Κονδύλια ύψους άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο θεσμός «Our Ocean Conference» «Ωκεανών και Θαλασσών» διεξήχθη για πρώτη φορά το έτος 2014 ως πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ως μια παγκόσμια συνάντηση αρχηγών κρατών, αντιπροσώπων διεθνών οργανώσεων, επιστημόνων και εξειδικευμένων επαγγελματιών, καθώς και εκπροσώπων από την Κοινωνία των Πολιτών με κύριο σκοπό την προστασία των ωκεανών μέσω της λήψης παγκόσμιων δράσεων.
Η Ελλάδα κλήθηκε να διοργανώσει και να φιλοξενήσει για το έτος 2024 τη Διάσκεψη «Our Ocean» «Ωκεανών και Θαλασσών», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μάλιστα μια ημέρα νωρίτερα, στις 15 Απριλίου, έλαβε χώρα η 7η «Σύνοδος Κορυφής των Νέων για τον Ωκεανό» (Our Ocean Youth Leadership Summit), στο οποίο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε τον ουσιαστικό ρόλο των νέων στην ενεργό συμμετοχή για την προστασία των θαλασσών, καθώς όπως τόνισε «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη νοημοσύνη μας για να κάνουμε αυτό τον πλανήτη ένα καλύτερο μέρος να ζούμε εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».
Όπως κάθε έτος διεξαγωγής, η Διάσκεψη στοχεύει στη λήψη μέτρων σχετικά με έξι τομείς προστασίας της θαλάσσιας ζωής. Εστιάζει στη δημιουργία αποτελεσματικών δικτύων προστασίας θαλάσσιων περιοχών, μεριμνώντας για την ορθή χρήση του τουρισμού, της ναυτιλίας και των υδατοκαλλιεργών για την υπεράσπιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Στοχεύει σε «Βιώσιμες Γαλάζιες Οικονομίες» με τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων, αλλά και στη βιώσιμη αλιεία για την αποφυγή της υπεραλίευση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Οι παράνομες δραστηριότητες που βλάπτουν την ασφάλεια των ωκεανών συνιστούν επίσης κλάδο μέριμνας στη Διάσκεψη, όπως και η θαλάσσια ρύπανση και η απομάκρυνση των πλαστικών.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Έτσι, οι Διασκέψεις «Our Ocean» «Ωκεανών και Θαλασσών» λόγω του εύρους, της θεματολογίας, της δυνατότητας της παγκόσμιας συνεργασίας και λήψης συλλογικών δράσεων προστασίας για τις θάλασσες και τους ωκεανούς, που καλύπτουν τα 7/10 της επιφάνειας του πλανήτη της Γης, αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεγονός τόσο για τους κυβερνητικούς φορείς, όσο και για την Κοινωνία των Πολιτών.
Ενδεικτικά ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου της Διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Greenpeace» πρόβαλαν μηνύματα σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (Ακρόπολη, Ναός του Ποσειδώνια κ.ά.) για την προστασία της θάλασσας, υπενθυμίζοντας και υπογραμμίζοντας στους ηγέτες των κρατών και ιδίως της Ελλάδας την ανάγκη λήψης άμεσων και πρακτικών μέτρων, καθώς και την ευθύνη που φέρουν στον αγώνα προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Μάλιστα, ο Γενικός Διευθυντής Νίκος Χαραλαμπίδης ανέφερε πως «παρά την αρχική δημιουργία της Παγκόσμιας Συνθήκης για τους ωκεανούς το 2023, οι ωκεανοί εξακολουθούν να κινδυνεύουν από τη βιομηχανική αλιεία, τη ρύπανση, τις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου και τη νέα κούρσα για εξορύξεις ορυκτών από τον βυθό. Η διεθνής διάσκεψη που διεξάγεται στην Αθήνα αυτές τις μέρες δεν πρέπει να είναι απλώς μια ευκαιρία για να αυτοθαυμαστούν οι κυβερνήσεις για όσα έχουν πει μέχρι τώρα. Αντιθέτως, οφείλει να είναι το σημείο στο οποίο θα παρουσιαστούν σοβαρά βήματα και σχέδια δράσης με στόχο να αποφευχθεί η λεηλασία των θαλασσών μας».
Συγχρόνως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του πριν τη διεξαγωγή της 9η Διάσκεψης για τον Ωκεανό παρουσίασε εν συντομία τους πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν κοινωνικά, οικονομία, και περιβαλλοντικά περιοχές και δραστηριότητες.
Οι τέσσερις πυλώνες σχετίζονται με την άμεση «επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης» μέσω της αυξανόμενης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανθεκτικότητα απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν ιδιαίτερα τη χώρα τα τελευταία χρόνια (αύξηση της θερμοκρασίας, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.), μέσω της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, του καθαρισμού των δασών από καυστικά υλικά και τη χρήση νέων βιώσιμων τρόπων πρόληψης και αντιμετώπισης.
Ακόμη, αναγκαία έκρινε την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης με την εδραίωση ισχυρού νομοθετικού πλαισίου «ελέγχου και τιμωρίας», καθώς και την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των υδάτων. Μάλιστα, ως προς το τελευταίο υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει, άλλωστε, οικονομική και κοινωνική ευημερία αν δεν βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση και το περιβάλλον. Και κυρίαρχο φυσικό στοιχείο ήταν, είναι και θα είναι το νερό. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, λοιπόν, το προστατεύουμε».
Υπό το παραπάνω πλαίσιο «υποδέχτηκε» η χώρα την 9η Διάσκεψη «Our Ocean» «Ωκεανών και Θαλασσών» και τους πάνω από 100 αντιπροσώπους κρατών (Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Υφυπουργούς, Ειδικούς Απεσταλμένους κ.ά.) και εκπροσώπους 7 Διεθνών Οργανισμών.
Κυβερνητικές εξαγγελίες για τη θαλάσσια διαχείριση
Σε εθνικό επίπεδο η Ελληνική Κυβέρνηση έδωσε βαρύτητα στο βιώσιμο τουρισμό, στην πράσινη ναυτιλία, στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και στην «πράσινη» μετάβαση στη Μεσόγειο.
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη ανακοίνωσε την ανάληψη 21 δεσμεύσεων για την προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση των θαλασσών με τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται πάνω από 780 εκατομμύρια ευρώ, σε δράσεις όπως η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, η κατά 50% μείωση των πλαστικών απορριμμάτων από τα ελληνικά ύδατα, η δημιουργία και λειτουργία τεχνολογικών μέσων για την έρευνα, τη μελέτη και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η απαγόρευση της αλιείας στις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές.
Ως προς τους οικονομικούς πόρους ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα νησιά μέσω χρηματοδότησης από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών. Ειδικότερα ανέφερε πως «το Ταμείο αυτό, οι πόροι του οποίου θα μπορούσαν τελικά να ανέλθουν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα, πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Θα συμβάλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων».
Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης Γιώργος δήλωσε ικανοποιημένος τόσο ως προς την οργάνωση και την πραγματοποίηση της διάσκεψης από την χώρα όσο και από τα αποτελέσματα της. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «Η Διάσκεψη, για την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η Προεδρία της κυβέρνησης είχαν ιδιαίτερη μέριμνα, στέφθηκε με επιτυχία, τόσο από οργανωτικής, όσο και από ουσιαστικής πλευράς. Αποτυπώθηκε η μεγάλη σημασία, η οποία οφείλει να αποδίδεται στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στην προστασία των θαλασσών και των ωκεανών, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων από τη διεθνή κοινότητα».
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κονδύλια ύψους άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την προστασία των ωκεανών για την εφαρμογή 40 δεσμεύσεων, ενώ και το Ελληνικό Κράτος θα επωφεληθεί κυρίως όσο αφορά την ορθή χρήση και τις μεταρρυθμίσεις γύρω από την βιώσιμη αλιεία και στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και της διαχείρισης των θαλάσσιων απορριμμάτων.
Συνολικά από την 9η Διάσκεψη «Our Ocean» «Ωκεανών και Θαλασσών» συγκεντρώθηκαν πάνω από 400 δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών και ωκεανών και πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ