινηθεί ταχύτερα στον τομέα της εξόρυξης.
Ο πρόεδρος της Mytilineos και της Eurometaux αποκάλυψε την επένδυση 350 εκατ. ευρώ για την παραγωγή σε γάλλιο – βωξίτη – αλουμίνιο, ένα τριπλό project, το οποίο η εταιρία έχει υποβάλει στο Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε. και δηλώνει έτοιμη να το χρηματοδοτήσει, με την υποστήριξη της Ευρώπης.
Εστειλε, δε, το μήνυμά του: «Είμαι πολύ ανήσυχος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και θα επηρεάσουν την Ευρώπη περισσότερο από όλους».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ