Σήμερα, λίγο πριν από τα ξημερώματα, δυνάμεις επιβολής του νόμου εξοπλισμένες για τον έλεγχο των ταραχών ήρθαν αντιμέτωπες με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), οι οποίοι διαδήλωναν για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους που πλήττονται από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Η επέμβαση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης παρόμοιων δράσεων σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, όπου έχουν γίνει συλλήψεις. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι το κόστος ανοικοδόμησης στη Γάζα θα μπορούσε να είναι μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στο UCLA, οι φοιτητές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, ορισμένοι οπλισμένοι με ομπρέλες ή φορώντας λευκά κράνη, απέναντι στην αστυνομία. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Agence France-Presse που βρισκόταν στο σημείο, οι αρχές αποσυναρμολόγησαν μεθοδικά οδοφράγματα από ξύλινες παλέτες και κόντρα πλακέ και συνέλαβαν έναν έναν τους διαδηλωτές.
Η βία ξέσπασε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν αντιδιαδηλωτές επιτέθηκαν στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό, επιχειρώντας να στήσουν μπλόκο γύρω του. Στις συγκρούσεις χρησιμοποιήθηκαν ξύλα, γκλομπ και ρίχτηκαν βόμβες μολότοφ.
Ο καθηγητής Graime Blair από το τμήμα πολιτικών επιστημών του UCLA επέκρινε τον χειρισμό της κατάστασης ως “σε μεγάλο βαθμό μάταιο”. Σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο και οι τοπικές αρχές έχασαν μια ευκαιρία για αποκλιμάκωση καθυστερώντας την επέμβαση της αστυνομίας εναντίον των εξτρεμιστών που είχαν ήδη επιτεθεί στον καταυλισμό των φοιτητών και τώρα στοχοποιούν φοιτητές που συμμετείχαν σε μια ειρηνική διαμαρτυρία.
Ο πρόεδρος του UCLA Gene D. Block είχε προειδοποιήσει προηγουμένως για την παρουσία ατόμων που δεν είχαν σχέση με το πανεπιστήμιο. Τα περιστατικά έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη αγωνία και φόβο στους Εβραίους φοιτητές, πρόσθεσε.
Σε παρόμοιες εξελίξεις, την Τετάρτη, η αστυνομία εκκαθάρισε έναν καταυλισμό διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 17 άτομα για εγκληματική καταπάτηση. Παρόμοιες ενέργειες έγιναν και στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης, όπου οι αστυνομικοί διέλυσαν έναν καταυλισμό που είχε στηθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα.
Περίπου 300 άτομα συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη σε δύο πανεπιστημιακά κτίρια, σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας. Σε ένα αξιοσημείωτο περιστατικό στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στο Μανχάταν, η αστυνομία απομάκρυνε με τη βία φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές που είχαν οχυρωθεί σε ένα κτίριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.
Ο Μίνου Σαφάκ, πρόεδρος του πανεπιστημίου, εξέφρασε τη λύπη του για την κλιμάκωση, δηλώνοντας ότι οι διαδηλωτές “αγωνίζονταν για έναν σημαντικό σκοπό”, αλλά οι πρόσφατες “πράξεις καταστροφής” από φοιτητές και ξένους επέβαλαν τη δράση της αστυνομίας, καταδικάζοντας την “αντισημιτική ρητορική” που ακούγεται κατά τη διάρκεια αυτών των συγκεντρώσεων.
Παρόμοιες εκκαθαρίσεις καταυλισμών σημειώθηκαν επίσης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τουσόν και στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι δράσεις υποστήριξης των Παλαιστινίων στη Γάζα έχουν ενταθεί σε όλες τις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θυμίζοντας τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ, με τους φοιτητές να προτρέπουν τα πανεπιστήμιά τους να διακόψουν τους δεσμούς τους με χορηγούς ή επιχειρήσεις που συνδέονται με το Ισραήλ και να επικρίνουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ.
Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ κατέληξε σε συμβιβασμό με τους διαδηλωτές, προγραμματίζοντας μια πανεπιστημιακή ψηφοφορία τον Οκτώβριο σχετικά με την πιθανή αποεπένδυση από “εταιρείες που επιτρέπουν και επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα”.
Τα περιστατικά αυτά, ιδίως οι εικόνες της αστυνομίας με εξοπλισμό ταραχών να επεμβαίνει σε πανεπιστημιουπόλεις, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην πολιτική σφαίρα, ιδιαίτερα σημαντικές έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές σε μια βαθιά πολωμένη χώρα.
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις ταραχές που προκλήθηκαν από μια “μειοψηφία φοιτητών”, ενώ ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν, σχολίασε ότι “η Νέα Υόρκη ήταν μια πολιτεία υπό πολιορκία το προηγούμενο βράδυ”, υπονοώντας ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στο κοινό.