Οι δείκτες της Wall Street ανεβαίνουν καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα εταιρικά κέρδη και την απόφαση της Fed για τα επιτόκια
Ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τις νέες ανακοινώσεις εταιρικών κερδών και να αναμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της Apple, με φόντο την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, όπως αναμενόταν από την αγορά.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε περίπου 100 μονάδες ή 0,25%, φτάνοντας τις 38.000 μονάδες. Ο S&P 500 σκαρφάλωσε κατά 0,28% στις 5.032 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq αυξήθηκε κατά 0,55% στις 15.690 μονάδες.
Η Qualcomm σημείωσε άνοδο άνω του 5% χάρη στα καλύτερα του αναμενόμενου προσαρμοσμένα κέρδη και τις ισχυρές προβλέψεις για τα έσοδα. Από την άλλη πλευρά, η DoorDash σημείωσε σημαντικές απώλειες της τάξης του 11% μετά τις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αναφερόμενες ζημίες της. Η Carvana σημείωσε άνοδο 38% μετά την ανακοίνωση υψηλών κερδών ρεκόρ χθες.
Οι επενδυτές δεν εξεπλάγησαν από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη να διατηρήσει τα επιτόκια της στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50%, όπου βρίσκονται από το περασμένο καλοκαίρι. Η Fed τόνισε την πρόθεσή της να μειώσει τα επιτόκια, αν και τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και οι μακροοικονομικοί δείκτες έχουν προκαλέσει ανησυχίες. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τζερόμ Πάουελ απέκλεισε ουσιαστικά την αύξηση των επιτοκίων ως την επόμενη κίνηση της Fed, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις χαλάρωσης του πληθωρισμού.
Η έμφαση που έδωσε ο Πάουελ στο ότι η επόμενη κίνηση της Fed δεν θα περιλαμβάνει αύξηση των επιτοκίων “θα πρέπει να καθησυχάσει τις αγορές”, σύμφωνα με τον Έρικ Γουίνογκραντ της AllianceBernstein. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για το πότε η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια παραμένει αβέβαιο, με τους traders να μην αναμένουν μείωση πριν από τον Σεπτέμβριο.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς τίτλου σημείωσε μικρή άνοδο στο 4,645%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,95%.
Οι σημερινοί οικονομικοί δείκτες έδειξαν ότι το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περίπου ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, εντείνοντας τις ανησυχίες για επίμονες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Εν τω μεταξύ, η παραγωγικότητα ακολούθησε αντίθετη πορεία, παρουσιάζοντας οριακή ετήσια αύξηση 0,3% στις αρχές του 2024, μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι και η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 2,9%.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός στα χαμηλά επίπεδα των περίπου 200.000 ανά εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα παρά το υψηλό κόστος δανεισμού της Fed. Η αγορά ανέμενε μικρή αύξηση στις 212.000 νέες αιτήσεις.
Επίσης, ο αριθμός των παρατεταμένων αιτήσεων για υφιστάμενα επιδόματα, ένας καλός δείκτης του ρυθμού προσλήψεων, παρέμεινε σταθερός στα 1,774 εκατομμύρια (ανοδική αναθεώρηση για την προηγούμενη εβδομάδα από τα αρχικά αναφερόμενα 1,718 εκατομμύρια), αντικρούοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση στα 1,8 εκατομμύρια αιτήσεις.
Ο κινητός μέσος όρος των εβδομαδιαίων αιτήσεων μειώθηκε στις 210.000 από 213.500.
Τέλος, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε οριακή μείωση τον Μάρτιο, καθώς η μείωση των εισαγωγών αντισταθμίστηκε κάπως από την “βουτιά” των αμερικανικών εξαγωγών. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 69,4 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 0,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου. Τον Φεβρουάριο, το εμπορικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε στα 69,5 δισ. δολάρια από τα 68,9 δισ. δολάρια που είχε αρχικά ανακοινωθεί.