Το 72% των ελληνικών επιχειρήσεων σχεδιάζει αύξηση αποδοχών – μία στις τέσσερις τάσσεται υπέρ της Τεχνητής Νοημοσύνης
Τις αναπτυξιακές τάσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον επιβεβαιώνει η φετινή έρευνα H.R. Trends της Randstad, βάσει των συμπερασμάτων της οποίας «μαγνήτης» για την προσέλκυση νέων ταλέντων από τις επιχειρήσεις είναι οι καλοί μισθοί, η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, η επίτευξη καριέρας, καθώς και οι συνθήκες απασχόλησης.
Η έρευνα της Randstad, του παγκόσμιου ηγέτη στον κλάδο των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, για το 2024, διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2023 έως τον Μάρτιο 2024, με τη συμμετοχή 585 ηγετικών στελεχών από διαφορετικούς κλάδους της αγοράς στην Ελλάδα, με σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για το ανθρώπινο δυναμικό.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, το συνολικό εργατικό κόστος σε αμοιβές και παροχές αναδεικνύεται σε βασικό προβληματισμό των H.R. τμημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς αφορά τις σημαντικότερες φετινές προσκλήσεις από το 48% των στελεχών του δείγματος (32% πέρυσι).
Στο ίδιο πλαίσιο, η βελτίωση διαδικασιών και παραγωγικότητας αναφέρεται από το 46% του δείγματος. Το υψηλό ενεργειακό κόστος αναφέρεται ως ζήτημα από το 22% (37% πέρυσι). Πρώτη φορά, μάλιστα. Στη σχετική λίστα αναφέρεται ο παράγοντας των συνεπειών φυσικών/γεωπολιτικών αλλαγών (18%).
Επίσης, παρά το ρευστό περιβάλλον, το 67% των ερωτηθέντων αναμένει ότι ο όγκος των πωλήσεών τους θα αυξηθεί, με την προσδοκώμενη αύξηση να κινείται στα μέσα επίπεδα του 4%-10%.
Τα «εμπόδια»
Σε σχέση με τα κύρια εμπόδια που συναντούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη διαδικασία στελέχωσης, το 63% του δείγματος εξακολουθεί να κρίνει ως μη ρεαλιστικές τις μισθολογικές προσδοκίες των υποψηφίων (66% το 2023), που θέτουν όλο και υψηλότερα τον πήχη για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής.
Στους υπόλοιπους περιοριστικούς παράγοντες επισημαίνονται η περιορισμένη εργασιακή εμπειρία στον κλάδο (53%) και η έλλειψη του κατάλληλου συνδυασμού δεξιοτήτων (41%). Η προσέλκυση ταλέντων (72%) και η διατήρηση της δέσμευσής τους (54%) παραμένουν στην κορυφή της λίστας των ζητημάτων που απασχολούν τα H.R. τμήματα των επιχειρήσεων, καταδεικνύοντας την προτεραιότητα που δίνεται στην ανάπτυξη στρατηγικών για την εύρεση και τη διατήρηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.
Οσον αφορά τις προκρινόμενες λύσεις αντιμετώπισης των προκλήσεων, η συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης/κατάρτισης είναι το μέτρο που οι περισσότερες εταιρίες (63%) είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν ή έχουν ήδη εφαρμόσει, με τη βελτίωση των μισθών να προκρίνεται από το 59% των στελεχών, την προσφορά υβριδικού μοντέλου εργασίας από το 31% και την προσφορά περισσότερων επιλογών για ευέλικτη εργασία από το 25%.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας H.R. Trends της Randstad για το 2024, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα διατηρεί σημαντικά θετικά στοιχεία, καθώς το 53% των επιχειρήσεων εκφράζει την πρόθεσή του για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων του (54% πέρυσι).
Στον αντίποδα, μόλις το 4% των επιχειρήσεων σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του, ενώ το 39% διαβλέπει σταθερότητα στις τάσεις απασχόλησης. Στους παράγοντες που ωθούν σε αύξηση του στελεχιακού δυναμικού κυριαρχούν η οικονομική ανάπτυξη (89%), η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (57%), η ανάγκη για νέες δεξιότητες (30%), καθώς και τα επενδυτικά πλάνα που σκοπεύουν να υλοποιήσουν (27%).
Οσον αφορά τους κλάδους που σέρνουν το άρμα της ανάπτυξης, ξεχωρίζουν οι προοπτικές προσλήψεων για τους κλάδους της I.T./τεχνολογίας και των πωλήσεων, οι οποίοι βρίσκονται, και φέτος, στην κορυφή της κατάταξης, με ποσοστό 53% και 43% αντίστοιχα. Αντίθετα, οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες δυσκολίες εύρεσης ταλέντων είναι των μηχανικών (83%), της τεχνολογίας (78%) και της παραγωγής (57%).
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, οι συστάσεις εργαζομένων κατά 74% και τα επαγγελματικά ψηφιακά δίκτυα (τύπου Linkedin) κατά 71% παραμένουν οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες πρακτικές. Μισθολογικές παροχές και υβριδικότητα, σημαντικοί παράγοντες ελκυστικότητας.
ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΟΙ ΚΛΑΔΟΙ
Ποιοι παράγοντες και ποιες ευκαιρίες ελκύουν
Ως προς τους παράγοντες προσέλκυσης κορυφαίων ταλέντων, οι εταιρίες αναγνωρίζουν τη σημασία ενός ανταγωνιστικού πακέτου αποδοχών και παροχών. Μάλιστα, η προσφορά ανταγωνιστικών πακέτων είναι σχεδόν διπλάσιας σημασίας σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων χαρακτηριστικών για την προσέλκυση νέων ταλέντων και έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ειδικότερα, το 21% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι οι μισθοί είναι ήδη υψηλότεροι από εκείνους που προσφέρουν οι ανταγωνίστριες εταιρίες, ενώ το 72% των ερωτηθεισών εταιριών σχεδιάζει υψηλότερες αποδοχές για τους εργαζομένους φέτος, αν και για το 40% εξ αυτών οι προβλεπόμενες αυξήσεις δεν θα ξεπεράσουν το επίπεδο του 5%. Ακόμη μία χρονιά, οι υψηλότερες οικονομικές αποδοχές προσφέρονται στον κλάδο της τεχνολογίας και των πωλήσεων, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη θέση κατατάσσεται ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και της ναυτιλίας αντίστοιχα.
Πέραν των μισθολογικών παροχών, οι ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των παραγόντων που καθορίζουν την προσέλκυση νέων ταλέντων. Στο ερώτημα «τι κάνει μια εταιρία ελκυστική;», ακολουθούν το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, η διατήρηση της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας, εφαρμόζοντας είτε μοντέλο υβριδικής απασχόλησης είτε εξ αποστάσεως εργασία.
Η υιοθέτηση προγραμμάτων εκπαίδευσης (78%) και η δυνατότητα ευέλικτης μορφής απασχόλησης (58%) αναδεικνύονται ως οι σημαντικότερες στρατηγικές κινήσεις που θα υλοποιήσουν οι επιχειρήσεις το 2024 σε επίπεδο μη μισθολογικών παροχών. Στις υπόλοιπες εταιρικές παροχές προς το ανθρώπινο δυναμικό τους, ξεχωρίζουν οι παροχές κινητού τηλεφώνου (74%), ατομικού bonus (74%), ιδιωτικής ασφάλισης (64%) και τα κουπόνια σίτισης (61%).
Σταθερότητα παρατηρείται και στους δείκτες κινητικότητας προσωπικού, καθώς το 64% εκτιμά ότι αυτοί θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2023, όταν δύο στις τρεις εταιρίες κατέγραψαν ποσοστό αποχώρησης από 1% έως 15%.
Σε σχέση με τους λόγους αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος, το 64% των εργαζομένων αποχωρεί από την τρέχουσα εργασία για μισθολογικούς λόγους ή αναζητώντας πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας, ενώ το 46% αναζητά περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης.
Την ίδια στιγμή, το 18% των εργαζομένων παραιτείται για να αλλάξει καριέρα ή λόγω μεγάλου όγκου εργασίας (18%) ή έλλειψης ταύτισης με το αξιακό πλαίσιο της εταιρίας (17%).
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Α.Ι.
Διαφοροποιημένη στάση από τις εταιρίες
Διαφοροποιημένη στάση παρατηρείται στο δείγμα των επιχειρησιακών στελεχών σε σχέση με τις αλλαγές που αναμένεται να φέρει στην παραγωγική διαδικασία η υιοθέτηση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις υποστηρίζει τη χρήση της και σχεδιάζει να την επεκτείνει, ενώ ένα 32% είναι «ανοιχτό» στη χρήση της, αλλά μόνο σε συγκεκριμένους τομείς, και το 38% δεν έχει σχηματίσει γνώμη για τη χρήση της.
Οσον αφορά τις επιπτώσεις της A.I. στους δείκτες απασχόλησης, το 34% πιστεύει ότι θα υπάρξει μείωση στις ανοιχτές θέσεις εργασίας, αντιθέτως το 15% εκτιμά ότι αυτές θα αυξηθούν, ενώ το 51% δεν προβλέπει καμία αλλαγή.
Κυρίαρχοι επιχειρηματικοί τομείς στους οποίους οι εταιρίες διαβλέπουν υιοθέτηση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ο κλάδος της τεχνολογίας (55%), του marketing και της διαφήμισης (36%), καθώς και της εξυπηρέτησης πελατών (29%).
Στα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας για τις επιχειρήσεις αναγνωρίζονται η ταχύτερη επεξεργασία των δεδομένων και οι πιο ακριβείς προβλέψεις (69%), η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών (64%) και η υψηλότερη παραγωγικότητα (38%).
Στις προκλήσεις της νέας τεχνολογίας για τις επιχειρήσεις, αντίθετα, αναφέρονται η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού (53%), η εξασφάλιση της προστασίας των δεδομένων (43%), καθώς και το υψηλό κόστος της υλοποίησης και της λειτουργίας της (34%).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ